Проф. Гетов: До седмици е ясно дали е началото на края на пандемията

По-лесно ще се справим с Омикрон, 52% от населението е ваксинирано
3 дек 2021 16:00, Анисия Иванова
72
Проф. Гетов: До седмици е ясно дали е началото на края на пандемията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Надяваме се, че коронавирусът мутира в посока по-леко преболедуване, липса на повече мутации, самоизолиране и съответно оттегляне - сам да се самоликвидира. Това каза проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"На този етап знаем твърде малко за мутацията Омикрон, като има една добра и една лоша новина. Заразява много по-бързо, над 10 пъти по-заразен е от останалите варианти, но заболяването, предизвикано от този вариант, преминава сравнително леко".

Още по темата

На въпроса какво дава основание на инвестиционна банка като JPMorgan да твърди, че Омикрон може да е началото на края на пандемията, гостът каза: "Многото мутации и това, че вариантът Омикрон е възникнал в имунокомпрометиран индивид - HIV позитивен пациент. Това дават основание за съмнение, че многото вариации са начало, може би, на самоизолирането на вируса и края на пандемията. Много упорито се говори за това, но ние ще знаем повече след около 2-3-4 седмици".

Сключените договори с компаниите позволяват да им бъде препоръчано и изискано т.нар. подобрени варианти на ваксините, обясни гостът. "Това обаче ще се случи тогава, когато имаме информация точно колко и каква е промяната на ваксиналната ефикасност относно Омикрон. Вече е поискано от компаниите и те в рамките на две то три седмици максимум трябва да представят данни, с които да защитят ваксиналната ефикасност на разработените от тях и одобрени от европейската агенция ваксини. На базата на тази информация ще се прецени дали да се поиска разработването на подобрени, актуализирани варианти на ваксината или продължаваме напред с наличната".

"Повече от половината от световното население, около 52% са ваксинирани, и това също е основание да смятаме, че по-лесно ще се справим с Омикрон, макар че вече имаме случаи и в Гърция. Имаме основание да смятаме, че се разпространява лесно, но може и да се самоизолира".

По думите на госта имаме вече "достатъчно лекарствени средства", които ще облекчат натоварването в болничната помощ и ще намалят смъртността. Предстои да се уточни начинът на употребата им. Проф. Гетов потчерта, че това няма да бъдат медикаменти за свободна употреба и самолечение, а ще бъдат прилагани под лекарско наблюдение, по целесъобразност и при необходимост.

Какви са препоръките за поставяне на бустерни ваксини? Препоръчва ли се изчакването на нови варианти на ваксините? Какъв е точният профил на терапиите за COVID 19, по какво се различават и как се прилагат? Каква е цената на един лечебен курс и по какъв начин ще се заплаща? Какви са новостите относно възможностите за ваксиниране на деца?

Разговорът - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Пфайзер преди 2 години
НЕ харесва това!
49
0
 
3
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
Ми толкоз, ми к'во! Една пандемия трае средно около две години.
48
0
 
3
 
! Отговори
Служител във Пфайзер преди 2 години
Ми аз тогава к'во ши прая? Ша *** съкрътът ли? Га свърши пандемията, шъ мъ пратат на борсата, тамам *** назначиа преди една година и край? Ша стана безработен, няма да има нужда да прайме нови ваксини!!!АААХ-АААХ, шъ съ разривъъъ...
47
0
 
9
 
! Отговори
Далаверата преди 2 години
Докато правителствата харчат безконтролно парите на данъкоплатците за да купуват ненужни "ваксини" от фарма-мафията - това никога няма да свърши!
46
0
 
20
 
! Отговори
българин преди 2 години
И докато се караме кой против,кой за ваксините вижте какво става с цените! До пролетта ще погинем от глад и студ,а не от КОВИД.Моля ви извадете си главите и погледнете встрани от мониторите!Не разбирате ли,че тези спорове кой за,кой против помагат на управляващите да увеличават цените почасово!Стига с тези спорове! Ваксини се предлагат да прави кой каквото иска.Вече 2 години минаха-кой каквото решил-това!Но докато ние си чешем езиците за ваксини цените се качиха поне с 50%! Осъзнайте се!
45
4
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Пандемията ще бъде до края на 2025-та година. Ще останат само чистите хора. Останалите ще измрат. Ваксината ще погуби още повече хора. Ще оцелеят неваксинираните и такива дето спазват диети, вегетарианци, вегани и т.н.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това го каза пръв Мангъров
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
52% от населението е ваксинирано??? Тоя чува ли се??
42
0
 
20
 
! Отговори
Край на делаверата преди 2 години
Ако питате Пфайзер няма да има край.
41
0
 
15
 
! Отговори
ужасТ преди 2 години
Абе кво става в това БГ?Професорите и милиционерите 5 пъти повече от бачкаторите???Много ВОЖД малко индианец!
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил Гейтс ще пусне ъпдейт на вируса и на вакината.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия що дрънка глупости. Ясно е че пландемията скоро няма да отшуми трябва да се точат пари с държавен дълг.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"До седмици е ясно дали е началото на края на пандемията" Това е гениално! Дайте му Нобелова награда на човека за тази гениална мисъл!!!!
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой лекари явно са ***. Този мисли за възможен край на фалшивата пандемия при условие, че държавите са платили милиарди дози "ваксини" достатъчни за следващите 3 години.
36
4
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
няма краи докато не изтребят човечеството няма да се успокоят така че след тозивирус идва друг от северния полюс от белите мечки самолети кораби учениязнаете ли какво хвърлят в черно море
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А д-р Бил Гейтс какво казва по въпроса? Нещо изявите му секнаха. Явно разработва нов вирус.
34
2
 
4
 
! Отговори
Ивкееее преди 2 години
До иво.Теб ще те унищожи злобата, че си се прецакал с ваксата.Пази се да не те тресне инфаркт. За мързела казват, че не мори, а мъчи.За злобата първо мъчи и после мори.
33
0
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
до 40 Има баби и дядовци по на 80 които тренират здраво, Често ги виждам. Плуват в басейна и не им пука на колко години са. Един дори прави кълбета във водата. Видях го отвън едва върви и куца но във водата се движи без проблем. По младите пък 60-70 годишни си правят излети из планините. Няма възраст която да те спира да спортуваш стига да искаш. А има млади под 20 затлъстели, едва се движат, ако ги лепне ковида Двама познати загинаха от ковид, под 50 год. единия беше 150 кг. другия 120
32
3
 
3
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
ДА НАХРАНИМ АНТИ-нешо СИ ЗИМАТА , ОТИ КЕ УМРАТ ОТ ЗЛОБА !
31
1
 
7
 
! Отговори
А де...,,,, преди 2 години
До Анонимен 31. Темата е за вирус, а ти драскаш за ГЕРБ.Глупав ли си ,или обсебен от политика?