Положителните тестове сред учениците два пъти повече за седмица

Въпреки това 82% учат присъствено в страната
14
Положителните тестове сред учениците два пъти повече за седмица
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

82% от учениците учат в клас през тази седмица, показват данните от последното изследване за COVID-19 на 17 януари т.г. Това са над 569 100 ученици – около 1% по-малко, отколкото миналата седмица, съобщиха от МОН.

Така засега се запазва високият дял на присъствено обучение в училищата въпреки покачването на общата заболяемост в страната.

По-малко ученици учат присъствено в областите Бургас – с 4010, Варна – 3120, София област – с 2019, Пловдив – 1859, Сливен – 2598 и Благоевград – 2523. В други области като Хасково, Разград и Плевен се наблюдава повишение на учениците, които са в присъствен режим на обучение.

Поради интензивното разпространение на вируса намалява броят на учениците, които са в клас, без да бъдат тествани за COVID-19. Такова право имат всички, чиито училища попадат в общини със заболяемост под 250 на 100 000 души. През миналата седмица от тази възможност са се възползвали над 66 300 деца и младежи, а през тази те са 36 900.

Плавно се повишава броят на учениците със „зелен сертификат“, които са в училище без изследване. Над 59 600 ученици имат вече валиден документ за преболедуване, ваксинация или наличие на антитела. Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването към днешна дата ваксинирани са 9,11% от гимназистите, а други 11,82% от учениците от V до XII клас са преболедували COVID-19 през последната половин година.

1348 са положителните тестове  на ученици в началото на тази седмица. Това представлява двойно увеличение на позитивните случаи в сравнение с изследването на 10 януари т.г. Тогава положителните проби бяха 641.

Най-много заразени този път има при учениците от V до VII клас – 486. При предишното тестване с най-висок брой позитивни резултати бяха гимназистите, които сега са на последно място по заболяемост. При малките ученици от I до IV клас положителните проби са общо 470.

Най-висок е броят на заразените ученици в град София – 470. Следват областите Пловдив - 130 и Благоевград - 123.  

Повече от три пъти са се увеличили положителните тестове при учителите. 366 са позитивните проби при изследване на над 27 000 преподаватели. В предишното тестване заразените бяха общо 104.

Двойно е увеличението на заразените непедагогически специалисти. Сега положителните тестове са 133, а през миналата седмица – 53.

Чрез преразпределение на наличните тестове са осигурени всички необходими количества за изследването на учениците на 24 януари т.г.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
9
 
! Отговори
Ядосан преди 3 месеца
Пуснете онлайн учениците в София!!!!!!!!!!! В момента има вирус с температура, ангина и бронхит. Цял ден не можем да намерим по аптеките антибиотик! Няма! Масово са болни. Не си правете експерименти с децата ни!
12
7
 
7
 
! Отговори
м,да преди 3 месеца
Кво ви пука? Доказа се ,че оМикрона се разпространява от Ваксинираните, а не от Децата!
11
2
 
4
 
! Отговори
глупави статаии преди 3 месеца
Кой ги пише тези *** плашещи статии?
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде е министъра на здравеопазването, да отгорови какво се случва в нашето училище вече целият випоск от5 кл. Са под карантина. Учители вече няма освен по русуване и физическо ите са под карантина. И питам до кога бе умници докога това безхаберие?
9
1
 
9
 
! Отговори
Родител преди 3 месеца
Не знам децата колко са болни ама в класа на нашия син има двама родители с ковид, със сигурност ваксинирани. И децата им са карантинирани. Така че, хайде да не обвиняваме пак децата
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фалшиви бележки! Някой проверява ли?ЛС?
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Два пъти повече,демек,от николко до двама ученика за седмица,нали?Щото предните седмици,тия на които им излизаха положителни,се оказа че при повторен тест,резултата е отрицателен.
6
7
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 3 месеца
Никой нормален родител,няма да си закара детето да му бъркат в носа - ФАКТ.На никой не му пука от Омикрон,Хектагон,Дъмбълдор...Факт!Освен няколкото истерясали психара в държавата, на които им се дава медийно време за словоблудство,живота си е същия,слънцето грее,всичко е по старо му.
5
1
 
22
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
В училищата децата масово са болни, с доста отсъстващи. Не е ясно колко от тях са с Ковид и колко с други вируси, тъй като тази информация се крие, децата умишлено не се тестват от родителите, училищните тестове не винаги се правят правилно и т.н. А и доста училища предпочитат присъственото обучение и наличието на болен в клас се неглижира. Истината е, че в момента в клас са около 50% от учениците, а и доста от учителите са на работа болни. Мерки не се спазват почти никъде...пълна анархия!
4
8
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 месеца
Е , поне се доказа, че не децата разпространяват вируса, щото колко дървени глави твърдяха това !!!___Онлайн-обучението в тази му форма е пагубно за образованието !!!
3
1
 
15
 
! Отговори
проверка преди 3 месеца
по училища за покриване на контактни и положителни, за да стоят присъствено.
2
13
 
3
 
! Отговори
тъй де преди 3 месеца
Абе свикнаха с онлинето и не им се ходи до училището, а сега е и студено.........
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ФАЛШИВИ ИЗВИНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ! ПРОВЕРЕТЕ ГИ, ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ!