Проф. Кантарджиев: COVID-19 заприлича на новите респираторни вируси

По думите му сега е момента за реваксинация
3 ное 2022 12:16, Нели Христова
24
Проф. Кантарджиев: COVID-19 заприлича на новите респираторни вируси
Снимка: БГНЕС

Новата мутация на коронавируса е най-интересното в момента, но няма нищо страшно. Вариантът BQ.1 не е по-смъртоносен от другите. Типът на мутациите са му такива, че и да си карал предните варианти, пак можеш да се разболееш, но по-леко. Очаква се новият вариант да започне да измества другите през ноември, а на Нова година да е 80% от циркулиращите. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев за "Nova News".

"Редно е сега да се реваксинират хората, които са се ваксинирали преди 3-6 месеца. Коронавирусът много заприлича на новите респираторни вируси и на старите коронавируси. Трябва да се мисли за няколко неща с отпадането на мерките - да очакваме нормалния сезонен грип. Все още нямаме циркулация. Очаква се грипът тази година да е група А, H3N2, такъв беше миналата зима в Австралия и Латинска Америка. Февруари, март се очаква грипна вълна", съобщи той.

Затова медикът призова - възрастните над 65 години да се ваксинират.

Относно другите респираторни вируси той бе категоричен. "Всяка година се появява респираторен синцитиален вирус. Той съществува от много години, не е нищо опасно. Срещано е при най-малките, новородените. Затова се казва, че 40 дни не трябва много роднини или възрастни да го посещават отблизо", обясни проф. Кантарджиев.

И призова хората да си поставят бустер.

"Тези, които искат да се ваксинират с ваксина, която не е РНК и предпазва от антигените на цялата вирусна частица, да го направят с "Валнева". Тя обаче е за първична ваксинация. Комбинираната ваксина изготвя имунитет срещу класически и Омикрон варианта. 6-8 месеца си защитен от тежко прекарване на заболяването. Не очаквам пълни болници и претоварена здравна система", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
7
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 1 година
С трите вакси два месеца джваках тръбата във ВМА. Много лек ковид, даже приятен!
18
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пита неваксинираните колко им е лек ковида! 700 души в болница, всеки ден десетина смъртни случаи и кой знае още колко има, дето не са тествани и не влизат в статистиката!
17
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за вас, но аз изгубих четирима близки от ковид. Неваксинирани.
16
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
проф. Кантарджиев, имам въпрос към вас!-Защо преди повече от година на митинг в Милано , един от доказаните световни вирусолози в света-Люк Монтание каза пред хиляди хора и пред тв. камери " Надеждата ми за човечеството е в не ваксинираните" Моля проф. Кантарджиев разтълкувайте тези думи, които са документирани във видео запис от мястото на събитието.
15
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лек е само при ваксинираните.
14
1
 
10
 
! Отговори
За 16 преди 1 година
До Анонимен То вече настинки няма! Затова няма починали от настинки. А някога имаше предимно настинки и почти никой не умираше от тях.
13
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо имаме х 10-20 починали дневно? От лекия ковид? Защо от грип умират 10 души годишно? От настинка пък никой не е умрял. Питам!
12
10
 
5
 
! Отговори
Foncho преди 1 година
Къде си бе мустакато, няма ли кой да ти издърпа ухото на тебе?
11
9
 
19
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Това много не ни интересува, интересува ни кога такива като теб ще бъдат затворени в Софийския. Колко хора изтрепахте чрез така наречените "портоколи за лечение" и "ваксините", а все още сте на свобода.
10
9
 
9
 
! Отговори
Руси преди 1 година
Пич, ако те видя някъде из София така ще те перна зад врата ,че си нямаш идея ! Извини се и върни парите *** !
9
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е професорът
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Кантарджиев е заприличал на стара стафида
7
8
 
21
 
! Отговори
666 преди 1 година
А съд и затвор за вас кога????
6
11
 
37
 
! Отговори
ххх преди 1 година
А, спомняш ли си какви дивотии и престъпни заповеди говорехти и издавахте,начело с банкянския шебек?На колко милиона хора предизвикахте страдание,и колко хора бяха осъдени и направени престъпници,заради безумното криминализиране на неспазване на измишльотините ви-неспазване на но карантина.А,върха на безумията ви-затваряне на всички областни градове?Трябва да си понесете отговорността.Когато майка ми пострада,не можех да изляза от града,и да отида при нея в болницата.Няма да ви простя,негодници.
5
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я пак да писнат тромбираните как Мангъров нищо не разбирал, а Годжи продажното бил прав като казал, че идва бедствие с невиждана в човешката история ярост.
4
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ноя не беше ли един певец от България търси талант или нещо такова, там с Криско и Каката Евро, не знаех че е и доктор.
3
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия съм, в Русия съм...
2
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало, лудите, до кога ще ни занимавате със своите драми? Никой не го еня какви ваксини има на пазара. Чувалите за трупове не свършиха. Къде е ген. Годжи? Все пак, огромната част от Българското население се оказа по-умно от продаващите ваксини, произведени за 1 долар и предлагани за 100. Дано се образува и дело в ЕС за закупените ангро количества, според които на всеки гражданин на ЕС се падат по 4 ваксини...
1
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам едно въже под ръка, което да свърже този престъпник с някое дърво! В щатите нещо продажниците започнаха да се молят за амнистия и да си посипват главата с пръст, само тука нашите все още се държат все едно сме 2020 лятото...