Кризата в Airbnb – кошмар за едни, щастие за други

Цените на наемите в туристическите градове паднаха
31 мар 2020 16:05, Нели Христова
49
Кризата в Airbnb – кошмар за едни, щастие за други
Снимка: БГНЕС

Airbnb се оказа неочаквана жертва на кризата, която предизвика COVID-19. След като цели флотилии бяха приземени, а туризмът се превърна в част от миналото и незнайно кога - от бъдещето, онези, които отдаваха домовете си в платформата, останаха без доходите, идващи от тях. Разбира се, това нямаше да се случи, ако Airbnb бе запазил първоначалната си идея, а не се бе превърнал в бизнес.

Преди дни из социалните мрежи се появи видео на наемодател, който се оплаква, че от ръководството на Airbnb са позволили хората да се отказват от резервациите си за почивка заради пандемията. Както много други, той е изгубил най-големият си приход на средства. Но за разлика от симпатията, която обществото изпитва към малките бизнеси, които са изправени пред фалит, повечето хора в социалните мрежи бяха доволни от урока, който са получили алчните наемодатели.

В първите дни от съществуването на Airbnb, хората предлагаха само свободни стаи от домовете, а понякога и целите си жилища, докато те са на почивка някъде. Ала през последните години ситуацията не бе такава - множество експерти, а и жителите на градове, които са туристическа дестинация, се оплакват, че наемите в кварталите са скочили безумно много, а жителите на града, които искат да наемат жилище дългосрочно, не могат, тъй като свободните апартаменти се пускат в Airbnb за краткосрочно наемане от туристи. Така, наемите в Дъблин скачат с 64%, в Единбург с 62%, а в Лондон с 45%. Същото се случва и на пазара в Америка.

"Беше страхотна малка идея, която се превърна в ужасна голяма идея. Всичко беше наред, докато хората даваха свободните си стаи, но после се появиха и професионалните наемодатели", обяснява брокерът Питър Харисън. Първият път, в който той наема Airbnb, отсяда в апартамента на актьор, който живее при приятелката си. Жилището отдава под наем, поне докато събере малко пари, за да се върне в него. Но след време Харисън забелязва, че мъжът така и не се завръща там - вместо това актьорът първо започва да отдава апартамента постоянно, а след това се сдобива с още няколко имота.

Това е моделът, който повечето наемодатели в Airbnb също следват - вместо временно да отдават стая или апартамент под наем, те инвесират в много имоти, които да предлагат на туристите. Получава се и ефекта на доминото - онези, които вече не могат да си позволят скъпите наеми, също започват да отдават собствените си апартаменти в Airbnb.

Но защо тези хора не отдават апартаментите си дългосрочно? Проучване показва, че наемодателите печелят 200% от краткосрочното наемане на имотите. Без регулация и правила, те няма да поемат инициативата да отдават апартамента си за по-дълго време.

Според изследване на Харвард, ако имотите в Airbnb в един град се увеличат с 1%, наемите там скачат с 0,018%. Ала сега, когато COVID-19 удари тежко тази индустрия и туристи, които да наемат апартаменти няма, се забелязва значителен спад в наемите по целия свят. 

"Коронавирусът разкри тази нечестна криза за наемателите, които търсят дом", казва Харисън. Тъй като наемодателите имат множество заеми, заради множеството си имоти, те се нуждаят от пари бързо. Така идеята, да отдадат апартаментите си дългосрочно вече не е толкова далечна. Пред тях стои и друг проблем - въпреки че Airbnb е голяма платформа, тя няма система за защита при подобни извънредни ситуации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
5
 
! Отговори
Да фалират преди 4 години
Да фалират всичките !!!
41
2
 
4
 
! Отговори
Да фалират преди 4 години
Да фалират всичките !!!!
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха, ей няма угодия, наемите поскъпнали. Абе на село има празни къщи на цената на три наема. Ако са ви скъпи в аир бенебе елате на село.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво е това въздушно БНБ?
38
0
 
11
 
! Отговори
Optimist преди 4 години
До Алчна наемодателкаНа очите си ли да вярвам или на вас? Отворете airbnb и направете едно търсене :)Относно преотдаването на апартаментите - да, при нас има един такъв апартамент. Собственикът го отдава за 1000, наемателят го преотдава краткосрочно и предполагам, че прави някаква прилична печалба от това. Решението на проблема е много контрол и връщане към смисъла на платформата - собствено жилище, което споделяш. На това жилище да си постоянно и временно регистриран.
37
2
 
6
 
! Отговори
Optimist преди 4 години
До Богат с вилаНе знам какво да ти отговоря. Тук съм роден просто, тук живея.Какъв ти е проблемът? Комплекс?Имам и вила, но вилата не е за целогодишно обитание, вила е.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТези чужденци са сключили друг вид договори, обикновено с брокерска фирма. Няма такъв балък, дори и гражданин на друга държава, който ще сключва отделни договори за цял вход с апартаменти и ще оставя наемателите да ги преотстъпват...Госпожо "алчна", мисля, че е време да спрем с тази дискусия дотук, явно компетенциите Ви по темата са недостатъчни. End of story.
35
3
 
2
 
! Отговори
Aлчна наемодателка преди 4 години
До 36 Сигурно аз съм най-голямата балама. :) Другите може да плащат по-нисък наем и да им остават по едни 100-200 лв на месец. Има хора с по 4-5-6 апартамента и в такъв случай все някаква ,макар и минимална печалба имат.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алчна наемодателкаЧакай да видя дали правилно съм разбрал: в София има цели блокове, в които такива балами като теб наемат жилища за да ги преотдават без печалба? И също така казваш, че това нещо си е стандартно, поради което и цените са толкова конкурентни?Така излиза, че всички, освен собсвтвениците на жилищата работите на загуба бе? Айде, ти си балама, *** всички ли тия дето ги правят тия схеми са така? Всички работите на "полза роду" (без алтруизма)?
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33 O не ,не. Не съм я сменила.Продължавам да твърдя,че не се печели. Занимавам се от 6 месеца. Нормално време да се разбере дали даден бизнес ( колкото и малък и смешен да е в случая) може да бъде печеливш или не. И след като си направих съответните изводи- напълно логично мисля да прекратя приключението :)
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31XA-XA не е много ясно кой от двама ни е баламата :) Както е ясно,аз съм губещата,собственикът си получава парите всеки месец. Има чужденци в България,които са си купили цели блокове и ги отдават под наем,като нямат против наемателите да ги преотстъпват на други. Аз знам за 3 такива блока.Различни собственици в различни части на София.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алчна наемодателкаАз досега не съм срещал собственик, който да е подписвал такъв договор, а с бая такива съм си имал работа :) Явно вие се движите в някакво паралелно измерение на балами собственици,които въобще не са загрижени за това какво се случва със собствеността им. Както и да е. Виждам, че вече сменихте песента от "не се изкарва" на "не се изкарват 200%". Само не разбрах, откога се занимавате с този "недоходоносен" за вас бизнес?
30
2
 
3
 
! Отговори
Алчна наемодателка преди 4 години
До 30Поне 50% от апартаментите в София със сигурност се отдават от наематели,а не от собствениците :) Съжалявам,че няма как да ви покажа " ненормалния " си договор за наем,в който изрично е споменато,че имам право да го преотстъпвам на трети лица. Както и да е. Исках само да изясня,че е невъзможно наемодателите да печелят 200% от краткосрочното наемане на имотите,както е посочено ,че и болднато в статията.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Аз затова я питах госпожата. Стана ми интересно, кой е тоя наемодател, който се е съгласил наетото му жилище да се преотдава. Или се прави незаконно, или госпожата нещо е намерила по-голям балама и от нея.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алчна наемодателкаНе се изисква много акъл за да се направи елементарна сметка, че от подобна схема не може да се печели - наемател да отдава под наем наетото жилище.... Наемодателите "печелят" защото нямат НАЕМ за плащане....Елементарно. Да не говорим, че в нормалните договори за наемане на жилище има изрична клауза, забраняваща преотстъпването на имота или част от него на трети лица. А такаааа...
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алчна наемодателкаСамо от любопитство, от колко време се занимаваш с тоя бизнес да наемеш жилище и да го преотдаваш чрез ЕърБиендБи?
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Богат с вилаНещо ми подсказва, че ти не си "богат с вила".
25
7
 
7
 
! Отговори
Богат с вила преди 4 години
До OptimistКато не ти изнася какво правят другите с апартаментите си купи си къща на село. Там няма да ти тропат на главата. Като си ***, недей да имаш претенции !Аман от скъсани с големи претенции в тая държава !
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съответно тези които дават по Air BNB,да пускат гости срещу договор в който пише че дължат неустойка 1000 евро,ако се наложи полиция да идва на адреса за шум и се установи нарушение.Или 2000 евро.И неустойки за увреждане на имущество.И така ще се канализират нещата,хем да има бизнес,хем да не се пречи на съседите.Хем собствениците да си пазят имуществото от повреди.Защото част от тези чужденци наистина са големи пиан-дури и купонджии.И част от приходите да се заделят за подръжка на общите части
23
3
 
12
 
! Отговори
Алчна наемодателка преди 4 години
До Optimist Няма апартамент дори на бул. Витоша,който да се дава за по 100 лв на вечер. Знам наизуст много голяма част от обявите в София и след като повечето се отдават по 30 лв на вечер ( да, няма грешка- 30лв... ) няма как апартамент,който се отдава за 100 да има заетост 25 дни в месеца. На кое по-точно не вярвате? На ниската цена , на наема,който плащам? На кое? Да нямам печалба и след като се убедих,че няма смисъл-спирам да се занимавам.

Спонсорирани публикации