8 лесни начина да направите новия си дом уютен и красив

Спонсорирано съдържание | 25 сеп 2023 11:27, Александър Попов
8 лесни начина да направите новия си дом уютен и красив

Нашият дом е нашата крепост. Мястото, където прекарвате най-много време, мястото, което трябва да ни носи уют. Затова трябва да си го направим според нашия вкус. Разбира се, може да следвате всички модерни тенденции, но в крайна сметка той ще бъде и ваша "визитка". И трябва да отговаря изцяло на вашия начин на живот.

Предлагаме ви няколко съвета, с които да направите дома си по-стилен и уютен.

1. Не претрупвайте

Когато се нанасяме в нов дом имаме толкова много идеи за интериор, които в един момент могат да доведат до ненужно претрупване. И много скоро ще ви се наложи да възстановявате реда в къщата и да се отървавате от ненужни вещи.

Подсигурете си място, в което да слагате в бъдеще всичко ненужно, особено по-малки вещи. Това може да стане с красиви кутии за съхранение, които да придадат допълнителен акцент в някое от помещенията.

2. Цветове

За създаване на уют и атрактивен интериор цветовете са едни от най-важните. Интериорните дизайнери са категорични, че светлите стени винаги са предпочитани. Но не е задължително те да бъдат вашия стия стил. Ако сте привърженик на винтидж мебели защо не експериментирате с оранжево, зелено и дори жълто? Независимо от тенденциите, цветовете са ваш избор. Тук опасността идва да не се прекали и вместо акцент да се превърне в кич. Важно е цветовете да са балансирани, да не "крещят", но и да не изглеждат скучно и стерилно.

3. Светлина

Светлината в един дом е един от най-важните компоненти за уюта. Съгласете се, че един обикновен полилей в дневната няма да ни носи не само необходимото настроение, но и практичност.

Заложете на настолни лампи или стенни осветителни тела, като внимавате да не са с твърде ярки и силно светещи крушки. В спалнята пък предвидете лампи за нощните шкафчета.

Купете подови лампи, свещи с красиви свещници. Почитателите на новите технологии могат да заложат като акцент в различни помещения и на LED осветление. То е особено подходящо при окачени тавани.

В зависимост от начина им на поставяне, светодиодите могат да придадат загадъчност и стил на помещението. Не трябва да се пропуска и моментът, че с него намаляваме значително консумацията на енергия.

4. Кухнята

Не случайно обръщаме внимание на кухнята. Тя се превърна в едно от най-важните места в един дом. От една страна там се прекарва немалко време, от друга - в точка за релакс на цялото семейство. Най-важното е, че кухнята може да се превърне и в основния акцент във вашия дом.

С не много средства можете да внесете разнообразие, да превърнете необходимата посуда като част от декорацията. С красиви кърпи, дъски, прибори и бурканчетата за подправки, мелнички за сол и пипер, кутия за хляб - можете да направите чудеса.

Именно в кухнята може да се експериментира и с по-ярки цветове, а декорацията може да излиза извън представите за помещение за готвене - от цветя, до кошници и сандъци.

5. Декорацията

Декорацията придава уникалност на интериора и всъщност е истинската визитка на всеки собственик. Тук възможностите са необятни и е въпрос на предпочитания. Една обикновена картина може да се превърне в акцент с необикновена рамка или дори с местоположението си, ако бъде поставена директно на пода или пък върху винтидж сандък. Книгите също не е задължително да са подредени "аптекарски" в библиотека. Защо не пробвате и с вещи, които вие сте изработили или нарисували? Така ще подчертаете вашия почерк в интериора.

Винаги добра идея са семейните снимки, решението как да бъдат ранкирани или положени е изцяло ваше.

6. Пердетата

Пердетата винаги са интересна и важна част от интериора. И когато говорим за уют, те винаги са за предпочитане пред щорите. Трябва да сме наясно, че тънките пердета освен естетика са важна част и за светлината в дома ни. Те трябва да я разсейват, но без да я "поглъща". Затова избягвате тънки пердета с огромни шарки. Могат да бъдат красиви, но ще "развалят" естествената светлина в помещението. Когато искаме да я скрием - идва моментът на плътните пердетета. Те имат и дуги роли - придават уют, намаляват шума, а не на последно място и ни скриват от любопитните погледи отвън.

Най-важното е пердетата да бъдат съобразени с цветовата гама на мебелите.

7. Терасата

Терасата нерядко е подценявано място, но всъщност може да допринесе допълнително за уюта на вашия дом. Не я превръщайте в склад за ненужни предмети. В зависимост от нейната големина тя може да се превърне в кътче, където да релаксирате, да импровизирате с нестандартни конструкции. Може да направите мини градина с много зеленина, като може да бъде на няколко нива, не просто цветя в саксия.

8. Мебели

За последно сме оставили най-важната част в един дом - мебелите. Те винаги са в основата на всички останали хитринки, с които правите дома си уютен. Можете да се доверите на специалисти, да вложите ваши идеи, възможностите на пазара са стотици. В "Мебели Виденов" ще откриете десетки решения според вашия бюджет и винаги можете да потърсите експертно мнение.


Още от