Изключиха Румъния от конкурса Евровизия

Букурещ имал натрупани дългове от 16 млн. швейцарски франка
22 апр 2016 15:22, Елка Василева
11
Изключиха Румъния от конкурса Евровизия
Групата, представила Румъния на Евровизия през 2015 г. Снимка: архив, Reuters

Румъния загуби право да участва в Евровизия, след като румънската обществена телевизия TVR бе изключена от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕBU) заради натрупани дългове, съобщи агенция Медиафакс.

Румънската телевизия е била изключена от членовете на Европейския съюз за радио и телевизия заради натрупани дългове още от 2007 г. в размер на 16 милиона швейцарски франка, се посочва на сайта на EBU.

TVR няма да може да участва в тазгодишното издание на музикалния конкурс Евровизия и ще загуби достъп и до други услуги, предоставени на членовете на EBU.

Решението е било взето след изтичане на крайния срок, даден на правителството на Румъния, за да предприеме необходимите стъпки за изплащане на задълженията.

Генералният директор на EBU Ингрид Делтенре изрази съжаление, че съюзът е бил принуден да предприеме тази мярка. "Бяхме разочаровани, че всички стъпки за разрешаване на този проблем не получиха никакъв отговор от страна на правителството на Румъния", отбеляза Делтенре.

Тя посочи, че дълговете, натрупани от TVR поставят в опасност стабилността  на Европейския съюз за радио и телевизия, който е асоциация с идеална цел, представляваща 73 аудиовизуални програми в 56 държави.

С писмо, изпратено на 15 април, Европейският съюз за радио и телевизия поиска изплащане на 10 милиона швейцарски франка, които трябваше да бъдат внесени от румънската държава до 20 април т.г. Съюзът трябваше също да получи банкова гаранция за останалата част от дълга в размер на шест милиона швейцарски франка. Този остатък от задълженията трябваше да бъде платен до края на годината.

Тазгодишната Евровизия ще се проведе на 10, 12 и 14 май в Стокхолм.
 

/БТА/
 


11
Още по темата: РумънияЕвровизия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май не схващате проблема, голяма работа че няма да пеят в Стокхолм. EBU държи правата за спътниковото излъчване на телевизия на територията на почти цяла Европа, ако те изключат от тази система следват много проблеми за държавата ти. На пример Европейското по футбол и олимпиадата ще се излъчат точно през спътниковата състема Евровизия. Ако Румъния на пример не си върне правата за системата до тогава, ще трябва да купува този сигнал от прекупвач на баснословна цена.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цяла България по цяла година пишат за този конкурс. Искам и България да изключат, защото Евровизията точи пари от бюджета. На европейските награди на МТВ изпълнителите сами си плащат пътуването до мястото на провеждането на наградите.
5
4
 
18
 
! Отговори
Dan преди 5 години
Комшийте незабавно да си го преместят в другия крачол!!!
4
0
 
20
 
! Отговори
бай иван преди 5 години
дайте да пратим Веселин Маринов на Евровизия и ще го закрием напълно след това.
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поради тази "скръбна" вест румънците веднага да започнат да си...разплитат чорапите.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tова е по-страшно даже, когато изключиха Ози Озбърн от църквата, защото в един клип гони прасета в църква. Предполагам разни организатори и консултанти няма да могат да прибират консултантски и ще има много мъка....
1
1
 
27
 
! Отговори
Барабанджията преди 5 години
Е,и..?