Над 400 мирни граждани убити край Дамаск за 5 дни

Сред жертвите на обстрела има близо 100 деца
23 фев 2018 08:32, Елка Василева
103
Над 400 мирни граждани убити край Дамаск за 5 дни
Снимка: Reuters

Над 400 мирни граждани, включително близо сто деца, са загинали през последните дни в бунтовническия анклав Източна Гута край Дамаск, а Русия забави приемането на резолюция за хуманитарно примирие в ООН, която можеше да бъде гласувана днес, предаде Франс прес.

Силите на режима на Башар Асад подлагат на масиран обстрел за пети пореден ден обсадения район край Дамаск. Смята се, че кампанията е подготовка за превземането на Източна Гута, отбелязва АФП.

Неправителствени и международни организации и правителства изразиха възмущение от мащаба на обстрела, който е рядък по интензивността си дори в Сирия, където от 2011 г. се води гражданска война. Разрушенията в бунтовническия анклав са колосални.

Още по темата

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права от началото на кампанията са загинали 416 мирни граждани, включително 95 деца. За същия период в Дамаск са загинали 16 души, станали жертва на обстрел с ракети и миномети.

Режимът твърди, че иска да завземе Източна Гута, за да прекрати обстрела на столицата си, припомня АФП.

Въпреки съпротивата на САЩ, Франция и Швеция, руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви вчера, че членовете на Съвета за сигурност не са постигнали единно становище за налагането на едномесечно хуманитарно примирие. Той определи предложената резолюция като нереалистична и предложи поправки в последната минута.

Руските предложения изключват незабавното прекратяване на огъня и вместо това искат всички страни да прекратят враждебните действия възможно най-скоро, както и да работят за незабавна и безусловна деескалация на насилието и 30-дневна хуманитарна пауза, предаде Асошиейтед прес. Освен това руският текст включва осъждане на непрестанния обстрел на Дамаск от Източна Гута и изразява съжаление за продължаващите опити на терористични групировки да превземат територии и да нападат мирни граждани и цивилни обекти.

Няколко дипломати от Съвета за сигурност, запознати с проекта, го определиха като неприемлив, съобщава АП.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До Анонимен Сорос е който Трамп смачка в САЩ.Сорос е който харчи милиарди за социалисти като Хилари и Европа.Русия и Иран са ЗЛОТО с което целият свят трябва да се бори.Отворете си очите ненормалници.
92
0
 
1
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
До АнонименА кои ще свали престъпния режим които с измислен предлог нахлу в Ирак в резултат имаме над 1млн.човешки жертви
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен а зелените человечета нали са мирни туристи
90
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мирните граждани отдавна са по селата или в чужбина. Какви мирни граждани след години война.
89
0
 
4
 
! Отговори
причинно-следствено преди 6 години
Патакламата още не е почнала, но вече има свидетели :):):)
88
6
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
И ЗАТОВА ВОЙНАТА В СИРИЯ ОТ 2011 Г. НАСАМ НЕ СВЪРШВА ВЪПРЕКИ РУСКАТА ПОДКРЕПА КЪМ РЕЖИМА ! УБИВАТ ПОВЕЧЕ МИРНИ ГРАЖДАНИ ОТКОЛКОТО БУНТОВНИЦИ ! Е КАК ДА СВЪРШИ ТАЗИ ВОЙНА СЛЕД КАТО НЕ УБИВАТ БУНТОВНИЦИ ,А ТРЕПЯТ МИРНИ ГРАЖДАНИ И ДЕЦА ?!
87
9
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
А ТО ОСТАНА И РУСНАЦИТЕ ДА ИСКАТ ПРИМИРИЕ В РАЙОНА ?!ВИЕ ДОБРЕ ЛИ СТЕ БЕ ?!ЧЕ КВО ПО-ХУБАВО ЗА РУСНАЦИТЕ ОТ ТОВА , НАД 400 УБТИ МИРНИ ГРАЖДАНИ ОТ КОИТО 100 ДЕЦА !
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 87 Анонименсигурно са нов тип терористи. Некоя терористична група създадена от Сорос с наименование джендартерористи
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми е известно да има мирен терорист
84
2
 
8
 
! Отговори
руски убийци преди 6 години
Су-57 новият руски изтребител громи врага в Сирия
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е не! Само вие ли не знаете, че Сирийският център за наблюдение на човешките права е един човек, живеещ в Лондон, симпатизиращ на ИД?Това не е достоверен източник на информация!!! Цялата статия е компрометирана само от цитирането на този източник на информация.
82
4
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 83А кога светът ще вземе мерки срещу престъпния режим дето си навира носа във вътрешните работи на десетки страни по света от как се е пръкнал на тоя свят? На съвестта на този режим има десетки милиони съпътстващи жертви и това говорим само за 21 век!!! Престъпния режим който пожела да свали относително социалния/социалистически режим на АСАД и доведе до колко години гражданска война и колко жертви и мигранти
81
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е светът да вземе мерки срещу престъпния режим на Асад
80
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 63ПРОФЕСОРЕПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ВОЕННА и ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯПолицията при акция се опитва и самите злосторници да опази живиВоенните гърмят по всеки който гърми срещу тях с най-мощното или ефективно оръжие с което в момента разполагат. В Сирия отдавна няма възможности за Полицейски операции.
79
1
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
"Сирийския център за наблюдение на човешките права"хахахахах пропаганда!
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешен плач на либералната преса за брадатите ***!! До кога другари болшевики ще подкрепяте терорирстите? Тези са бившата групоровка Алкайда, само се преименуваха! До кога ще ги защитавате?!?
77
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 62Айдее Опорно ТочковДА АСАД и Баща му са диктатори. Но те са Светски диктатори дори Социалистически Диктатори ако щете. Тоест всякакви религии и племена си живеят мирно и тихо стига да си плащат данъците и да не правят зулуми спрямо други етноси. Диктаторите знаят едно нещо - за да няма сериозни зулуми трябва хората да са нахранени(бяха даже ние ходихме там на заработка) да има зрелища.Но след 1990 АСАД започна да получава по-малко оръжие и 2011 го налазиха наемници и ИД
76
0
 
17
 
! Отговори
А дали пък Не? преди 6 години
То още офанзивата не е почнала, про-американските мъпети извадиха "новините"
75
0
 
17
 
! Отговори
Пак FAKE NEWS преди 6 години
"По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права"тя новината ясна по "достоверния" и източник.
74
0
 
19
 
! Отговори
Жоре Алахата преди 6 години
Те така писаха и за Алепо ама като го освободиха от главорезите се оказа по-друга картинката. Никога не вярвайте на МСМ....общо взето е точно обратното