Суданец взе SIM чип от щъркел! Поговори за ?2000

Полски правозащитници сега трябва да платят разговорите
Обновена: 3 юли 2018 20:33 | 3 юли 2018 19:17, Екип на Dnes.bg
32
Суданец взе SIM чип от щъркел! Поговори за ?2000
Снимка: архив, Reuters

Чипът за проследяване прелета на щъркел ще излезе над 2000 евро на полски природозащитници, съобщи местно радио, цитирано от BBC.

Закрилници на птиците поставили проследяващо устройство на щъркел в Полша, за да разберат къде зимуват птиците, които се размножават в страната. Благодарение на него те установили, че птицата е прелетяла над 6000 км от Полша до долината на Сини Нил в източен Судан. Там сигналът се загубил и любителите на птиците решили, че той се откачил и загубил.

Каква била изненадата им, когато получили от телефонния оператор сметка за проведени телефонни разговори от СИМ-картата на тракера, работещ на принципа на GPS.

Правозащитната организация трябва да плати 2064 евро за проведени международни разговори.

Според телекомкомпанията някой намерил тракера, извадил от него сим картата и я използвал за разговори по личния си телефон. Сметката на оператора показва, че са проведени около 20 часа разговори на обща стойност 10 000 злоти или около 2064 евро.

Проследяващите устройства са важна част от изучаването на живота и навиците на птиците. Микро- GPS тракерите помагат на изследователите да разберат по-добре навиците на птиците, тяхното социално поведение и заплахите, които застрашават съществуването им.

Въпреки че белият щъркел в момента не се смята за застрашен вид в Европа, индустриализацията и пресушаването на мочурищата преди около 50 години бяха намалили почти до изчезване популацията на вида.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
8
 
! Отговори
Дейвид Линч преди 5 години
Щъркелите вече приемат поръчки за бебета онлайн и чрез смс и ги разнасят с помощта на GPS.
26
0
 
9
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 5 години
Щъркелът е говорил. Със Светлана Гущерова. Поздравл я е за сватбата и и е казал да внимава че може да я обърка с Десислава Жабова. Щото вече е стар и недоскива.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво е станало със щъркела, или се подразбира?
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелените имат много пари. Ще го преживеят.
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сиромах човек - жив дявол, не са ни сгрешили предците с тази поговорка.
22
5
 
18
 
! Отговори
Драйвър преди 5 години
Поредната "новина" ! Кой ще се върже на това, че "дейта" карта ще върти разговори ... ? Кой ?
21
0
 
11
 
! Отговори
Мобидик преди 5 години
До ИЗВЪННатам вървим, при нас сложиха. А дали ще можем да ги ползваме по африкански или са им сложили ограничиели - напр. само номера на диспечера .....
20
1
 
11
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 5 години
Тия дето се смятат за по-умни от поляците, да обяснят как се пуска карта само за данни или само за смс която да работи през половината Африка.Да се сложи карта с включен ПИН код също не е лесна работа за този вид тракери.
19
0
 
22
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 5 години
Сега SIM върху щъркел, скоро и във всеки български асансьор хи хи хи
18
2
 
21
 
! Отговори
IT преди 5 години
Трябва да си наистина много ку//х,да сложиш карта с активиран "войс-услуга" на карта,която закачаш на животно!!Сега ще се научат,хаха
17
0
 
12
 
! Отговори
Мобидик преди 5 години
А да туpим код за достъп до СИМл дет се локва след 3 опита - това е над полските pазбиpания .
16
6
 
8
 
! Отговори
k преди 5 години
До Чичо Тонидори суданецу има повече акъл от еко-фашистите - ето на това ни учи тази историяа вие и от еко-фашистите по-малко акъл имате щото още ги вервате глупостите за опазване на животни и глобалното затопляне
15
2
 
24
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
В Мисия Лондон нашите изядоха на ингилизите лебедите...
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а кой им е дал карта с активиран войс?дейта роуминга който са ползвали за гпс проследяването също ще направи дебела сметка в Африка
13
1
 
11
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
До 11. Много просто. Джаджата със сим картата предава само GPS координати през определени интервали от време. Няма нужда от дисплей, клавиатура и т.н. и т.н. Като е поставиш същата тази сим карта в телефон си водиш разговори без проблем и в случая без да плащаш.
12
1
 
20
 
! Отговори
БЧК преди 5 години
Трябва да имаш поне "килийно" образование, за да можеш да си обясниш, как точно може да се проследи SIM, без телефонен апарат.Навярно... с друго подобно устройство, но много по-малко по размери, така че да може да бъде прикачено към птица :))Или нарича се : "тракер" и служи за проследяване. Има го в почти всяка нова кола, в лизинговите се имплантира задължително.
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега ми обяснете как SIM картата може да се проследява през GPS без да е сложена в телефон?
10
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой път света е учудващ. Един африканец ? Без 8 клас взема карта от някои устройство и я използва . Тука в БГ 90% даже няма да знаят, какво има вътре . А масово сме с висше.
9
21
 
18
 
! Отговори
k преди 5 години
супер !еко-фашистите ще платят сметката на "бежанеца" с парите дето храним еко-фашистите бихме могли да изхраним 10-ки хиляди щъркели
8
25
 
26
 
! Отговори
ined преди 5 години
Искали да разберат къде зимуват птиците, а де факто разбрали къде зимуват раците.Тея "закрилници на птиците" изобщо не ги жалете че са се охарчили с някакви си 2000 евра , те получават милиони от разни фондации за безсмислените си дейности.