Стряскаща статистика: 240 нови случая на СПИН у нас!

Безплатни изследвания ще се проведат до 30 ноември в 27 града
26 ное 2018 07:40, Златко Желев
9
Стряскаща статистика: 240 нови случая на СПИН у нас!
Снимка: Reuters

240 нови случая на заразени с вируса на СПИН са открити от началото на годината досега.

С тях общо броят на серопозитивните от 1983 година, когато беше установен първият случай в България, стават малко над 2 700 човека.

Според д-р Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването, новооткритите случаи са несравнимо по-малко, отколкото в повечето европейски държави.

През миналата година, за същия период у нас, са установени 242-ма с вируса на СПИН.

Близо 79 млн. души са инфектираните с ХИВ от идентифицирането на вируса преди 35 години до сега по света. Над 35 милиона са починали вследствие развиване на болестта СПИН.

Данните показват, че най-уязвимите възрастови групи са младежите, които тепърва започват да водят полов живот - от 15 до 19 години, и хората в активна възраст - от 20 до 44 години.

"Нашата страна стои добре в сравнение с останалите държави по отношение на инфекцията. При нас тя е 5,7 на 100 000, докато в другите страни е 2,8 на 100 000 души", коментира пред "Монитор" д-р Върлева и припомни, че ретровирусното лечение е осигурено безплатно в България.

През 1996 г. е въведена трикомпонентната антиретровирусна терапия, благодарение която животът на заразените се увеличава с над 20 години. Факторите, които пречат на лечението са алкохолът или високите нива на стрес например.

Около 20 000 лв. излиза терапията на един заразен с вируса на СПИН годишно. В зависимост от състоянието му и необходимата доза и комбинация от антиретровирусна терапия сумата може да варира, но незначително.

На 300 000 лв. възлиза курсът на лечение на един инфектиран за 15-20 години, колкото обикновено е преживяемостта на носителите на ХИВ вируса.

Грипоподобни симптоми две седмици след заразяването подсказват инфекцията, припомниха лекари. В следващите пет – осем, дори десет години тя е безсимптомна. Когато вирусът достигне високи нива в организма започват чести съпътстващи инфекции с други заболявания, като гъбичните са най-чести.

Безплатни и анонимни изследвания за вируса на СПИН ще се проведат до 30 ноември в 27 града в страната. Те са в рамките на Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити.

Тестването и консултациите ще бъдат в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София, Софийска област, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Окултният билкар-маг преди 2 години
група уплашени хора казали на Майката Природа: СПИН вирусът е страшен!Той убива!Тогава Майката Природа си умряла от смях,и рекла: Верно ли бе пичове?Защо ме разсмивате с поредния глупав виц.Само не ми казвайте,че ракът също убива,защото доста ми дойде смехът за днешния ден,казала Майката Природа,и се оттеглила блаженно в покоите си.
6
0
 
6
 
! Отговори
Най-страшното преди 2 години
На грипоподобните симптоми човек може и да не обърне внимание, откъде да знае, че това са индикации на спин?И после 5 до 10 години СИМПТОМИ НЯМА !!! С други думи, може да зарази незнаен брой хора, защото това става не само по полов път.Какъв е изводът? Периодично трябва да се правят профилактични изследвания на кръвта НА ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ, без изключение. Хем ще се установят и други неща - напр., най-обикновена анемия, хем своевременно ще откриват кой има спин.
5
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГОРД СЪМ, ЧЕ ПОНЕ ТУК В ИНТЕРНЕТ НАСЕЛЕНИЕТО НИ НЕ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВО КАТО ЦЯЛО!ПЪРВОТО КОЕТО ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ АКО ПРОЧЕТЕШ ТЕКСТА Е ТОВА 5.7 НА СТО ХИЛЯДИ ПРИ НАС ЗАРАЗЕНИ СПРЯМО 2.8 НА СТО ХИЛЯДИ В ЧУЖБИНА!И АЗ СМЯТАМ, ЧЕ ПРИ ТАКИВА ДАННИ ПРИ НАС Е ПО-ЗЛЕ НО НАЛИ Е ГЕРБ НА ВЛАСТ И ЧЕРНОТО ЩЕ ГО ОБЪРНАТ НА БЯЛО :D
4
0
 
38
 
! Отговори
Курцио преди 2 години
"Нашата страна стои добре в сравнение с останалите държави по отношение на инфекцията. При нас тя е 5,7 на 100 000, докато в другите страни е 2,8 на 100 000 души",...........Ко казА, Ко!?
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нашата страна стои добре в сравнение с останалите държави по отношение на инфекцията. При нас тя е 5,7 на 100 000, докато в другите страни е 2,8 на 100 000 души".Е, кое му е добрето, че е двойно по-висока ли. Не го разбирам този извод.
2
2
 
25
 
! Отговори
Мина преди 2 години
Ето затова ползвайте презерватив, като правите секс със всеки.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашата страна стои добре в сравнение с останалите държави по отношение на инфекцията. При нас тя е 5,7 на 100 000, докато в другите страни е 2,8 на 100 000 души