Бум на хепатит А в Ловеч и околията

Оформени са заразни огнища
8 май 2019 13:35,
4
Бум на хепатит А в Ловеч и околията
Снимка: архив "Булфото"

Взрив от остър вирусен хепатит тип А е регистриран в Ловеч, съобщават от Регионалната здравна инспекция, пише БТА.

Още по темата

Китай откри нов метод за ранно диагностициране на рака на черния дроб

Оформени са заразни огнища в Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ - 5 с 28 контактни лица, в Помощно училище "Васил Левски" с 55 контактни, както и по едно семейно огнище в града и село Радювене. Още две има и в Угърчин.

Семействата в Радювене и Угърчин живеят в крайно лоши битови условия, допълват от РЗИ. От там съобщават, че през периода от 2 април до 8 май в Инфекциозно отделение на МБАЛ "Проф. П.Стоянов" в Ловеч са лекувани от хепатит А пет лица. В същия период за лечение със същата диагноза е постъпил един болен в Инфекциозна клиника в Плевен и още един - в Инфекциозна болница в София. Настанени в ЦНСТ -5 в Ловеч са трима от заболелите и учат в Помощното училище.

От училището са заболели още трима ученици и един възпитател. Всички са с доказани антитела срещу вирусен хепатит тип А.

Някои от децата са с ментални затруднения, физически и умствени отклонения. Клиничните оплаквания са типични и почти еднакви при всички - безапетитие, отпадналост, сънливост, висока температура и др.

Само през последната седмица заболелите от хепатит А са седем - две деца от ЦНСТ - 5, ученици в Помощното училище в Ловеч, три деца в Угърчин, две от които също ученици в ПУ "Васил Левски", както и по един болен е регистриран в село Радювене и село Беленци.

От РЗИ са издали четири предписания за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки в ЦНСТ-то и Помощното училище, включващи изследвания и медицинско наблюдение от обслужващия общопрактикуващ лекар, дезинфекции и прочистване.

За създадената епидемична ситуация в ЦНСТ - 5 и Помощното училище са били информирани кметът на общината и началникът на Регионалното управление на образованието в Ловеч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хепатит а-болестта на мръсните ръце и ***
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хепатита е 3 вида - А, В и С. НИКОЙ от тях НЕ Е БЕЗОБИДЕН, от В и С МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЛЕТАЛЕН КРАЙ (СМЪРТ)!
1
1
 
6
 
! Отговори
Ене преди 4 години
Чудесно. Очакваме включване от антивакс движението, които ще започнат да обяняват колко безобидна болест е хепатита и как всички трябва да го боледуваме.