Разследват хакерска атака, източила 1 млн. лв. от родна фирма

Българските компании са ощетени средно с 20-30 хиляди евро
Обновена: 10 май 2019 09:46 | 10 май 2019 09:42, Габриела Джекова
13
Разследват хакерска атака, източила 1 млн. лв. от родна фирма
Снимка: pixaBay

Хакери източиха 1 млн. лева от сметките на българска фирма. По разследването работи  началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев.

Най-голямата щета за наша компания идва от компрометирана служебна комуникация, обясни той пред Труд.

„Служители, отговорни за разплащанията, си предоставят паролата за служебната поща след фишинг мейл, не са деактивирани профили или не са сменени пароли след напускане на конкретен служител“, коментира Колев.

Той допълни, че в отдел "Киберпрестъпност" почти всяка седмица отива представител на пострадала българска фирма от компрометирана служебна комуникация.

"Хакери придобиват достъп до комуникация с чуждестранен контрагент и в подходящ момент променят банковите детайли, където да се преведат парите. Както всички знаем - няма сто процентова сигурност и защита, но при желание и воля от ръководния състав на фирмата се постигат завидни резултати", каза Колев.

Като предпазна мярка той предлага мениджърите да инвестират в компетентен IT персонал, както и да обувачат всичките си служители.

По тази схема българските компании са ощетени средно с 20-30 хиляди евро на случай, коментира Колев, като най-голямата подобна щета, която се разследва, е за един милион лева.

"Пряко въздействие върху българския бизнес и интернет потребителите в страната имат най-вече атаките с криптолокър. Към фишинг имейл е прикачен зловреден код, който криптира всички важни потребителски данни, като се иска откуп в дигитална валута Биткойн. Жертви на подобни киберпрестъпления са родни компании от всякакъв калибър. Изключение не правят и правителствени и неправителствени организации, министерства, училища и т.н.", допълни шефът на "Киберсигурност" в ГДБОП.

По думите му, в момента българските компании са неподготвени за широк кръг от кибератаки.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
6
 
! Отговори
DDD преди 10 месеца
Щом Явката се занимава лично с проблема, значи нищо няма да излезе от цялата тая работа!... Той "разбирача" дори не знае какво е "торент"... Спомняте ли си един негов култов превод - "иска плаче"?...
12
2
 
3
 
! Отговори
манолов преди 10 месеца
значи Явор казва че не сме подготвени за кибератаки а ще правим избори в интернет!!!!!
11
2
 
6
 
! Отговори
до 10 селянина преди 10 месеца
хакерите явно нищо не разбират от програмиране...(според тебе). Учили са се само да берат ябълки и мушмули за да го правят това.
10
7
 
1
 
! Отговори
Селянин преди 10 месеца
До Анонимен 4

Личи си колко си "въшлив" ти, като не може да направиш разлика между програмист и хакер!
У наше село на такива като теб им викаме всезнайковци, а накрая у големия град се излагат!
9
1
 
3
 
! Отговори
Боб преди 10 месеца
До 4. Защо мислиш, че тези хора го правят за пари? Защо мислиш, че да ти вземат 30-40к евро е нещо сериозно за една фирма? И ако си мислиш, че са много, кога тая фирма, ще почне да си затваря вратите? Кога според теб е подходящ момент да се помисли за сигурноста? Кога почваш да заключваш врата у вас, след като събереш 1 мил ли? Защо мислиш, че някой е полагал усилия да ги хаква, а не е просто влязъл през врата?
Според секюритии фирмите, няма компания която да не може да бъда компрометирана.
8
0
 
6
 
! Отговори
Joko преди 10 месеца
Т.н. "бизнесмени" ( на български - предприемач ) са на триците скъпи , на брашното йофтини ! Да не гаворим за полуграмотния персонал от роднини и баджанаци !
7
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Така става, когато дебеловратите бизнесмени-демократи не дават пари за ИТ специалисти. Да си назначат ИТ специалисти и да им плащат подобаващо, тогава риска от такива кражби ще е минимален. а и други ползи има много.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По 20-30к на компания...балха ги ухапала.
5
4
 
4
 
! Отговори
vlady преди 10 месеца
Да сезират архимандрит Исахак Похосян и католикос Карекин II Нерсисян.
4
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
на митинга на кнсб казаха ,че ИТ специалистите имат най-голями заплати.

ама пак хакват и крадат.

това е българският програмист - алчен та алчен.

хем въшлив от пари ,хем пак хакерства.
3
2
 
14
 
! Отговори
odpo преди 10 месеца
Слаб ИТ персонал и ниски инвестиции в кибер сшгурността...
2
4
 
14
 
! Отговори
Коце кмета преди 10 месеца
Щом Колев ги разследва, хакерите ще спят спокойно.
1
6
 
5
 
! Отговори
радомир преди 10 месеца
Нека да ги разследват за да разберат как са успели да намерят такава фирма у нас с 1 млн. лв. налични пари. Това ще помогне на НАП да подбере фирми за ревизия и да събере повече приходи в бюджета за апартаменти, асансьори, къщи за гости и т.н. благинки за правоимащите.