3 неща, които се случват с мозъка, когато не се храним редовно

Недохранването засяга мозъка
4
3 неща, които се случват с мозъка, когато не се храним редовно
Снимка: Istock

Забързано ежедневие, пропускане на хранения или спазване на нездравословни диети... Освен водата и кислородът, храната е другият важен елемент, който поддържа живота ни. Чрез нея ние си осигуряваме мазнини, протеини и въглехидрати, които се използват като източници на енергия, както и градивни елементи за всичко.

Когато гладуваме, страда всяка една част от нашето тяло (пропускане на хранене и диети с минимални калории не бива да се бъркат с лечебното гладуване), включително и мозъка. Какви промени се случват в него?

Натоварване на хипоталамуса

Хипоталамусът е висш център на вегетативната нервна система, основна част от мозъка, която играе централна роля в реакцията на тялото. Този дял от мозъка се намира точно над мозъчния ствол и е отговорен за регулиране на хомеостазата или баланса в тялото. Храната е необходима за функцията на тялото. Когато не осигуряваме достатъчно полезни калории, хипоталамусът работи извънредно, за да възстанови баланса на тялото.

Разпознаване на глада

Три основни области на хипоталамуса са свързани с глада. Това са латерален, паравентрикуларен и вентромедиален хипоталамус. Паравентрикуларният хипоталамус помага за регулиране на апетита. Вентромедиалният хипоталамус отговаря, когато се нахраним, да усетим ситост и да спрем процеса, който води до преяждане.

Когато гладуваме или не се храним редовно, тогава се стимулира страничният хипоталамус, който ни кара да осъзнаем, че се нуждаем от храна чрез серия от реакции в тялото.

Чували ли сте за хормона грелин? Той е пептиден хормон, отговарящ за редица метаболитни и ендокринни функции, синтезиран от клетки в стомашно-чревния тракт и хипоталамуса, както в малки количества и от бъбреците и плацентата. Когато се храним, ние осигуряваме енергия за тялото.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Просто изразих мнение, нищо друго. Не знам защо го възприе като "превод" :D.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това откъде го преписа или е собствена теория, хората с образование се възмущаваха, вече се смеят на писанията ти
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гениално умозаключение! Добре че си ти да ни преведеш какво пише.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Когато се храним, ние осигуряваме енергия на тялото."Т'ва сигурно Господ Ви го е диктувал.Бля-бля приказки общо взето. Тези манифактурни статии са безсмислени.Със същия успех може да напишете, че водата кипи при 100 С на морското равнище.