Какво може противоракетната система С-400, която Турция купува от Русия?

Комплексът включва мобилен радар, команден център и ракетоносец с 4 ракети
1 юли 2019 19:45, Елка Василева
203
Какво може противоракетната система С-400, която Турция купува от Русия?
Снимка: архив, Reuters

Въпреки заплахите от САЩ в най-скоро време Турция ще получи модерната руска противоракетна система С-400. Защо това руско оръжие е толкова специално?

Турция явно ще стане първата и единствена членка на НАТО, която ще се сдобие с модерната руска противоракетна система С-400, пише Дойче веле. И то съвсем скоро - вероятно още през юли.

Изглежда, че не е имало голяма полза от призивите на американското правителство за отмяна на сделката с Русия, чиято стойност възлиза на 2,5 милиарда долара. Във Вашингтон се опасяват, че чрез своите оръжейни системи Москва би могла да шпионира НАТО. Затова американците заплашват, че няма да доставят на Турция обещаните американски изтребители F-35.

Първата доставка на С-400 в Турция - до дни

С-400 "Триумф" е зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие. Това е най-мощният модел от поредицата противоракетни системи, разработени след Втората световна война в СССР и модернизирани по-късно в Русия.

Числото 400 символизира максималния обхват в километри. Според Министерството на отбраната в Москва С-400 трябва да бъде гръбнакът на руската противовъздушна отбрана. Системата е пусната в експлоатация през 2007 година. Оттогава все повече военни части биват оборудвани с нея - включително на анексирания украински полуостров Крим, както и на руския ексклав на Балтийско море Калининград.

Предимствата на С-400

Комплексът С-400 включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, превозващ 4 ракети. Производител е държавният оръжеен концерн "Алмаз-Антей", който попада в списъка със санкции, наложени от ЕС и САЩ заради действията на Русия срещу Украйна.

С-400 е способна да унищожава разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число – и "невидими" самолети, разработени по технологията "Стелт"), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, както и безпилотни самолети на височини до 27 километра. Руските медии твърдят, че руската противоракетна система е по-добра от тази на САЩ или Франция.

"Докато Западът произвежда по-добри самолети, руснаците винаги са били лидери в ракетната технология", потвърждава Ричард Конъли от университета в Бирмингам, Великобритания. Според него,важно предимство е и цената: "С-400 е два пъти по-евтина от американската система "Patriot"", казва Конъли.

Зад покупката на тази противоракетна система обаче биха могли да се крият и политически причини. Самият факт, че С-400 е специално проектирана за действие срещу американски оръжия, би могъл да бъде привлекателен за Турция, смята британският експерт.

Още по темата

Според московския военен експерт Александер Голц закупуването на С-400 е чисто политическо решение. "Турция няма врагове, от които да трябва да се защитава с С-400. Това е сигнал, оправен към САЩ и другите, че Анкара упражнява независима отбранителна политика", казва Голц.

Турция ще бъде втората страна след Китай, снабдена със отбранителни системи от вида С-400. И Индия вече е подписала договор за 5,5 милиарда долара и очаква своята доставка. Някои страни от Персийския залив също проявяват интерес.

И все пак: С-400 има и своите недостатъци, казват експерти. "Системата никога не е била тествана в истинска военна ситуация", изтъква Сиймон Веземан от Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI. "Единствената противовъздушна система, изпробвана в битка, беше американската "Patriot" по време на войната в Персийския залив през 1991 година."

Русия вече е разположила отбранителната си система в Сирия, за да защитава тамошните си бази. "С-400 можеше да демонстрира способностите си при американския удар над Сирия с крилатите ракети "Tomahawk" през 2018 година, но руското ръководство беше достатъчно разумно да не я използва", обяснява Александер Голц.

Една от особеностите на С-400 е, че тя може да се използва самостоятелно. Именно това позволява на Турция да използва руското оръжие извън мрежата на НАТО. Остава въпросът как Турция ще защити своята С-400 от въздушни нападения. В Русия това се случва с помощта на модерна система за противовъздушна отбрана на къси разстояния. Дали Турция ще закупи и тази система от Русия? Засега не е ясно. Знае се обаче, че Москва е изразила желание да продава и други оръжия на Анкара.

Идва ред и на С-500

Турция от своя страна се надява на технологичен обмен. Някои части за С-400 трябва да се произвеждат в Турция. "Но това е по-скоро символично участие - няколко винта, не повече", казва Александер Голц. Според непотвърдени съобщения от руските медии Москва е отказала да даде достъп на Турция до електронни настройки, като например софтуера, програмиран да разграничава "приятел" от "враг".

Докато Русия оборудва собствената си армия със С-400, тя вече работи усилено върху следващия модел противоракетна система. Той трябва да се нарича С-500 "Прометей" и се очаква да влезе в експлоатация през 2020 година. Новата система трябва да бъде с още по-голям обсег на действие и да е способна да унищожава дори ниско летящи сателити.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 160:Ами медиите няколко пъти писаха,че им ги доставят по въздуха,ама заблудените краварофили не четат,а оттам и защо пък да мислят!
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТУРЦИЯ НАПРАВИ НАЙ-ДОБРИЯ ИЗБОР, А НИЕ?
142
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С кой кораб ще превозят ракетите за системата,че да се "намокрят". Китайците още чакат сухи. Има да чакат!
141
0
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
До мухахахаха-54: На всички тежки изпитания ---100 % !
140
0
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
До Умници-17: Договорът не разрешава продаване или подаряване! Но дори и да стане тайно -- при всяко вмешателство в устройствата се получава сигнал /по наземни или сателитни канали/ и групите за сигурност предотвратяват следващо вмешателство! Това да не са ви камиони...!
139
0
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
До ник-2: Май не си наясно, че С-400 в Сирия пази САМО руските бази и нищо друго!
138
1
 
2
 
! Отговори
Търъмп агата преди 4 години
Ама българи юнаци от глад пръднята ви не мирише защо постоянно говорите за с400 тия ракети мнг неща могат няма да литне самолет от региона без да знае турчина ще видите самолетите на съседите ще стават за скраб защото без разрешението на ердо и муха няма да литне защо си мислите тая тантания от една година пъво гледайте на нещата обширно
137
0
 
0
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Анонимник да ти имам самочуствието на селска даскалица
136
5
 
1
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Комплексът С-400 включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, превозващ 4 ракети......................И от четирите ракети нито една не улучва целта си ! Това не са мои измислици , а са факти които всеки месец четем по новините как някоя руска ракета не улучила целта си и паднала върху жилищна сграда дори прелетяла до Кипър и паднала там !
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
C400 може да прехване и свали слънцето ако е нужно, а към боийния комплект има и машина за кафе!
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ПутткоС-400 в сирия има само в руската база за да е защитава,.-Бай Путтко, казва се да Я защитава.
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера Русия и Китай изхвърлиха американската хартия долар от търговията си. хахахахахаха
132
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При сегашното състояние на нашата и турската армия, не могат да превземят България никога. В момента в който ни нападнат, ще започнат да усещат силата на българския войник - образован и с огромния ни арсенал от студената война. Не си мислете, че България, като мобилизира един милион армия, Турция може да я превземе. Израел с грамотни войници и еднакво оръжие смаза милионната арабска армия за шест дни.
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците във форума - го хоум!!!След като не ви харесва в България заминавайте към Босфора да се връщате към средновековието на Ердоган Великолепни. Там ще се насладите на затвори, побоища в полицията и 15 процента безработица. Това е щото аллаах е велик, а какво щеше да е ако не е чак толкова велик...
130
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С-400 е способна да унищожава разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число и "невидими" самолети, разработени по технологията "Стелт")Така е като братята сърби подариха сваления от тях Стелт на руснаците. В Русия не са спали.
129
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не може, какво да може. Турция обедня и почна да купува второ качество расийски джелеза.
128
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зенитка какво да може ? ако стреля достатъчно често от време на време току виж нацелила нещо ...
127
8
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Какво може с-400 още никой не знае, защото не е ползвана. Има само руски анимации и ЩЕ ...2035г. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
126
3
 
10
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Докога ще се заблуждавате с разни "заплахи"Турция не е застрашена от никого за да иска тези ракети.Ердоган ги иска за да може върху тяхната база да започне собствена ракетна програма.Защо да налива десетки милиарди щом може с 2-3 млрд да прескочи маса изпитания и разработки
125
7
 
16
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Единствената противовъздушна система, изпробвана в битка, беше американската "Patriot" по време на войната в Персийския залив през 1991 година."Да съвсем се изложиха със Скъдовете, но се изложиха още веднъж като свалиха два самолета Торнадо на Великобритания - неправилно идентифицирани ...