Заев не иска лидерска среща в Северна Македония за България

"Имаме договор, продължаваме да градим отношенията си"
87
Заев не иска лидерска среща в Северна Македония за България
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че не вижда необходимост от лидерска среща за споровете с България, каквато предложи вчера лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предаде ТВ 21.

"Не виждам необходимост от лидерска среща. Особено с човек, който няма позиция по нито един важен национален или стратегически въпрос", каза премиерът. Македонският език, македонската идентичност и специфика са международно потвърдени и признати от целия свят, каза Заев.

"С нашия съсед България имаме Договор за сътрдничество и добросъседство, който впрочем е подписан и на македонски език. Очакваме в духа на този Договор да продължим да градим отношенията си. Темите, произлизащи от Договора, изразяваме воля да решаваме чрез работата на комисиите, които имат компетенциите за това. Мицкоски не е за договор по която и да е тема, той търси начин как само да навреди на държавата, особено на процесите, които не водят към ЕС", каза Заев за ТВ 21.

Бившият премиер Любчо Георгиевски се очаква да пристигне тези дни в България, за да помогне за решаване на споровете между двете страни, съобщи самият той за ТВ Алсат М. Цел на посещението му е да разясни позицията на Скопие по двустранни въпроси и да помогне за това България да оцени правилно сегашното поведение на държавните ръководители на Северна Македония.

"Ако гледаме позициите на нашия премиер, на президента, Гоце Делчев е общ революционер на Македония и на България. Сега България не приема и това. Тук виждам суета у българските членове на комисията. Като че не искат да разберат, че допреди три години никой в Македония не смееше да каже, че Делчев е общ герой на България и на Македония. И аз не го казвах, защото щяха да ме разкъсат, казвал съм, че трябва да преразгледаме нащата позиция. Смятам, че дълго време мечта на българската политика беше македонски политици да кажат, че Делчев е общ герой. И сега, когато това е казано, те като че ли не разбират какво означава за един македонски политик да каже такова нещо", каза Георгиевски вчера за предаването 360 градуса. (БТА)

 


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИДИОТИНО,ИСТОРИЯТА НЕ Е РОМАН ЗА ДА СИ ПИШЕШ КАКВОТО СИ САКАШ,ЗАТОВА И СИ СМЕНИХА ИМЕТО НА ПСЕВДОДЪРЖАВЧЕТО,ЗАТОВА И СТРУМИШКОТО СЪРБОМАНЧЕ ПРИЗНА ЧЕ КРАДЕЛИ ЧУЖДА ИСТОРИЯ В ГЪРЦИЯ!Е,СЕГА ЩЕ ПОЧАКАТ ОЩЕ ТРИЙСЕТ ГОДИНИ ДОКАТО ПРИЗНАЯТ ЧЕ ФАЛШИФИЦИРАТ И БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!ВТОРИ ПЪТ СКОПЕНИ „УЧИТЕЛИ“В ПИРОНСКО НЯАМ ДА ИМА!ИМА ДОКУМЕНТИ,ИМА ИСТОРИЯ,НЯМА ДОКУМЕНТИ,НЯМА ИСТОРИЯ!ТОЧКА!Титовите безааналогови уро..ди ДАД!И ТИ С ТЯХ ЗАЕДНО...
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

ами аз мисля,че българия първо да погледне какви глупости пише в нейните ученбници и тогава да гледа в тези на съседите...
34
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
и двадесет пъти да повториш думата вето,това няма да реши проблема...българия и българите са страхливци и каквото и да направят спрямо македония знаят,че ще са губещи...а геополитически българия е орисана вечно да бъде най-бедната членка на ес.
33
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво да променят в учебниците си, бе?
Вие да нямате някакъв монопол върху историята и миналото?

В учебниците могат да си пишат каквото си сакат.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВЕТО!!!Нищо друго.Според това което чух и прочетох от трима участници в българската част на т.н. комисия ВЕТО и нищо друго!Кирил Топалов=ТЕ ВОДЯТ ПРОФОРМА “ПРЕГОВОРИ“,дори за “изчистените“ теми НЕ ПРОМЕНЯТ НИЩО В УЧЕБНИЦИТЕ“!Значи ВЕТО!Наум Кайчев=ИСТОРИЯТА НА БЪЛАГРИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ТЪРГУВА=значи ВЕТО!Иван Илчев=“Не зелаят да про,емят НИЩО в учебниците си,само протакат.ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО УДАРИ ВЕТО НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ за начало на преговори за е!!!ВЕТО,ВЕТО,ВЕТО!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
И ДА ОТИДАТ ДА ПОСТИЛАТ ЧАРШАФИ В ГЕРМАНИЯ И ДА БЕРАТ ГРОЗДЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ!НЕ ЧЕ СЕГА НЕ ГО ПРАВЯТ ДЕ...НО ТОГАВА ЛЕГАЛНО ЩЕ ЧИСТЯТ ТОАЛЕТНИ В НИДЕРЛАНДИЯ.
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България трябва да помогне на македонците час по скоро да ги приемат в ЕС за да може да им въведат европейските ценности и да пропаднат като нас .
29
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
КАКВО РАЗПРАВЯШ БЕ ТЕ "БЪЛГАРИТЕ" ЗА ЛЕВСКИ НЕ СЕ СЕЩАТ,ТИ ИСКАШ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ.
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРИНЪТ ДЕЙСТВА НА ПРИНЦИПА НА ШОПА,НЕ Е ВАЖНО АЗ ДА СЪМ ДОБРЕ,ВАЖНОТО Е МАКЕДОНЕЦЪТ ДА Е ЗЛЕ...
ИЛИ С ДРУГИ ДУМИ,БЪЛГАРИНЪТ ТАКА РАЗСЪЖДАВА -НЕ Е ВАЖНО АЗ ДА ЧЕСТВАМ ЛИЧНОСТТА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ,ВАЖНОТО Е МАКЕДОНЦИТЕ ДА НЕ ГО ЧЕСТВАТ...
27
3
 
13
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 месец
Тъпаците от герб направиха поредното предателство- подписаха договор, в който изобщо не фигурира изискване да спрат да ни крадат историята и изопачават. Сетиха се когато беше подписан. Отвратителнп врендо управление.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЗ ЕДНО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ТАКА СИЛНО НАСТОЯВА ДА ЧЕСТВА ЛИЧНОСТТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ,СЛЕД КАТО ТОЛКОВА МАЛКО ХОРА СЕ СЕЩАТ ЗА НЕГО ТУК В БЪЛГАРИЯ КАТО ИЗКЛЮЧИМ НЕОБРЕМЕНЕНИТЕ ОТ ВЪРХОВИСТКАТА ПРОПАГАНДА МАКЕДОНЦИ В РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА СТРАНАТА,КОИТО ВСЕ ПО РЯДКО ПОСТАВЯТ ЦВЕТЕ НА НЕГОВ ПАМЕТНИК БИЛО ТО ВЪВ ВАРНА,БУРГАС,РУСЕ,ВРАЦА ,ПЛЕВЕН ИЛИ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ...А ВСЕ ПАК ВМРО НА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ИМА 2,7% ПОДКРЕПА...
25
4
 
8
 
! Отговори
predateli преди 1 месец
МАКЕДОНСКИ ПРЕДАТЕЛИ И РОДООТСТЪПНИЦИ.
24
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
АМИ ОЩЕ ПО-ЗЛЕ...ВИДЯ ЛИ КАК БЕЗ ДА ИСКАШ СЕ ИЗДАДЕ?БЪЛГАРИЯ СТАВА НЕЗАВИСИМА ОТ СУЛТАНА С ДЕКРЕТ НА ГЕРМАНЕЦА ФЕРДИНАНД
1908...А ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е УБИТ 1903 Г.ТОГАВА ЗА КАКВИ БЪЛГАРИ ГОВОРИШ И ЗА КАКЪВ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.
А ИНАЧЕ ДА ПРАВ СИ ОДРИНСКА ТРАКИЯ СЕ Е БОРИЛА ЗА НЕЗВИСИМОСТ ОТ ТУРЦИЯ,НО ТОВА КАТЕГОРИЧНО НЕ ОЗНАЧАВА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ МАКАРИ И СЛЕД 1913
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата НАТО
ПОНЕЖЕ СПОМЕНА ЯМБОЛ...ТАМ БЛИЗО 30 % СА ПРЕСЕЛНИЦИ ОТ МАКЕДОНИЯ...ИМА ОТ ПОЧТИ ВСИЧКИ СЕЛА ОТ РАЙОНА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ,ПЕТРИЧ И САНДАНСКИ...НЯКОИ ОТ ТЯХ СА ИНТЕРНИРАНИ НАСИЛА,ДРУГИ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ СЕ ПРЕСЕЛВАТ ТАМ.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македония трябва да играе по нашата *** , а не обратното. Това Е!
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав си Заев.
С тиквуна няма за какво да говориш.
Той е без това е персона нон грата.
20
8
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
То най-доброто развитие се е случило вече
Добре, че има радио Скопие, та чат-пат чувам малко твърд западен говор, иначе в Софийско и по селата зеха да викат хлЯб и млЯко.

А за влизането в ЕС - ако Брюксел и Вашингтон решат, Обединените патриоти на момента ше си изближат сичко изплювано по посока на МК.
19
1
 
2
 
! Отговори
И в Свищов преди 1 месец
Има македонци. По улица Дойран.
18
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен
ОДРИНСКА ТРАКИЯ СЪЩО Е ТЪРСИЛА ПОМОЩТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ,ЗАЩОТО НЕ Е ИСКАЛА ДА СЕ ПРИСЪДЕИНЯВА КЪМ БЪЛГАРИЯ.
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата НАТО
ТЕЗИ МИЙЕКАЩИ ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТИ СА ОНЕЗИ ПРОГОНЕНИ ОТ ТРАКИЯ ХРИСТИЯНИИ НАМЕРИЛИ ПОДСЛОН ПРИ МАЩЕХА БЪЛГАРИЯ И ТЕ ЧИСТО И ПРОСТО ЗАВИЖДАТ,ЧЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ ИМ СЕ ОБРЪЩА ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ ОТКОЛКОТО НА ТЯХ САМИТЕ...СРАВНИ МАКЕДОНЦИТЕ И ТРАКИЙЦИТЕ В НЕСЕБЪР...МАКЕДОНЦИТЕ СА МНОГО ПО-ОБРАЗОВАНИ,РАБОТЛИВИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ...А ОНЕЗИ ДОШЛИ ОТ ТУРСКА И ГРЪЦКА ТРАКИЯ МИЗЕРНИЦИ СА СИ БИЛИ И МИЗЕРНИЦИ СИ ОСТАНАХА.