Нов световен шампион в бокса - Олександър Усик детронира Джошуа

Двамата изиграха 12 вълнуващи рунда в Лондон
Обновена: 26 сеп 2021 08:29 | 26 сеп 2021 08:15,
111
Нов световен шампион в бокса - Олександър Усик детронира Джошуа
Снимка: Boec.bg

Новият световен шампион в тежката категория се казва Олександър Усик. Украинската боксова звезда покори дивизията, след като по-рано спечели всичко при полутежките и си тръгна като абсолютен шампион. Сега постиженията му влизат със златни букви в историята на спорта.

Усик детронира носителя на четири шампионски пояса (WBA, WBO, IBF и IBO) Антъни Джошуа насред Лондон и пред 65 екзалтирани фенове на стадион „Тотнъм“. Английската столица за втори път донесе такъв велик триумф в кариерата на украинеца, който през 2012-та отново там стана олимпийски шампион при аматьорите. 34-годишният боксьор остава и непобеден на професионалния боксов ринг, като има вече 19 победи (13 от тях с нокаут). Усик нанесе едва втора загуба в кариерата на 31-годишния британец, който от своя страна за втори път губи титлите (първият от Анди Руис).

Джошуа и Усик изиграха 12 вълнуващи рунда в Лондон, след които съдиите нямаха какво друго да направят, освен да присъдят единодушно победата на украинеца (117-112, 116-112, 115-113). Причината – претендентът за световните пояси на Ей Джей изигра перфектен мач, в който доминираше и технически, и тактически и физически над опонента си, пише Boec.bg.

Как се разви срещата РУНД ПО РУНД.

Още с началния сигнал Усик зае позицията на атакуващия боксьор, докато Джошуа заложи на предпазливост и проучване. Украинецът настъпваше напред с традиционния си обратен гард, докато тактиката на Ей Джей бе да получи шанс да го засрешне с тежката си дясна ръка. Лявата на Олександър обаче сработваше по-често и по-добре. Той впечатли с много движение на ринга, а и много често избягваше идващите към него удари с „гмуркане“ под тях. Тактиката на претендента бе видимо да държи играта в центъра на ринга.

Първите кризисни моменти за световния шампион дойдоха в края на третия и началото на четвърти рунд. Дотук всичките части бяха присъдени от съдиите на Усик. В петия рунд 31-годишният британец се събуди. Започна да се движи повече и да бъде по-агресивен, а украинецът, от своя страна, намали темпото. За първи път двамата си размениха ролите, като Усик отстъпваше пред атаките на Джошуа, а настроението по трибуните се повиши. Петият и шестият рунд бяха присъдени на Джошуа.

В седмия рунд Усик си възвърна агресията и успя да разклати опонента си на два пъти. Украинецът изглеждаше по-свеж и в по-добра форма, а като че ли концентрацията на шампиона липсваше. С напредване на времето и увереността му се изпаряваше. Британецът изглеждаше задъхан, но не се предаде и започна по-често да търси и торса на противника си, за да трупа точки. Усик получи лека аркада над дясната си вежда, а окото на Джошуа почти се затвори. Съдиите дадоха рунд 9 и 10 на британеца.

Сериозни заявки даде Усик в последните два рунд, а в 12-ия можеше да приключи и с технически нокаут световния шампион. Впечатляваща серия за украинеца в последните 30 секунди от целия мач, а с мощна серия притисна неочаквано до ринга Джошуа, който можеше да го поволи, ако не прозвуча гонга.


Засега не е ясно дали ще има реванш между Олександър Усик и Антъни Джошуа, както и какво се случва с потенциалната битка между Джошуа и сънародника му Тайсън Фюри, който държи петия пояс в тежката категория – WBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
"и пред 65 екзалтирани фенове"Това e бил само щабa на Джошуа :D
65
1
 
1
 
! Отговори
КуКу преди 2 години
А представянето на Джошуа, дали не е такова с оглед на един хубав хонорар за реванша?
64
0
 
0
 
! Отговори
войнствен атеист преди 2 години
Еми да, Щерю, те фантазиите са непобедими. Наистина си прав!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усик победи Тервел в Лондон. Логично е ОШ да е номер 1 в бокса. Джошуа винаги ми е бил странен - откъде го измъкнаха.
62
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Няма такъв мъж, който да не си е намерил майстора, който да го надвие. Рано или късно - всеки пада от някого. Само Исус Христос е непобеден от никого - но Той Е Господ-Бог в плът...
61
0
 
27
 
! Отговори
Естет преди 2 години
Усик си го преби като куче...Показа, че при един добре трениран и талантлив боксьор, Джошуа няма никакъв шанс!Поздравления, да е жив и здрав и много успехи занапред!
60
13
 
2
 
! Отговори
Тупалко преди 2 години
С прискърбие ще отбележа , че на следващия мач между двамата , товарищ Усик ще обърше пода ! *** беше полузаспал за този мач !
59
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 2 години
До ... Не е тук темата, но не смяташ ли, че има значение и какви хора живеят на една територия? Или за албанци може, за руснаци не може?
58
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 91 Усик е роден и израстнал в Симферопол в Крим,който сега е руски(доколко законно не коментирам),но е избрал да се състезава за Украйна,а не за Русия.Така че той самият е решил да е украинец и недей да му пришиваш руското.Има и обратни примери-известен балетист Сергей Полунин,който е украинец,предпочита да е руснак и дори татуира образа на Путин.Руснаците на това му казват-каждому свое.
57
2
 
20
 
! Отговори
сълзивтемза преди 2 години
Убава година,томитата отново хапнаха ръкава!Какво по готино да гледаш провесилите нос ингилизи след поредния кютек!Уж карантина ама бяха на стадиона да хапнат дървото от скуадрата!Сега бяха повече,за да усетят тупаниците на Усик!Тренерът му казал да не търси нокаут,нека да остане за реванша!Сълзи в Темза,кеф...
56
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един велик боксьор -украински руснак - Александър УСИК - редом с великите братя Кличко, които наполовина са руснаци. Невеероятно, велико. Усик е народен човек
55
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКви руски циркове бе *** Усик е украинец . За какви циркове говориш , знаеш ли за кви пари става въпрос,кой ще ти прави циркове там глави падат за уредени мачове. Това само в *** бг картуни може да се роди.
54
2
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Височината не е предимство в боя. Това не е плуване, баскетбол или волейбол, където колкото си по-висок по-добри резултати. Изгледах двубоя. Джошуа нямаше никакъв шанс за победа. Украинеца по бърз, с по-добра защита а накрая се видя, че ще и зашемети с удари англичанина. Ако не бяха прекратили рунда пет секунди по-рано щеше да има нокаут. Коментатора забеляза, че след мача Джошуа не става от стола до последно докато не ги извикаха. До 84. Как може да сравняваш удар с топка с боксов удар?
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11Нарочно може да се дадеш само ти празноглавецо . Усик смля от млатене англето и ще има да го помни.
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
левачката му не прощава на Узик
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как ще е дребен усик 191см, то и тайсън фюри е дребен спрямо бившият боксьр николай валуев,майк тайсон беше 178 см
50
3
 
11
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Наистина не очаквах. Всички казваха, че е дребничък, едвам хвана 100 кг., а на височина колкото Анди Руиз. Но пък виждате колко беше бърз и гъвкав. Има си стара поговорка - на боя кантар няма. Напълно заслужена победа.
49
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При футбола не ги ли удря топката по главата? Хайде и футбола да забраним.
48
9
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Бойните спортове трябва да бъдат забранени и ще бъдат рано или късно. Недопустимо е да се толерира гледането как един човек налага друг човек по главата или по тялото. Не разбирам как може да се радваш когато на някой удара му попадне в главата на друг. Увреждат си мозъците и накрая като остареят заболяват като Мохамед Али с Паркинсон от ударите в главата.
47
25
 
3
 
! Отговори
11 преди 2 години
Туй снощи си беше жив цирк. Аз бокс не видях, Джошето му се остави нарочно.