Пандемия, по-опасна и от COVID-19: Птичи грип се появява във ферми по цял свят

48 работници са били заразени в Южен Китай
Обновена: 19 окт 2021 10:42 | 18 окт 2021 21:15, Нели Христова
129
Пандемия, по-опасна и от COVID-19: Птичи грип се появява във ферми по цял свят
Снимка: БГНЕС

През декември миналата година 101 000 пилета в гигантска ферма близо до град Астрахан в Южна Русия започнаха да припадат и да умрат. Тестовете на държавния изследователски център показаха, че циркулира сравнително нов щам на смъртоносен птичи грип, известен като H5N8, и в рамките на дни 900 000 птици в завода "Владимирская" били заклани набързо, за да се предотврати епидемия.

Птичият грип е другата продължаваща пандемия в света, а H5N8 е само един щам, който е пробил в хиляди ята пилета, патици и пуйки в близо 50 държави през последните години. Вирусът не показва признаци на забавяне.

Но инцидентът в Астрахан е различен. Когато 150 работници във фермата били тествани се оказва, че пет жени и двама мъже са заразени, макар и леко. За първи път бе регистрирано, че H5N8 прескача от птици на хора.

Световната здравна организация (СЗО) е предупредена, но тъй като сме в разгара на пандемията от COVID-19, малко внимание е обърнато на случая, дори когато Анна Попова, главен консултант на потребителите в Руската федерация, излезе по телевизията, за да предупреди, "че е силно вероятно"  предаването на H5N8 от човек на човек да започне да се развива скоро и че работата по разработването на ваксина трябва да започне незабавно.

Глобалното внимание е насочено към произхода на COVID-19, било то в природата или от лаборатория, но осем или повече варианта на птичи грип, всички от които са в състояние да заразят и убият хора, и са потенциално по-тежки от COVID-19, сега редовно циркулират около световните фабрики, едва забелязани от правителствата.

Няма по-нататъшни съобщения за човешки инфекции с H5N8 през 2021 г., но загрижеността миналата седмица се насочи към Китай, където друг вид птичи грип, известен като H5N6, е заразил 48 души, откакто е идентифициран за първи път през 2014 г. Повечето случаи са свързани с хора, които работят в птицефермите, но през последните седмици има скок и повече от половината от всички заразени хора са починали, което предполага, че H5N6 набира скорост, мутира и е изключително опасен.

СЗО и китайските вирусолози са достатъчно притеснени, за да призоват правителствата да повишат бдителността си. "Вероятността от разпространение от човек на човек е ниска, но спешно е необходимо по-широко географско наблюдение в засегнатите в Китай райони и близките райони, за да се разбере по-добре риска и неотдавнашното увеличаване на прескачането върху хората", каза говорител на Тихоокеанският регион на СЗО в изявление.

По-рано този месец Китайският център за контрол на заболяванията (CDC) идентифицира няколко мутации в два скорошни случая на H5N6. Разпространението на вируса H5N6 сега е "сериозна заплаха" за птицевъдната индустрия и човешкото здраве, заявиха Гао Фу, директор на CDC и Ши Уайфън, декан по обществено здраве в Първия медицински университет в Шандонг.

"Зоонотичният потенциал на вирусите на инфлуенца по птиците гарантира непрекъснато, бдително наблюдение, за да се предотвратят нови преливания, които могат да доведат до пагубни пандемии", казват те.

Ферми и болести

СЗО подозира, но няма доказателства, че COVID-19 е свързан с интензивното развъждане на животни в многото едва регулирани ферми за диви животни в Югоизточна Азия. Големите огнища през последните 30 години, включително Ку-треска в Холандия и високопатогенните огнища на инфлуенца по птиците, са свързани с интензивното животновъдство.

Научните доказателства показват, че стресиращите, пренаселени условия водят до появата и разпространението на много инфекциозни заболявания болести и действа като "епидемиологичен мост" между дивата природа и човешките инфекции.

Органите на ООН, учени и епидемиолози признават връзката между появата на високопатогенни вируси на инфлуенца по птиците и все по-интензивното птицевъдство.

Според Организацията на ООН по храните и земеделието (ФАО): "Вирусите на инфлуенца по птиците се развиват в голям, разнообразен вирусен генофонд ... Патогенът може да се превърне в хипервирулентен болестен агент; в монокултурите, включващи масово отглеждане на генетично идентични животни, избрани за висока конверсия на фураж, възникващ хипервирулентен патоген бързо ще се разпространи в стадото и сред хората."

Дивите птици рутинно се обвиняват от правителствата и индустрията за разпространението на птичи грип по миграционните пътища, но се натрупват доказателства, че интензивните ферми са потенциални "смесители" за нови, смъртоносни вируси.

"Обвиняването на мигриращите водолюбиви птици очевидно вече не е устойчива позиция", казва Роб Уолъс, американски вирусолог, който твърди, че новите щамове на грип, които се появяват, се адаптират към индустриалното птицевъдство. "Инфилтрацията на грипа в индустриалния добитък и домашните птици е толкова пълна, че сега тези ферми действат като свои собствени резервоари на болести", казва той пред The Guardian. "Те са свой собствен източник на зарази."

Тъй като повече от 20 милиарда пилета и близо 700 милиона прасета се отглеждат едновременно, Уолъс казва, че шансовете за появата и разпространението на нови грипни щамове и варианти върху хората са големи.

Той е подкрепен от Сам Шепърд, биолог от университета в Бат, който казва, че прекомерната употреба на антибиотици, пренаселеността и генетичното сходство между животните осигуряват идеални условия много бактерии, вируси и други патогени да се слеят, мутират, разпространяват и след това да скочат в хората.

Шепърд изследва как отглеждането на животни заедно предизвиква генетични промени в обикновените бъгове като кампилобактер, които сега са широко разпространени при домашни птици, свине и говеда. "Те се появяват за първи път през 20-ти век, съвпадайки с голямото увеличение на броя на отглежданите говеда. Вирусите сега са устойчиви на антибиотици в резултат на прекомерна употреба на лекарства", казва той.

Но не става дума само за домашни птици и прасета. Появата на респираторни заболявания като MERS при камили, коронавируси във ферми за норки и BSE при говеда предполага, че интензивното развъждане на всяко животно увеличава риска от инфекция.

Следващата пандемия

Мариус Гилбърт, епидемиолог от Université Libre de Bruxelles в Белгия, и други показаха как птичият грип е свързан с бързото засилване на птицевъдството, което сега прави вирусите на птичи грип по-опасни.

Експертите по обществено здраве отдавна предупреждават за опасностите от индустриалното земеделие, но след COVID залогът е станал по-висок, тъй като се виждат пълните разходи свързани с една съвременна пандемия, казва лекарят и историк Майкъл Грегър.

Грегер твърди, че е имало три ери на човешки болести: първо, когато човечеството започва да опитомява животни преди около 10 000 години и е заразено с техните болести, като морбили и варицела; след това през 18 и 19 век, когато индустриалната революция доведе до епидемии от диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и рак и сега, поради интензификацията на селското стопанство, която води до зоонозни или пренасяни от животни болести като птичи грип, салмонела, MERS, Нипа и COVID-19.

"В еволюционен план отглеждането на домашни птици, едър рогат добитък и прасета в интензивни, претъпкани, ограничени, напълно неестествени условия може да бъде най-дълбокото изменение на връзката човек-животно за 10 000 години", обяснява той. "Виждаме безпрецедентна експлозия на огнища на нови вируси на птичи грип, които исторически представляват най -големия риск от пандемия и със сигурност имат потенциал да бъдат по-лоши от COVID."

Гилбърт казва, че не само фабричното земеделие води до опасен птичи грип, но и промените, които хората правят в по-широката среда. "Повечето вируси, които циркулират сред дивите птици, са с ниска опасност и причиняват само леки симптоми. Но от време на време те влизат в системата на домашните птици, където преминават през еволюционна промяна, свързана най-вече с условията, в които се отглеждат животните. Видяхме, че нископатогенните вируси придобиват патогенност във фермите. "

Това може да създаде порочен кръг, при който вирусът мутира във ферма и след това се прелива обратно в популацията от диви птици, където може да се разпространи по-нататък по миграционните пътища, казва той. "Всеки път, когато хората са заразени, съществува опасност вирусите да станат по-опасни или преносими."


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
Тоест да се готвим и за задължителни ''спасителни'' дози и срещу птичи грип!
104
1
 
3
 
! Отговори
damnvaksa преди 1 месец
Eто какво предстои и тук ако приемат вакси паспортите. Видеата са от Италия вчера. Съответно нито една българска медия не го е отразила. Всички постове в социалните медии изчезват като дим. https://dox.abv.bg/download?id=78fb3d0a5a# https://dox.abv.bg/download?id=3559b59cda# https://dox.abv.bg/download?id=3ca577ea58# ps. Разпространете, за да видят хората какво ни очаква, защото тия линкове едва ли ще изкарат много :)
103
0
 
1
 
! Отговори
Мъко,мъко преди 1 месец
"Луда крава" в Англия пак..
102
5
 
5
 
! Отговори
Русия!!! преди 1 месец
Корена на злото! Империя на злото и наша любима страна на БКП-дс
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кокошката на баба Дора сега ще я умъртвят. Горката кокошчица - ще се оплача на Путин, той ще му подари друга кокошка.
100
0
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
Е ТОВА ГО МИНАХМЕ ВЕЧЕ-ПИШЕТЕ ЗА КОВИД 19 НЕЩО.
99
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко лошо на този свят идва от Русия и Китай
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира ти прoстaтa тиквa от вируси.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 111 *** продължав И кое точно не е вярно, че определяш някого като ***? Всъщност дори не знаеш какво е ***, но предпочиташ да използваш модерни думи за да се чувстваш "част от играта". Жалка картинка. Иди изкарай 5 лв, че детето ти иска сладовел.
96
2
 
13
 
! Отговори
Всичко преди 1 месец
би билопо-страшно от тази "пландемия". Ако беше толкова страшен този вирус до сега щеше да е преминал през всеки на тази планета. Изненадващо за 2 години не е минал през половината. И тук не иде реч за никакви конспирации, а за елемнтарното R0, което така и не научиха разни "математици" как да експлоатират ;) Жалко е за хората, че се съгласяват на всичко само и само да не умрат. А те ще умрат и без страшни пандемии.
95
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този грип не е важен, Бил Гей каза че през 2023 е предвидено да има по-силен вирус заместител на амортизирания тогава ковид
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ко?Не!
93
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксина ваксина му е майката. По 10 евра парчето минимум. Задължителна за всички. И по още един сертификат. Докато не тръгнем с по едно тесте сертификати дебело колкото Капитала на Маркс все нови вируси ще излизат
92
2
 
12
 
! Отговори
Никола преди 1 месец
Прочетох първия ред, скролнах надолу, видях Нели, коментирах, спрях си нета от кабела.
91
5
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
Само така!!! Мачкай загубения българин,да не се сеща за галопирашите цени и инфлация при Радевото правителство от ,,суперпрофесионалисти,,...
90
2
 
8
 
! Отговори
Нелин ХризтОФФ преди 1 месец
Ау, мисирките да му мислят! Нели давай следващата статия за диктатора Тръмп да заработиш някоя копейка че само с плашене на вирОси не става!
89
1
 
14
 
! Отговори
Геоцид преди 1 месец
Да броят. Без аутопсия информацията е лъжа. Хората не могат да си изпратят роднините на последният им път, защото някой дebил е фраснал тест на починалия им роднина и после става *** кошмара за хората. Това извращение един ден ще бъде изкупено тройно от наглеците, които сега пируват с кървави пари.
88
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почти 5 000 са регистрираните заразени с Ковид за последните 24 часа. Отклоняват ви вниманието с птичи грип. Над 200 почнали. Колко е скритата заболеваемост никой не знае.
87
5
 
20
 
! Отговори
Геноцид преди 1 месец
Естествения ход на развитие на капитализма винаги е бил към империализъм и финала- фашизъм. Имаше го в учебниците при бай Тошо. Сега криза след криза отивате на глобално робство. На ви демокрация! Ще ви е харашо с цифров сертификат и в кендзефот. И без кеш кинти под дюшека.
86
2
 
11
 
! Отговори
Сойка присмехулка преди 1 месец
Мине не мине и изкарат новия грип. Но хората претръпнаха и им е все тая.