СЗО алармира: Маймунската шарка може да се разпространи сред деца и жени

Наличието на огнища има в над 50 държави
30 юни 2022 08:10, Петя Славова
7
СЗО алармира: Маймунската шарка може да се разпространи сред деца и жени
Снимка: БГНЕС

Според Световната здравна организация (СЗО) наличието на огнища на маймунска шарка в повече от 50 държави, продължава да представлява сериозна заплаха, предаде ДПА.

"Аз съм загрижен за трайното предаване на вируса, тъй като това предполага, че той се е установил и може да премине към високорискови групи, включително деца, хора със слаба имунна система и бременни жени", заяви днес генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Още по темата

Миналата седмицата мнозинството от комитета за извънредни ситуации, съставен от независими експерти, гласува против обявяването на "международна спешна ситуация в общественото здраве", което е и най-високото ниво на тревога на СЗО. Това няма да има непосредствени практически последици, но ще привлече още по-силно вниманието на властите по света към проблема и би трябвало да доведе до още по-сериозни усилия за ограничаването му.

Докато от комитета бяха против обявяването на извънредна ситуация, това не остави съмнение, че ситуацията е сериозна, заяви Тедрос. Той добави, че 11 от независимите експерти са били против обявяването на извънредна ситуация, докато трима са били съгласни.

"Те ме посъветваха да ги свикам отново по най-бързия начин в зависимост от развитието на ситуацията, което и ще направя", заяви той, цитиран от БТА.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията ежедневно публикуват статистика на докладваните случаи през тази година в страните извън Африка, където маймунската шарка се е появявала и преди.

Към 28-ми юни от центъра са регистрирали над 4700 случая на маймунската шарка в тези страни. Освен това има и около 60 случая в африканските страни, където и преди е имало огнища на заразата.

В началото на юни от СЗО съобщиха за повече от 1500 съмнителни случаи в страните извън Африка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
страничен ефект от астрата и джонсъна да се готвят прекаралите се с пфайзер за тях ще друго
5
0
 
1
 
! Отговори
Adolfo преди 1 година
Пед...каската шарка ще премине в ле...йска.И пед..ли и ле...ки ,ще са пременени с големи пъпки...пълни с отвратителна гной.Трябва да спрат да се гаврят с деца че,ще се наложи да се вземат...средновековни мерки.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък при нас има канадска шарка
3
2
 
5
 
! Отговори
Жорж преди 1 година
Хайде пак....
2
2
 
13
 
! Отговори
айде пак преди 1 година
още една причина да натискат хората за ваксини..
1
1
 
8
 
! Отговори
Генчо Лорда преди 1 година
Нема страшно......