БАЗ и СЗБ скочиха на Денков: Не разбира от туризъм

Ябълката на раздора е ДДС ставката
11 сеп 2023 13:00, Александър Попов
60
БАЗ и СЗБ скочиха на Денков: Не разбира от туризъм
Снимка: БГНЕС

Двете организации на заведенията скочиха на премиера Николай Денков, като ябълката на раздора е намалената ставка на ДДС за ресторантьорите. Те излязоха с позиция по темата и обвиниха министър-председателя, че нищо не разбира от туризъм.

"Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова. Той заяви в телевизионно интервю, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е „голям“ и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Премиерът е важно да работи с цифри и анализи, а не да използва „голям“ и „малък“. Защото държава, която претендира да е туристическа, трябва да брани и развива този сектор, а не всячески да се чуди как да го съсипе. И подпомагането се случва с реални действия, а не с жакетче, брандирани бели ботушки и давене на костенурки, както прави министърката на туризма Зарица Динкова. Която от ден първи се знаеше, че нищо не разбира от туризъм и това се доказва всеки час по време на управлението й. А уж щяха да ни управляват най-добрите експерти.

Трябват действия, каквито има в Гърция, Турция, Албания, Черна Гора, все държави, които са ни пряк конкурент. А ние не само, че не намираме начин да се рекламираме, но и не намираме отговор на откровения черен PR, който се сипе върху нас. Включително от близки до настоящата власт НПО-та.

Дори Националният статистически институт отчита спад на чуждестранните туристи, но за Денков явно те все пак са си достатъчни. Справка с последната нормална (предпандемична) година - 2019, показва спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни с цел почивка през месец юли. Данните за юни също показваха спад и август едва ли ще обърне тази тенденция. Всъщност броят на туристите наистина определя до голяма степен ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкова по-благоприятни трябва да са условията за бранша. Иначе в Гърция, например, нямаше да има диференцирано ДДС.

Официалните данни сочат, че след намалената ставка на ДДС, средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш са се увеличили, а не са намалели. И да подчертаем – в 24 държави от Европейския съюз ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани. За постоянно! Затова и ние все по-трудно се конкурираме с тях. И не, не сме забравили, че преди година, в средата на летния сезон, намалената ставка за бира и вино беше върната на 20%. Бира срещу хляб! Нали така беше?

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България апелираме към всички лица, заемащи длъжности в изпълнителната власт, да бъдат максимално обрани в посланията, които оставят по теми, от които, ама наистина нищо не разбират, а се ръководят само от политиката на партиите, които представляват. Ние винаги сме били насреща, за да обясним кое е важно за туризма и как бизнес, държава и клиенти могат да вървят ръка за ръка", гласи позицията на БАЗ и СЗБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДДСто в Гърция е 13%, а на теб ти е 9% и ПАК не можеш да се конкурираш. ***. И 0% да е няма значение, защото не си способен. Друго, бройката е намаляла спрямо 2019, но ти вдигна цените тройно и правиш повече оборот от преди ковид. Следователно, бранша се е стабилизирал и никой не ти е обещавал 9% завинаги. Айде.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Алхимикът да си гледа колбите
51
0
 
0
 
! Отговори
Зевзек преди 5 месеца
Няма ставка 20 % за туризма нито в Гърция,нито в Италия, Франция или Испания.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Денков разбира само от сапуни и обича да ги изтърва в общата баня.
49
0
 
0
 
! Отговори
Разбирач преди 5 месеца
Той разбира от лакмус и колби. Иска името на менделеевата таблица да се смени с името Сорос-Ротшилд табела за да не носи името на руски учен.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Оф тия от туризма се ***, да си оправят услугите и тогава да вървят да се оплакват, никой нищо не им дължи
47
0
 
0
 
! Отговори
... преди 5 месеца
... Аз съм Ричи, отвории...
46
0
 
0
 
! Отговори
Пфф преди 5 месеца
От целия този пюскюл абсолютно нищо не се каза, ЗАЩО да останат тия ДДС които бяха въведени като помощи за пандемията. Пандемия вече няма, тия защо получават все още помощи чрез ниско ДДС? Шрекчо реве, че България изоставала от туризма, а какво общо има това пак с намеленото ДДС в контекста на вече не съществуваща пандемия и всякакви противоепидемични мерки?!!?
45
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 5 месеца
Денков разбира от туризъм колкото ти алибегов от ресторанти и цена на рибай стекове особено след като имаше поне три съкрушителни видеодоказателства че тези стекове в три държави от Европа струват поне два пъти по малко и то ,а 400 грама оня мишок милионер и пишман шеф готвач Манчев и той трябва да се скрие някъде от срам
44
0
 
0
 
! Отговори
Вече,видяно! преди 5 месеца
Този турски поганец който се бара като голем ресторантьор е нищо повече от голямо дрисливо ***.Никой не го бръсне за слива,а той дайма се завира,къде ли не само и само още нещо да окраде.Ще свърши и той както завърши и Алкапоне Петров:На комбайна майна!!!
43
0
 
0
 
! Отговори
Тиквата преди 5 месеца
Аз ги научих така,да реват,да крадат и все други да не разбират колко много правят за държавата и за бг клиента, а той неблагодарникът все в чужбина ходи.Затова предлагам...на всеки бг клиент ,който ходи в чужбина на почивка глоба от 4000лв. Разбира се, както е обичайно ...40 процента за мен...ама за да не пищи простия народ,просто му намалям на али..как му беше името..ДДС и той ми превежда поне 4 милиона евро месечно.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не 20%, а 30% трябва да им сложат, а на Ричи 50% и то само заради външен вид :)
41
0
 
0
 
! Отговори
КПСС БКП преди 5 месеца
След провеждане на истинска сериозна проверка от Агенция по приходи и Инспекция по труда, 95 % от заведенията в България трябва да бъдат затворени, защото работят в сивия сектор. Осигуряват служителите си на минимална заплата, укриват данъци, не издават фактури и касови бележка, пробутват залежали храни и фалшив алкохол ...и така нататък и така нататък...
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А тия понеже много разбират, за това всичко що има пари избра Гърция и Турция за море.
39
0
 
0
 
! Отговори
Десислава преди 5 месеца
Не знам дали Денков и Динкова разбират от ресторантьорство и туризъм , ама вие така и не схванахте как се прави.И спрете да се сравнявате с тези и онези ,ами ги погледнете и се понаучете.Знае ли човек , може и да станат работите.
38
0
 
0
 
! Отговори
Qwerty преди 5 месеца
Те хотелиерите и ресторантьорите не разбират от туризъм, че какво остава за Денков. Принципа - "ден година храни" е непоклатим за родните пишман бизнесмени. Да изгърбим клиентите сега, пък догодина ще дойдат други, а държавата е длъжна да помага...
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
готвят само с палмово масло ,замразени меса от 20г,.не си осигуряват персонала,надписват сметки ,мръсотия,че и 9% ДДС,я бе..
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не подкрепям 9% ДДС за ресторантите. От къде накъде? И да не би да паднаха цените, като е по малък данъка? Не!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако въобще им махнат ДДСто и то е 0% ,и тогава Алибегов и кръчмарите ще ревнат ,държавата да им плаща .Няма разбиране с такива наглеци.Затова им го натресете на 30% ,и който укрива данъци затвор и национализация на кръчмите.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тия кога ще им махнат най-накрая ддс-то от 9 % да си е нормално - те не са някакви супер дупер важни - то и аз искам в нашта фирма ей тъй да си направим ддс-то 9 % и да си пълним джоба