Разкриха тайната на здравината на сградите на древните римляни и маите

Днес строителите не могат да копират древните рецепти за смеси
Обновена: 3 окт 2023 18:56 | 3 окт 2023 18:45, Елка Василева
26
Разкриха тайната на здравината на сградите на древните римляни и маите
Снимка: архив, БГНЕС

Учени разкриха тайната на здравината на сградите, построени от древните римляни и маите, съобщи Асошиейтед прес. Римски крайбрежни съоръжения, скулптури на маите, китайски стени - древните постройки на възраст хиляди години могат да бъдат видени и днес.

Междувременно срокът за експлоатацията на съвременните сгради и съоръжения тече - животът на модерните постройки е предвиден да продължи между 50 и 100 години.

Все повече учените изследват древните сгради с цел да открият каква е причината те да издържат хилядолетия. В списъка с материали, съдържащи се в древните структури, се срещат изненадващи съставки като кора на дърво, вулканична пепел, ориз, бира и дори урина.

Независимо че сред днешните сгради и съоръжения има небостъргачи и метални конструкции, те не могат да съперничат на древните материали от гледна точка на издръжливост. Климатичните промени също увеличават необходимостта от по-устойчиви конструкции. Според доклад на ООН строителната индустрия е отговорна за над една трета от глобалните въглеродни емисии. Производството на цимент отделя повече от 7 процента от емисиите.

Традиционните строителни "рецепти" на маите или древните китайци могат да бъдат използвани в съвременното строителство по много устойчив начин, каза Карлос Родригес-Наваро, специалист по културно наследство от университета в Гранада, Испания.

Много изследователи се обръщат към Древния Рим за вдъхновение. Античните архитекти като Витрувий например са използвали смес от калциев оксид и вулканичен пясък, вода и чакъл. Сега учените смятат, че са открили причината за здравината на римските постройки. Изследване, публикувано по-рано тази година, направено от  строителния инженер Адмир Масич от Масачузетския технологичен институт, предполага, че здравината на римските конструкции се дължи на парчетата варовик, които са разпръснати в строителния разтвор, вместо да бъдат смесени равномерно. Досега изследователите смятаха, че това е знак за недостатъчно добро размесване на съставките. След анализ на проби от Приверно - древен град близо до Рим, учените са открили. че парчетата може да подхранват способността на материала да се самовъзстановява. При образуването на пукнатини водата може да проникне в бетона. Водата активира парчетата варовик, предизвиквайки нова химична реакция, която води до запълване на повредените участъци.

Мери Джаксън от университета в Юта смята, че ключът към здравината на древната смес може да бъде вулканичният материал, използван от римляните. Строителите са използвали вулканични камъни в строителната смес. Този естествено реактивен материал се е променял с времето и е взаимодействал с другите елементи.

Способността на материала да се адаптира във времето е тайната на гениалността, смята Джаксън.  

Варовикови скулптури и храмове на древните маи в Хондурас са останали незасегнати от времето след повече от хиляда години. Според изследване, публикувано по-рано тази година, тайната на тази издръжливост може да се крие в дърветата, които никнат между тях. Местни зидари направили експеримент с екстракт от дървета. При добавянето на екстракт, получен от накисната във вода кора, към строителната смес, изследователите са открили, че получената смес е много издръжлива срещу химическо и физическо увреждане. Парчетата органичен материал се включват в молекулярната структура на строителната смес, имитирайки здравите естествени структури като черупки на миди и морски таралежи.

Изследвания са откривали множество случаи на органичен материал в строителството - плодов екстракт, мляко, извара, бира, тор. Хоросанът на Великата китайска стена и Забранения град съдържа следи от оризово нишесте.

Древните строители са слагали какво ли не в сместа, а днес ние разполагаме само с оцелелите постройки, каза Сесилия Пеше от университета в Шефийлд, Великобритания. Някои материали обаче са включвани умишлено - например в Индия, където са използвани треви, които са помагали на сградите да устоят на влагата. Влагането на нерафинирана захар пък е било с цел защита от увреждане от солта. В зони с висок риск от земетресения са използвани свръхлеки тухли от оризови люспи.

Строителите са познавали региона, условията, климата, а материалите са подбирани в съответствие с тях.

Днес строителите не могат да копират древните рецепти за смеси. Не можете да построите небостъргач с материали от римско време, той ще се срине на третия етаж, коментират учените. Но някои от древните материали се влагат в модерните смеси в рамките на различни проекти.
(БТА, Розалия Благоева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На Колю Фичето мостовете и църквите още не са паднали, дори Преображенския манастир край Велико Търново го тресе заметресения, свлачища и още е цял. Рецептата е естествен материал, от природата, дялан камък от седиментни скали. Тухлата ако е направена добре е също добър градивен елемент нооо трябва да е от добър материал, добре сушена и добре изпечена. Старите тунели под Темза са правени с тухли и след 150 години метрото още се движи в тях.
20
3
 
3
 
! Отговори
MIKE преди 6 месеца
Няма такова понятие като срок на годност на строителните конструкций от какъвто и да е материал или конструктивна шема. Никога не е съществувал никъде в нито едни норми за проектиране и строителство на тази планета.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 23 - ии тъй ли? Бързо кажи на японците да строят панелки че дося не са се сетили горките
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сред първите коментари някой се опитва да се подйрава с панелното строителство, приписвайки го на съветското влияние. Има истина. Но донякъде. Защото панелното строителство е постижение. новаторство, революционен модернизъм, който идва от Германия с "Баухаус" на Гропиус. Това е училище по архитектура и дизайн. Считали са, че за модерния свят е подходяща функционалкостта и възможността за промишлено, за серийно производство. Може да прочетете и на български, колкото и да е оскъдна информацията.
17
0
 
9
 
! Отговори
Баш майстора преди 6 месеца
Убих се да търся римски бетон. Навсякъде ми викат нямаме....И на Керазит Нямаме и от Цнауф викат нямаме...И в скалдовете няма..Абе криза......
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съвсем не е сигурно че заслугата за трайните строежи е на римляните.Съвсем даже.Полезно е да се знае, че освен познатия ни донякъде Др. Египет, точно на юг от сегашна Италия в днешна Либия, е имало друга държава.И досега са запазени 1300 км водопроводни тръби. запазени са и основи на сгради ОТПРЕДИ римската империя.Но там Наполеом не е пратил учени, затова не е популяризирано. А иначе -здраво е, което е пластично и многопластово, както дървесината.Сградите във Венеция са с основа ливански кедър
15
1
 
7
 
! Отговори
Тайната преди 6 месеца
На Римския бетон! Уpинa от девица весталка....
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щото не са имали подизпълнители, а САМО един изпълнител и ако се издъни Цезара му реже кратyната. А то сега подизпълнител на подизпълнителя на подизпълнителя ..... и така до 5 ниво.
13
0
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 месеца
Всяка епоха е имала своите...велики архитекти и...велики строители! - Франк Лойд Райд
12
0
 
20
 
! Отговори
На Тиквун магистрала преди 6 месеца
На Тиквуня магистралите ще ги изучават в учебниците в цял свят един ден.... Мухахахаа
11
0
 
22
 
! Отговори
Съмнител преди 6 месеца
Не са познавали Главния строител на республиката Тиквуня и Главния Хидроинженер Доганя!
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
то е повече от ясно, че днешното строителство е пълен шиттт. Вижте пътищата сега колко време издржат и колко хиляди години са се запазили римските пътища, при все че сега строителни инженери и незнам си какви инженери са част от процеса. На какво приличат градовете в днешно време - пълен упадък. Едно време са били красиви, сега навсякъде грозотия - бетон, бетон и само бетон накъдето да се обърнеш. Грозни фасади, грозни постройки. Пълна скръб!!!
9
1
 
22
 
! Отговори
SPQR преди 6 месеца
Тогава е нямало печялбарски строителни фирми ментета, инженери с купени дипломи,неграмотни зидаромазачи от маалата и за некачествено лесно са им слагали главите на дръвника..без никакви угризения на съвестта!Това е тайната!
8
0
 
16
 
! Отговори
Хюго Капет преди 6 месеца
Разкрили тайната, но не могли да я копират? Е какво са разкрили тогава?
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На снимката Колизея ако го смятат за оцелял....особено с непрекъснатата поддръжка да не се доразруши...
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Или просто не са строени преди хиляди години. Има и такава теория. Както и въпросът за мрамора, дето се разпада след 200 години, пък имаме мраморни статуи от "древна" Гърция примерно.
5
1
 
13
 
! Отговори
Ахаа преди 6 месеца
Може би затова фугите между жълтите павета съдържат и бели камъчета - като проникне вода, че като стане една химическа реакция, че като вземе да заяква оня ми ти жълт паваж ... "Танковете да дойдат " ...
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въглерода в отливки от Сфероидален *** е на зърна!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 1. Правят каквото си искат. Тебе какво те яде ?
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И това е от серията не били компютри ами компоти...не може да сравняваш камък с недопечена глина. Оцелели са само грандиозните обекти, а обикновените постройки ги няма. Най-оцелели са тия които са натрупани камък върху камък на големи купчини като пирамидите. Китайските стени правени от пръст са руини, а от тухла реставрация само каменните са оригиналдъ. Немаше нужда да са морят толкоз учЕните.