Само ваксинация може да спре епидемия от смъртоносния коклюш

24 000 деца са с пропуснати задължителни дози
Обновена: 21 апр 2024 12:15 | 21 апр 2024 11:03, Петър Бойчев
112
Само ваксинация може да спре епидемия от смъртоносния коклюш
СНИМКА НОВА

Има ли опасност от епидемия на коклюш, след като в края на тази седмица две бебета починаха при доказана диагноза магарешка кашлица? На този въпрос отговаря пред Нова тв директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков. 

"Коклюшът е ваксинационно преодолимо заболяване - така може да се спре.  Това трябва да е водещият акцент. За голямо съжаление, при нас има диагностицирани две деца с коклюш. Едното постъпи в болницата на 8 април, лекарите се ориентираха бързо и в момента, в който теста излезе положителен, детето беше пренасочено към Инфекциозна болница. Второто дете постъпи при нас в много тежко състояние", заяви  д-р Благомир Здравков.

Лекарят допълни, че за съжаление, поради тежкото състояние, в което е постъпило детето и усложненията, то е починало. "То пристигна с белези на сепсис и полиорганна недостатъчност", обясни той.

Според д-р Благомир Здравков кашлицата при бебета, които още не са навършили два месеца, е доста тревожен и алармиращ симптом. "При по-големите деца коклюшът протича с много тежки симптоми на кашлица. До такава степен, че понякога децата получават кръвоизливи в очите от напъване", допълни лекарят.

24 000 са децата с пропусната доза ваксина против коклюш. "Заболяването може да има и здраво заразоносителство. Тоест един ваксиниран човек да има тази бактерия, но да няма симптоми и да предаде заболяването на друг", каза лекаря.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
7
 
14
 
! Отговори
Граф Графенов преди 1 месец
24 000 спасени деца . Не експериментирайте с децата си ! Ваксините носят смърт и доживотни заболявания .
60
2
 
10
 
! Отговори
Кенеди преди 1 месец
А ти ваксинира ли се? Не питай какво има във ваксината! Инжектирай си каквото ти се каже!
59
1
 
9
 
! Отговори
РендетУ преди 1 месец
Освен Ваксинация, е необходим и Строг контрол на Границата и сприрането на "Цунамито от Бежанци", ТЕ са истинските Носители и Разпространители на отдавна забравени болести в Европа и Бг!!!
58
4
 
4
 
! Отговори
аман преди 1 месец
До СелянинНяма такива "полезни ваксини"
57
1
 
2
 
! Отговори
Доцент Тр0мб преди 1 месец
още не съм я чул да се Изкаже!
56
4
 
1
 
! Отговори
Додж фен преди 1 месец
Това лови само малкитр не ме засяга
55
3
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 1 месец
Заради напъните на либерастите да ваксинират за щело и нещяло народа намрази дори полезните ваксини
54
6
 
11
 
! Отговори
Повече Никога преди 1 месец
моето Семейство няма да си Сложи Ваксина за Каквото и да е!
53
4
 
2
 
! Отговори
остави преди 1 месец
ги да измират бе,и без това акъл не можеш да дадеш на някой който няма,на никого няма да липсват тези неандерталци,мислят,че като имат много пари са безсмъртни
52
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БОГ не съществува, а Путин не е добър човек!!!Толкова е лесно да го разберете. Но като нямате мозък е така..Не се ваксинирайте, и оставете се на естествения подбор. И без това скоро ще има по-малко нужда от работници..
51
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам как може България да е в ЕС. По-скоро трябва да стане член на бедните и интелектуално изостаналите. Само като погледна картината с политиката,правосъдието,полицията,здравеопазването,науката тя се доближава само и единствено към страните от третия свят.. ЕС не знам защо сбърка толкова много с нас..Трябяаше да има визи,както преди и само ваксинирани да ходят у тях за да изкарват по 20 евро за да изпраща за хляб на родата.
50
5
 
5
 
! Отговори
Fool преди 1 месец
До 50 Анонимен - както казах хората с комбиниран мозъчен капацитет колкото консерва с копърка се опитват да ни кажат как не работят ваксините. Не се ваксинирайте просто, без това земята е пренаселена и трябва да изчезнат генетично изостаналите. Аз казвам факти, че след започването на прилагане на ваксини и аб имаме бум на живота, вие казвате, че всичко е защото хората имали по-добра хигиена. Всеки може да вярва в каквото си иска :)
49
1
 
12
 
! Отговори
ЗаКриване на НЗОК преди 1 месец
Арест за Цялата Мафия в Бели Престилки!
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полуидиотти са се научили да пишат и убеждават други поллуидииоти ,че е вредно да се ваксинираш. Скоро от БАН един поллууидиотт ми говореше подобни неща.Предствете си щом в БАН има такива, какво остава за нивото на другите хора в България. Бог не съществува и той няма как да Ви пази. Само науката може и нищо друго..Науката казва,че ваксината е най-добрата профилактика. Друга няма.Ако Има БОГ,значи е садо-мазохист. Друга логика няма!!!
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Fool НЯМА НИТО ЕДНА РАБОТЕЩА ВАКСИНА . ВАКСИНАЦИИТЕ СА ИЗМАМА !
46
4
 
7
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 1 месец
сами си го НаПравихте с Алчността по Време на КОВИД - вече няма кой да Излъжете, а и цял Свят видя кво стана с Принчеса Кейт!
45
2
 
5
 
! Отговори
petko преди 1 месец
До АнонименАми то се вижда кой е малоумния .В европа яко се мре от ковид коктейлите
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравеопазване трябва да е бесплатно и махнат здравния данък. В противен случай не могат да се ваксинират че лекари искат такси.
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина достигна дъното. Аз съм оптимиста от вица за оптимиста и песимистта, в който песимиста казва не може да стане по-зле,а оптимиста казва може,може. Е вече стигнахме дъното, наистина..Да те убеждават,че ваксината те пази от болест е меко казано зле!!!Нивото е толкова ниско в България, че вишисти твърдят ,че е вреенид а се ваксинираш..Скоро ще ни затворят границата. Та тук се развиват, болести които ги нямаше от децении. Скоро и чумата ще се върне в България.И после искаме шенген!!!
42
2
 
9
 
! Отговори
Ехо от Миналото преди 1 месец
"Само Ваксинация може да Спре Смъртоносният КОВИД!" и една Добавка - 60% от Болните от Коклюш са Ваксинирани - сами си Правете Изводите Ваксината Ефективна ли е или е Въпрос на Чист Късмет дали ще се Разболеете или не!!