Тялото ни е пригодено за температури между 18 и 25 градуса

По какво се познава топлинният удар?
10 юли 2024 11:24, Нели Христова
37
Тялото ни е пригодено за температури между 18 и 25 градуса
Снимка: БГНЕС

Температурният оптимум, за който сме пригодени, е между 18 и 25 градуса. При тези температури сърдечно-съдовата смъртност и общата смъртност е най-ниска. Това заяви пред bTV проф. д-р Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология към медицинския институт на МВР.

Той предупреди, че студът е по-опасен, от горещините, както и че до момента у нас няма отбелязани пикове на смъртност през лятото, но има през зимата.

Жените са по-рискови от мъжете, а домашните любимци - най-много. Причината е, че телата им са по-малки и така резервът на водата е по-малък, а човешкото тяло се охлажда именно чрез водата.

Проф. Марчев посъветва хората, които нямат климатик у дома, а усещат, че прегряват, да отидат на обществено място, където има охлаждане. Там трябва да се прекарат най-топлите часове. В дома трябва да се затворят прозорците и да се пуснат щорите, а лекарствата да се съхраняват в най-хладната стая и в никакъв случай в банята, където влагата пречи.

Топлинният удар се получава при обезводняване и се познава по сухата кожа. За да се избегне, хората трябва да пие вода редовно. Препоръчително е около два литра на ден, но не наведнъж, а на равни интервали през деня.

Слънчевият удар пък се получава от голямо нагряване на главата, затова трябва да се носят шапки. При него хората са с влажна кожа и не са обезводнени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от ЕС
Части от Сицилия остават без вода, принудени са да връщат туристи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 4 - ти нали не си мислиш, че статията е написана за България? Щото нещо се обърках. По различните ширини си има различни температури и условия. И да - някъде има само пек и студ, някъде само пек, някъде само студ. На земята има 4 сезона, което не противоречи на факта, че на някои места може да са 1 или 2, или три. Логика се иска тук.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Всеки човек е различен. Примерно аз цял живот съм се потял много въпреки че тренирах страшно много и бях само мускули. Никога не съм понасял горешините.
33
5
 
4
 
! Отговори
Ако беше преди 4 дни
Вярно то на 18-25 градуса би трябвало да годим голи и боси и да ни е комфортно ама не е
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
У ТКЗС-то как копат на 35 градуса :)))
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако ти е горещо - удряш 1 студен душ у банята и 2L студена бира :)))
30
2
 
9
 
! Отговори
Мъдърец преди 4 дни
Ако беше мъдрец щеше да знаеш, мускулът е месото! Най-вероятно е да си торба с гОв*а!
29
14
 
1
 
! Отговори
мъдрец преди 4 дни
ако се потите като свииня, то това е просто щото сте Затлъстели Клинично като свииня! аз що не се потя и днес ми е супер гот на тая температура - щото съм само Месо и Мускул!!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До пияница мистикОхраната на мола няма да те изгони за това, че седиш вътре.Рано или късно седящите хора по пейките стават клиенти на магазините и заведенията в мола.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Професора върза каруцата пред коня.Телата ни са пригодени за температурите на планетата в най обитаемите и зони. Дори и там, такива тесни граници няма, а конкуренцията е жестока. Отделно, липсата на цикличност ще спъва процесите по обновяване и не е ок. Обаче поставен в такива тесни граници организъм, бързо ще загуби адаптивност и от там жизнеспособност.Така че е врдно да се дава микрофон за да се говорят празни приказки за пълненен на ефира.
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пуснете си дълга коса. За горещото време тя е идеална.Време е отново хеър метъла да се завърне на върха.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До пенсионер-ветеранЧе то миналата зима беше все едно е есен.Аз очаквах една сибирска зима.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
СЪС СИГУРНОСТ СТОЯН МАРЧЕВ Е ПРОИЗЛЯЗЪЛ ОТ НЕАНДЕРТАЛЦИТЕ А ТЕ ЗА ЖИВЕЛИ В ЛЕДЕНАТА ЕПОХА, НА ХЛАДНО... И ЗАТОВА ТАКА ГОВОРИ.
23
3
 
6
 
! Отговори
Климатолог преди 4 дни
Тези температури са най-здравословни и отговарят на написаното в учебниците още от едно време. Само че това е постижимо в страните с нормален и умерен климат с 4 сезона, а не там където е по-горещо дори и от Африка, че той и манталитетът такъв, но това е една друга тема... За справка и сравнение - Европейското в Германия, Тур дьо Франс, Уимбълдън...
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Бетона се награвя на макс. Колкото повече бетон на едно място има токлкова ще е по-горещо в дадения град.
21
2
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 дни
Доктор, доктор ама милиционер... милиционер, милиционер, ама доктор.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пиенето на вода в големи количества наведнъж на сила е опасно. Пие се с мярка, колкото ви се пие, организмът сам знае колко, без насилствено пиене. Какво се впрягат толкова, природата е съвършена, тялото също, пиеш и ядеш докато тялото иска и каквото иска.:))
19
2
 
9
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 4 дни
по-добре много топло от студено през зимата в панелката! старите кокали - обичат - топлина!! разбира се, ако сте клинично затлъстели като ПодПолковникът, ШиШи или БокУ ще ви е много тежко на жегата...
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
АБЕ ДОКТОРЕ, АБЕ ТУПАНАР ТАКЪВ, ТИ ДА СИ ЧУВАЛ ЗА ЧОВЕШКА ЕВОЛЮЦИЯ ГЛУПАВО ДОКТОРЧЕ НЕГРАМОТНО? ДА СИ ЧУВАЛ ЧЕ ЧОВЕШКИЯ ВИД Е ЕВОЛЮИРЪЛ В АФРИКА В САВАНАТА КЪДЕТО ТЕМПЕРАТУРАТА Е НАД 35 ГРАДУСА? АМА ЗАЩО ВИ ДРИСКА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА ТОЛКОВА НЕГРАМОТНИ БЕ? ТИ СИ ЗА ЗАТВОРА БЕ ДОКТОР НЕГРАМОТЕН.
17
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Никой няма да се свари, топлото и слънцето убиват микроби, 40 градуса са безопасни за хората, шишенце с водичка и всичко е ОК. Опасно е рязка смяна на температурата, от 35 на 18-25 това е лошо за сърцето и не само, човек може да .....:))
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Може и до 35 - 40 градуса , но трябва да си Heгpo !