Ученици в час – по документи, а класните стаи са празни!

Училището е "Кирил и Методий" в софийското село Хераково
4 яну 2017 10:00, Петя Славова
16
Ученици в час – по документи, а класните стаи са празни!
Снимка: архив, Булфото

Местното училище в софийското село Хераково по документи има много ученици, но класните стаи на школото са празни. Децата по документи присъстват в клас и според отбелязаното в дневника. В празната класна стая преподаватели пишат оценки на ученици, които не познават и дават дипломи на осмокласници, които не могат да четат.

Още по темата

Училището е "Кирил и Методий" - едно от многото български учебни заведения, които получават държавен бюджет от около 1400 лева за всеки ученик. По документи в училището има общо 75 ученици, повечето от които са от ромски произход.

Според Свилена Петрова, бивша преподавателка там, реалните ученици са единици. За два дни става ясно, че децата пристигат с две  маршрутки – едната от София, а другата от "Божурище". В  бусчетата има общо 17 деца.

В учебно време някои от липсващите ученици играят навън. Директорът на училището отрича практиката с двойното счетоводство на присъстващи ученици.

Последната проверка, която е правена от Регионалния училищен инспекторат, е от миналата учебна година. Тогава е установено, че има много липсващи ученици с неотразени в дневника отсъствия. Проверките на инспектората излизат на чисто, тъй като за отсъствията има бележки от лекар.

Така деца, които не ходят на училище, завършват основно образование със съмнителни знания. Продължават да се дават държавни бюджети от над 100 хиляди лева на училища, в които има съмнителен брой ученици.

"Трябва да има нова проверка по този случай. Децата трябва по принудителен начин да бъдат докарани в училище. Българската политическа класа обаче е изключително мека по отношение на тези прояви по някакви причини. Проблемите с образованието просто се неглижират", заяви пред Нова тв бившият просветен министър Сергей Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в крайна сметка проблемът е в делегираните бюджети.Но няма да променят тази система на финансиране, защото най-лесно се краде. Харченето на парите зависи от един човек (директора), а той, ако иска да си запази мястото, наема препоръчаните от шефовете фирми.
12
0
 
8
 
! Отговори
Райна... преди 7 години
Най-накрая заснетото тайно от мен стана обществено достояние!Сега да видим какво ще кажат от РИО-София област,които преди година ми отговориха абсолютно неадекватно на сигнала,който подадох при тях!А тези от МОН,които изобщо не ми обърнаха внимание!!!/???
11
2
 
10
 
! Отговори
Диплома преди 7 години
Значе който не може да чете получава Диплома за основно образование а който може да чете Диплома за висше образование , така е в България от Комунизмъ до днес
10
2
 
11
 
! Отговори
даскал Пандо преди 7 години
Така е във всички ромски училища-по което и време да ги проверите посщаемостта е под 50%...
9
1
 
10
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Цацаров? Къде си? Ти поне можеш да четеш. Пак ли няма доказателства?
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така се точи държавата : училищата си приписват бройки ученици,... родителите на мур.га.вите точат соц.помощи...здравеопазването ги вписва като лекувани...а най-много заделят за себе си политиците.
7
3
 
21
 
! Отговори
проверете преди 7 години
Учителите вече НЕ възпитават и образоват. Те са чиновници, които само попълват документи и пишат справки. За друго не остава време. Направете справка в ЗПУО и Наредбата за развитие на учителите и вижте задълженията им. След като депутатката от герб Милена Дамянова/бивш зам.министър на образованието/ се занимава със средното образование положението е плачевно. Тя трябва да бъде съдена за геноцит на ученици, учители, родители
6
1
 
20
 
! Отговори
daskal преди 7 години
проблем има и той е много сериозен. държавата не се интересува от образованието, това да даваш пари и да тормозиш учители и директори не е грижа. сега директорите и учителите отговарят за обхващането и задържането на учениците в училище. няма ги кметовете, няма ги социалните служби, няма го министерството на образованието. никой не иска да вземе реални и навременни мерки. и учителите са виновни. а те какво да правят- бог високо, цар далеко.
5
2
 
18
 
! Отговори
Циник до 2 преди 7 години
Мда....ученолюбиви роми! Горе долу - снежен човек на плажовете на екватора! Жадни за знания роми щурмуват университетите....дядо Мраз ми носи подаръка през комина....и сина ми ( лично видях ) го донесе един голям щъркел!
4
3
 
15
 
! Отговори
Нас преди 7 години
От тук трябва да започне намаляването на раждаемостта!!! Не само високи заплати за учителите , а и големи санкции!!!
3
2
 
14
 
! Отговори
BUSINESS преди 7 години
10 Дипломи по 1400 лева на ученик са 14000 лева , тоест Училището´е доволно че има пари и ромите са доволни че имат Дипломи
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това че се източват пари и дипломите не означават нищо не е главния проблем на образованието. Той е че за малкото хора който биха желали да научат нещо просто няма как да се случи
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продават Дипломи за основно образование на роми