Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи

Помощта за първолаците се дели на две - за първия и за втория срок
Обновена: 19 апр 2019 13:02 | 19 апр 2019 12:30, Василия Пейчева
133
Да му мислят родителите! Детето не е в училище или забавачка - няма помощи
Снимка: Pixabay

Ако детето не ходи редовно на училище или детска градина, родителите няма да получават детски надбавки. Това решиха окончателно депутатите като приеха промени в Закона за социалното подпомагане.

Още по темата
Когато в рамките на един месец дете отсъства без основателна причина повече от пет пъти от училище или повече от три пъти от детска градина, семейството му няма да получава пари, записаха законотворците по предложение на ГЕРБ.

За извинени се считат отсъствията, когато е представена медицинска бележка, документ от спортния клуб, в който детето членува или документ от ръководител на танцова, музикална или друга художествено-артистична формация.

Социалните помощи ще се обвързват и с полагането на общественополозен труд от безработни в трудоспособна възраст, регистрирани в Бюрото по труда, както и с участието им в обучение за ограмотяване или повишаване на квалификацията им.

Това предложение от "Обединени патриоти" е в изпълнение на концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Александър Сиди от ВМРО обясни, че по този начин ще могат неграмотни хора в трудоспособна възраст, вместо да получават помощи, да се впишат на пазара на труда.

"Искаме да решим проблема със "социалния паразитизъм". Има хора, които дълго време стоят на социални помощи без да се опитат да се ограмотят или да се квалифицират", настоя Сиди.

Хасан Адемов от ДПС остро разкритикува това предложение и настоя, че Агенцията за социално подпомагане няма капацитета да извършва такива обучения.

"В предложения текст се предвижда Агенцията са социално подпомагане да извършва обучение по ограмотяване. Но тя никога не е извършвала такова обучение, това се прави от структурите на МОН", настоя той.

Адемов натоя и че прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават училище, противоречи на Европейската социална карта на Съвета на Европа.

Милена Дамянова от ГЕРБ обаче подчерта, че не се отнемат парите от децата, а ще се пренасочват към училищата и детските градини, за да се използват за конкретните нужди на децата.

Целта на проекта била само да се ограничат безотговорните родители.

С текстовете депутатите решиха и помощта за първокласници да се изплаща на два пъти, половината след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Отпадна обаче идеята на "Обединени патриоти" Агенцията за социално подпомагане да извършва всяка година оценка на трайно безработните.


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
27
 
! Отговори
Неук преди 11 месеца
Тъй като изтриха коментара ми ще го напиша повторно. Учителите са тези, които ще страдат. Вкарвайки ромите в училище, среда предполагаща ред , дисциплина и желание за усвояване на знания,ще се постигне единствено безредие. Преподавал съм, знам. Влиза и започва да крещи с всичка сила, все едно го колят. Защо? За да не го изпитват - да преграквал. Той знания за 2 клас няма стигнал 7 и пак глупости си мисли. Учителят ще обира пешкира, защото само ще му провалят часовете и пак пострад. ще са българи
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Законотворците чели ли са Закона за социално подпомагане и Закона за семейни помощи за деца? Явно не!!! От години всички получаващи социални помощи са длъжни да полагат общественополезен труд през всеки месец! Всички трайно безработни са длъжни да участват при предложение от Агенцията по заетостта в програми за обучение и заетост - дали имат такива предложения е друг въпрос! И не на последно място парите да се насочват към училищата!?!?! Защо - защото ще посещават по-редовно училище ли?
45
0
 
9
 
! Отговори
полвинчата работа преди 11 месеца
Айде и ваксинациите ако може...
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво означава 5 пъти ? 5 часа или 5 дни - има огромна разлика
43
1
 
6
 
! Отговори
A преди 11 месеца
За да получиш помощ за дете единия от двамата родители трябва да се осигурява задължително на минимална заплата , нали така беше ?
42
0
 
30
 
! Отговори
... преди 11 месеца
Добре де аз имам следния въпрос? ЗАЩО ДИСКРИМИНИРАТЕ МОЕТО ДЕТЕ! А М.МИЦАТА ВИ!? МОЕТО ДЕТЕ ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ, малкото ХОДИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА! ЗАЩО НЕ ПОЛУЧАВАТ И ДВАМАТА ДЕТСКИ НАДБАВКИ!? ВИЕ МЕ ДИСКРИМИНИРАТЕ И ИСКАТЕ АЗ ДА СЪМ БЪЛГАРИН СЛЕД КАТО ВИЕ ИСКАТЕ ДА УНИЩОЖИТЕ БЪЛГАРИТЕ!!!! ААААААА М.ЦАТА ВИ!
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Сега колко заплахи и побоища се очертават не ми се мисли."

Бе те може и да се очертават, ама след Габрово не е толкова сигурно вече.
И ние можем, дори по-добре от тях, когато сме прави.
40
0
 
3
 
! Отговори
Пътьом преди 11 месеца
Ок, звездички. Ромският чук и романето да се чете.
39
7
 
0
 
! Отговори
Monterey преди 11 месеца
До 36: то и сега няма такова нещо като "помощи за самотни майки" - не знам защо битува този мит - дава се единствено като предимство допълнителна точка при кандидатстване за ясла /детска градина
38
0
 
8
 
! Отговори
объркана преди 11 месеца
Ъъъъъъъ ... за онези 18 евро на месец ли става въпрос?
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Явно никой нито от ГЕРБ, нито от Европейския съюз има проблем с това, че в България 14 годишни момичета раждат деца, а освен това получават и помощи затова!
Похвално!
Европейски ценности!
36
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега е време да се вземе решение и за "самотните" майки с по 4-5-6 деца. Да се дават помощи на самотни майки само за едно дете. Какво е това безобразие. Живее си ромското семейство, ражда деца за които не полага адекватни грижи, не са признати от бащите си само и само да взимат социални помощи и ползват безброй привилегии.
35
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така се стреснаха цикламените че направо ужаст
34
4
 
10
 
! Отговори
Ludmil преди 11 месеца
То пък едни надбавки, дори нормални обувки не мога да купя на детето с тях.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво! Чудесно решение!
32
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
няма значение какви са децата, те са деца и като са бедни пак са деца ...
31
16
 
10
 
! Отговори
Гражданинът Х преди 11 месеца
Човек ще каже, че дават по 1000 - 2000 лева на месец за 1 дете, а то някакви мижави пари, които не стигат дори за пелени за по-малките, а на големите с тия пари транспортните разходи до това училище или обяда не можеш да им покриеш. Голяма помощ няма що. Аз не бих пуснал децата си нито на училище нито на детска градина!
30
0
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 22, преди 11 месеца
"Когато в рамките на един месец дете отсъства без основателна причина повече от пет пъти от училище или повече от три пъти от детска градина" - Беше редно да се уточни това "пъти" какво означава : пет пъти - 5 дни или 5 учебни часа?"

За ромовете може един път да означава просто едно отсъствие, но по - продължително, например целия месец, без прекъсвания.
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ромите не се нуждаят от помощ, те са си такива и не искат да се променят!
Такива са от хилядолетия, такива ще бъдат и след хилядолетия!
Такива са в България, Румъния, Унгария, Германия, Франция, Белгия....такива са навсякъде!
Поне за помощите, които получават, може да извършват труд!
Жените да работят в Чистотата, а мъжете в строителството!
Закриха строителни войски, а защо?!
И пътищата могат да оправят, и чистота да поддържат!
Но трябва желание у управниците....а такова няма!
28
1
 
18
 
! Отговори
Гледна точка преди 11 месеца
Въпрос на самосъзнание и възпитание. Имам три деца, за които НЕ СЪМ ПОЛУЧИЛА нито веднъж "ДЕТСКИ" ДОБАВКИ.

Аз мисля, че всяко дете има право на детски добавки! Би било добре да се по заинтересовате, защото колкото и да са малко са все пак някакъв доход.