Част от учениците в София и в Бургас онлайн от понеделник

Болните ученици в столицата са над 3%, а учителите - близо 6%
7
Част от учениците в София и в Бургас онлайн от понеделник
Снимка: БГНЕС

Учениците от V, VI, VIII, IX и XI клас в София град и област Бургас ще учат онлайн една седмица от понеделник, 24 януари т.г. Изключение има само в бургаската община Руен, където учениците ще продължат да ходят присъствено на училище, съобщиха от МОН.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков издаде заповеди за организиране на онлайн занятия след нареждане от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) за ротационно обучение в двете области.

Другите седем випуска ще останат в училище при наличие на „зелен сертификат“ или след тестване веднъж седмично. Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари т.г. включително. След това всички ученици и учители ще излязат в почивка. Неучебните дни ще са общо пет. Учебните занятия да се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.

Частичното преминаване към онлайн обучение в София и в Бургас се налага заради по-високия процент на диагностицираните с COVID-19. Към днешна дата болните ученици в столицата са 3,09 %, което е почти двойно повече отколкото средните стойности за страната - 1,71%. Болните учители са 5,68% а непедагогическите специалисти - 3,03% при средно 4,4% и 2,6% за страната.

В Бургас 4,27% от преподавателите и 2,75% от непедагогическия персонал са положителни за вируса. Заразените ученици са 1,99%.

По-висок е делът и на карантинираните ученици в София - 3,52% и в Бургас - 3,95% спрямо средния процент за страната - 2,83%. В Бургас карантинираните преподаватели са 4,69%, а в София - 5,28% при средни данни за страната 4,43%. Непедагогическите специалисти под карантина в Бургас са 3,36%, а в София 2,92% - при 2,78% за страната.

До края на днешния ден Министерството на образованието и науката очаква заповеди за въвеждане на ротация в училищата и от други Регионални здравни инспекции в страната. Въз основа на тях министърът на образованието и науката ще разпореди онлайн обучение в съответните области.


7
Още по темата: Бургасобразование
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А с членска карта от Фондация Център за приложни изследвания и иновации, може ли?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Варна, кога?? Какво още се чака?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Процентите са много повече от посочените в статията - отидете да се убедите лично колко са децата в клас и колко са учителите! Учебен процес почти няма.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак половинчато. Какъв ще го дирят дър.тите хългъ.зници 10 и 12 клас в училище? Пък и да са там КОЙ ще им предава като учителите им са болни?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Болните ученици в столицата са над 3%, а учителите - близо 6%"Сериозен процент. Що не ги измервахте тия проценти и при грипа и да затварят държавата. Майка ви.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Опуления академик е видимо неспособен и неадекватен. Върви си на село, цайс.