В България има много добри условия за кариерно развитие

В страната има недостиг на работна ръка
3 окт 2022 20:29, Анисия Иванова
47
В България има много добри условия за кариерно развитие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България предлага много възможности за кариерно развитие, а и всеки човек си тежи на мястото - в своята родина. Предвидимост и стабилност на политическата и бизнес средата в България, по-тясна практическа връзка между университетите и бизнеса, както и анализ и конкретни действия за нуждите на младия предприемач за развиване на бизнес, от това се нуждаят младите хора в България, за да остават в страната и да способстват за постигането на една положителна промяна в икономическо отношение. Това казаха Лора Христова и Мартин Алексиев, стипендианти на лятното училище "Атанас Буров", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Хората на България са нашият капитал и затова е необходимо да се повиши качеството и нивото на образованието в страната, каза Христова. По думите й стабилните политики, обществен ред, сигурност и закони, както и добрата инфрастуктура, са ключови за привличане на инвеститори, които да работят в сферата на производството на продукти и услуги с висока добавена стойност. "Защото това са бизнесите, които заплащат по-високи заплати, а това е път за повишаване на качеството на живот в България".

Перспективите за развитие на България са тясно свързани с развитието на IT сферата, каза от своя страна Алексиев. Той подчерта значимостта на инвестициите в стартъпи, занимаващи се с финтех, особено в областта на здравеопазването. По думите му много по-широко могат да се използват възможностите на IT сектора, "за да се запълнят ниши в стандартната икономика на България" и да се подпомага развитието на малкия и средния бизнес в страната.

"В България има много възможности за кариерно развитие и човек може да напредне професионално много по-бързо, отколкото в Западна Европа. Една от причините е недостигът на работна ръка. В Западна Европа професионалното развитие се случва много по-бавно, на една много по-късна възраст. Има повече хора, по-качествено образование и съответно по-малко работни места с по-голяма конкуренция.", каза Лора Хистова. "Освен това един човек тежи най-много на своето място - в своята родина. Ако искаме да имаме положителна промяна, тя би била осъществима само ако младите хора остават в България".

България все повече трябва да се развива като вътрешен пазар, подчерта Мартин Алексиев. "Това може да се случи чрез два фактора - повече хора да работят в страната и да има по-високи заплати, за да се засили вътрешното търсене и да се стимулира икономическото развитие".

Алексиев определи лятното училище "Атанас Буров" като безпрецедентно явление в българското образование, защото показва какви са на практика позициите, които се търсят в съвременната българска икономика и как може практически да се обучат хора за нуждите на бизнеса в страната. Той подчерта, че "на нито едно друго събитие не се събират толкова много специалисти в сферата на инвестиционните финанси". Събитието показва и "какъв е гладът за специалисти в България" и, че "в страната има наистина много голям потенциал за развитие, не само в Европа".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
5
 
! Отговори
1212 преди 1 година
Ако си мързелив, мазен, угаждач, подмазвач, подъл и безскруполен тип, може и да се издигнеш но някакво ниво. Ако бачкаш в никакъв случай. На всеки работодател му трябва бачкатор.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в ОК и истината е, че стандартът дори и да е по висок в сравнение с БГ, не бих казал, че манталитетът е по различен на работодателите. Изкарал съм Магистратура Инженер + квалификации за продажби, мениджмънт и какво ли още не, и работодателите все още се дърпат да повишат заплатите на служителите въпреки инфлацията. Да, в БГ може да е нисък стандартът, но поне човек може да си позволи да си наеме апартамент сам, а не да живее в стая както е в ОК. Изводът, е че навсякъде е едно и също.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40 - Аз пунсах. Къде ме е германската заплата?
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв г л упав виц най-бедната страна в ЕС стрсхотни условия има ама за едни олигарси само
38
2
 
18
 
! Отговори
Летище София преди 1 година
Стотици хиляди хора в работоспособна възраст са напуснали България, защото тука има много добри условия за кариерно развитие и високи заплати, нали?!
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глупости на търкалета
36
1
 
0
 
! Отговори
Ленка преди 1 година
Бориславкина шъ въ опрай.
35
2
 
7
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Не се излагайте, нито един специалност не е осигурен с работно място. То фирмите нямат работа.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли палави програ-миски
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в ИТ-то ажайла е голям скръмб, само лаф мухабет и хоп кинтите пристигнали
32
1
 
11
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 година
Кариерно развитие има, но заплати няма !!! Всеки път и навсякъде ми вдигат задълженията и правомощията и разправят , че са доволни от работата ми и сега съм на това ниво на заплатата , но след някоя и друга година това ще се промени ... КО - НЕ - Некст ДЖОБ ?!?!?!
31
1
 
2
 
! Отговори
Имам свободни преди 1 година
Места за оператор биологична единица. С вишу и 5 г. стаж. С предимство синове на дисиденти. За софиянци и колиба.
30
1
 
14
 
! Отговори
Занаяти преди 1 година
Няма ли занаяти като - тругари ,фрезисти , шлосери , заварчици , арматуристи ,кофражисти .... Значи НЯМА ИКОНОМИКА И НЯМА НИЩО .НО за сметка на това такива дето се събличат в скайпа бол .......
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист - 30 бона, ама в рускирубли или индийски рупии?
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От 16 годишен работя без никой да ми помага. Всяка година изкарвам по 2-3 квалификации за да поддържам темпото и заплата от 7к за мен не е никакъв проблем." - И какво? Бизнес дрон, деот не спира да учи и бачка! Да си жив и здрав. П.П. - Аз също изкаравам висока, дори по-висока сума, без да се трепя от 16 годишен и квалификация не зъм икзрвал от 2017-а.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кръстьо 24 -От чужбина? Хахах - не смеят! Знаеш ли защо? Защото те знаят, че ние знам, как, по колко и ЗА КОЛКО се работи в чужбина. Един директно ми каза "Ми ... моето момче (на 29 съм ...), аз ся ще ти дам тея пари, дет са бая пари, ама ако ти писне ... Ше се врътнеш и айде у чужбИНТЪ, нали! Как да стане това? Ко прайм?" - Иначе Главен изпълнителен директор ...Жив селянин, дето трябва да оре с мотиката някъде, ама пусти му мутренски връзки ...
26
1
 
14
 
! Отговори
Mersi преди 1 година
Особено интересни са следните професии:Оператор в кол център, Инфлуенсър , PR, Продавач консултант, Магазинер, Агент недвижими имоти и т.н. Очаква Ви невероятно кариерно развитие..
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 - Важи са много маълк набор в т.нар. ИТ - програмисти с редки умения, разни HR-и, попаднали в точната компания (шотооо ... може да подпанеш на 800 лева стажи 1400 лева заплата, можеш да подапнеш и на 4400 заплата) и некви дизйнерчета, дето полудява направо ...
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси лъжата. Поредна. Тоя сайт само фейкове.
23
0
 
3
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Колкото по-лошо образование - толкова повече възможности за кариера ? До кога и до къде ? Дали няма да назначат някой от чужбина, защото тук кадрите са неквалифицирани ?