СУ готви научни изследвания с 44 млн. лв. от ПВУ

Една от целите е да се стимулира високото финансиране на науката
15 мар 2023 12:14, Красимир Ангелов
20

С 44 млн. лв. от ПВУ Софийският университет "Св. Климент Охридски" започва сериозни научни изследвания.

"Тези 44 млн. лв. са за 4 години, считано от началото на 2023 г. Те не са дадени просто така, а защото СУ има създадена стратегическа научна програма за изследвания, които са не само за направленията, в които университетът е най-силен, но и в посока държавата да може да се възползва от това, което правят учените в СУ", коментира зам.-ректорът на Софийския университет проф. Елиза Стефанова в "България сутрин".

По думите и са формирани 22 научни групи, които се ръководят от 18 изследователи на СУ и от 5 привлечени изследователи - българи, идващи от чуждестранни университети.

"Областите, в които ще работят, са свързани с изследвания за зелена енергия, квантова информатика, изкуствен интелект, климат, околна среда, природни бедствия, европейски ценности, дигитализация на малки и средни предприятия. Области, в които университетът има висок потенциал и капацитет, защото тези учени от СУ са избрани на база на техните реални резултати и видимост в световната наука", обясни проф. Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че СУ е водещ в три центъра за върхови постижения и компетентност.

"Акцентът беше върху изграждане на инфраструктура, сгради и лаборатории. По-малко внимание се отделяше на самите изследвания, на човешкия фактор, имаше няколко научни програми, които са финансирани от Министерството на образованието. Там също имаше конкретни финансирания за учени", добави проф. Стефанова.

"В другите страни си дават сметка, че науката е тази, която движи иконoмиката напред, и ако ние искам да бъдем стабилна икономика, трябва да заделяме средства за това. Младите и да искат да се занимават с наука, трябва да имат средства да живеят. В рамките на този проект се стимулира по-високото финансиране. Ако ни конкурира бизнесът, трудно може да ги задържим", каза още проф. Стефанова.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
до до преди 1 година
Ами отива към ядрена война.
19
0
 
5
 
! Отговори
до преди 1 година
Напротив, казва точно нещата.Науката днес е в тотално средновековие.Ако не си на някой син , дъщеря и тн не може да просперираш.Къде отиваме ние.Каква грамотност, каква наука, какви 5 лева.
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12. Някой лузър яко го е страх от жените, а? Вземи се ограмоти първо, после приказвай безсмислици.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5. Ами те излизат тотално неграмотни от училище. Как да се научат на нещо за четири години в университет, приети със смехотворните "матури"?
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз бих инвестирал тези пари да купя един остров и да заточа простите чалгари на него. Тогава България ще процъфти!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изгоря ха 44 милиона.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е така ,защото феминисткият модел не позволява производство на някаква стока.При тях всичко е измишльотина и печатана на хартийки.Няма сфера, която да не закопаха.Наука, образование, здравеопазване, политика, армиите на запад стават вече посмещище и Путин знае , че бие ли Злеленски със ЕС и НАТО е свършено.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо от изброеното няма да донесе до производство, а самите резултати от "изследванията" ще бъдат изнесени извън България както е записано от чуждестранните. За да се върнат обратното под формата на директиви за джендърии зелени сделки и нпо активности. И накрая тия които го спускат това ще задлъжнеят доста понеже не им позволено да фалират.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това показаха фактите.Вие съсипахте всичко.Какво важно сте открили за света.Освен интригите и магиите, там сте върха.Няма ли мъже да откриват женското царство е разврат.Това, че сега бащите като бащи мислещи за децата си ви набутаха и в тая свера не значи нищо.Вие сте си все такива.За вас науката е писане на графични знаци, титли и пари.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 : Ето това е грозно и жалко. Смяташ че една жена не може да е достатъчно интелигентна че да се занимава с наука? Това говори лошо за твоята интелигентност.
10
4
 
5
 
! Отговори
до преди 1 година
Ама графа е мъж.Щото ако беше жена нямаше да направи нищичко.Това е проблемът.Жените лека полека ще ни върнат в пещерната епоха.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Грозно и жалко 7 : Това че не го разбираш не значи че не е важно. В средновековието е имало бунтове в едно графство, че графа е субсидирал проучванията на някаква странна птица дето е гледала миниатюрни същества под микроскоп. Селяните искали да спре финансирането на този човек и да дава пари за тях. Същият човек е положил основите на науката бактериология, която е спасила милиони животи. Това че си пpocт и не разбираш нещо не значи че то не трябва да се ппави.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще "усвои" парите е въпросът.
7
4
 
8
 
! Отговори
Грозно и жалко преди 1 година
Ще изхарчат милиони за пълни глупости. Щели да изследват европейски ценности. И как по-точно с това ще помогнете на бизнеса??? Просто някоя леля от ДС ще напише някаква публикация в нещо, което няма и сериозен impact factor. И ще го водят голям проект за бъднините на България ! Колко от тези от СУ реално се занимават с наука?
6
1
 
9
 
! Отговори
Хайде на софрата преди 1 година
Разяснете за европейските ценности, моля! Много ми е интересна темата. Какво точно ще изследвате с моите данъци?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разходи за милиони и пак излизат неграмотници.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей, областите, в които ще работят са същите, като тези на фирмите, които фалиралата банка в САЩ завлече и ще фалират. Кво е това съвпадение?
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах това "ПВУ" какво е?
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените превърнаха т нар наука в писане на графични знаци на килограм.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас.Жените превърната т нар наука в писане на графични знаци на килограм.