Парите за образование в бюджета отново не достигат

Проф. Лиляна Вълчева и Мариела Маламатенова за дупките в бюджета
5 дек 2023 10:00, Анисия Иванова
22

Предстои бюджетът да влезе за гласуване на първо четене в пленарната зала. Остават сектори, които се оплакват, че са недофинансирани.

"На първата среща в МС с премиера Денков и министър Василев разбрахме, че това правителство ще продължи политиката по доходите. Поискахме да се обърне внимание и на неакадемичния състав. Нарасналата минимална заплата на 933 лв. изключително много доближава, изравнява, а на места и надвишава заплатите на хората с висше образование, които обслужват учебния процес", заяви председателят на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ проф. Лиляна Вълчева в "България сутрин".

Осигурени са средствата за увеличение на заплатите на академичния състав - 38,4 млн. лв. в бюджета. 11,8 млн. лв. отиват за увеличение за минималната работна заплата в сектор "Висше образование", стана ясно от думите ѝ

Синдикалистите са настоявали за 46 млн. лв. за увеличение на заплатите за цялата година, но са им отпуснати 39 млн. лв., което, според проф. Вълчева, не е достатъчно.

"Изчисленията на МФ са малко на случаен принцип. Ние ползваме национална статистика и НОИ, докато министерството ползва регистрация на академичен състав в НАЦИД. Още 7 млн. лв. са необходими. За непреподавателския състав е по-голяма сумата, има изостанали сектори и служителите са с ниски доходи. Общо търсим около 44,4 млн. лв., които не са кой знае колко за страната", обясни гостът.

50 млн. са нужни на системата за 2024 г., за да може да има диференциация по качество и положен труд, посочи още проф. Вълчева.

Мариела Маламатенова от синдикат "Култура" към КНСБ подчерта пред Bulgaria ON AIR, че от години не се обръща внимание на институциите, които са в областта на опазването на наследството - музеите, библиотеките и читалищата.

"Нашите заплати се движат между 1100 и 1300 лв. Хората, които се грижат за съкровищата на нацията, всяка година настояват, че заслужават заплатите си и доказват, че работата им има значение. Нашите протести трябва да бъдат перманентни, но кой ще се грижи за националната колекция и книгите... Ще останем без хора", алармира тя.

"Какво очакваме от тези хора, които не могат да различат красивото и грозното?! Как може да се движим на най-малкия процент от БВП за култура и да няма никакво отношение към културата?! Скъсана е връзката", категорична е Маламатенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
правилно разпределение! и чистачките по 1500 лв. като дойде еврото кво ще правим?
19
0
 
3
 
! Отговори
Vlad_ko преди 7 месеца
Ако се спрат кражбите и схемите парите дори ще хартисат.
18
0
 
1
 
! Отговори
Как се харчат? преди 7 месеца
МОН да проверява как се изразходват парите в университетите. Как има лица с по 3 различни длъжности и заплати за 8 часов работен ден. И защо се говори, че няма пари? Има, въпросът е как се разпределят. А синдикатите да не се правят на толкова загрижени, едва ли си струва да се плаща членския внос за това, което се получава насреща.
17
0
 
0
 
! Отговори
Хмммм преди 7 месеца
"всяка година настояват, че заслужават заплатите си" когато искам увеличение няма как да настоявам :) Щот на никого не му пука. Искат се реални показатели и постигане на цели. До тогава.... могат да си настояват. Има едни неща, които в бизнеса наричаме KPI-и и OKR-и. Почнете от там и дайте измерение на постигнатото.
16
1
 
2
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 месеца
За съжаление висшето образование никога не е било приоритет-нито по времето на Борисов,нито сега,а уж образовани хора са начело на д-вата.Докато няма ясни критерии(те умишлено не се правят)-няма да има пари.Не може бивше ВПИ,днес да се нарича университет.Така се изпразва думата от истинско съдържание.Защо се страхуват политиците да закриват Вузове?-защото в тях са назначени техните познати,приятели,рода.Трябва яко завишаване на изискванията и към студентите-като не става,няма да завърши.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега е по-важно да се превъоръжим, защото парите от щатите за Украйна секнаха и кой ще им лупува щайгите. Пък и за да се опънем на Русия ще ни трябват поне 100 F35 и още въоръжение за поне 10 трилиона, така че на тукашните 6ушмени освен бумеранг с карбонишки (по западни стандарти), нищо друго не му трябва.
14
1
 
5
 
! Отговори
провинция преди 7 месеца
Намалете заплатите на некадърните и увеличете на кадърните учители които успяват да учат децата и имат високи оцени и знания на тестовете и матурите.Няма как тогава да имате липса на средсва.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Образование не е нужно. Важно е да има прайдове , да се крадат ( усвояват) милиарди и да има за украйна
12
1
 
2
 
! Отговори
До 10 Доктор Сър Пич преди 7 месеца
Липи си, че не си доучил. Ходил си сигурно да отиваш номера на училище ама поне можеш да пишеш тука срещу заплащане
11
2
 
4
 
! Отговори
откъде може да преди 7 месеца
се вземат още . частните уроци , занимални , кухни , почивни станции . Гълтат много . тока е от скъпия, а и парното . Затова няма за заплати . Мениджмънт е нужен на високо ниво . Рязане на разходи и увеличаване на заплатата . Много се пенсионират с 30 заплати . Откъде да има .
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига сте се образовали, няма смисъл. Богат се става, ако познаваш Делян Пеевски и Бойко Борисов. Не става с четене.
9
1
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 7 месеца
Поредната дебелашна и долна лъжа. Парите стигат за всичко с изключение на постоянното желания за по-високи заплати. Нагли учители и преподаватели в университетите вечно искат още, а резултатите на учениците ни са по-зле от "гиганти" като Египет, Южна Африка, Аржентина и средната оценка на матурите реално е чиста двойка. Освен това няма нито един роден университет в топ 1000 на света включително СУ не е там, ние сме много по-зле от Южна Африка и Колумбия където се работи за много по-малко от тук.
8
4
 
6
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 7 месеца
ВАЖНОТО Е ДА ИМА ПАРИ ЗА УКРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ В БЪЛГАРИЯ,ДА ЖИВЕЯТ В ХОТЕЛИ И ВСИЧКО ДА ИМ Е БЕЗ ПАРИ,ПЪК БЪЛГАРИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ.
7
0
 
10
 
! Отговори
81003 преди 7 месеца
Учебните заведения трабва да се намалят с 50% и парите ще стигнат. В момента на 1 ученик - училище, на 1 студент- университет. ТОВА Е РАЗХИЩЕНИЕ!
6
0
 
11
 
! Отговори
Ниски били заплатите преди 7 месеца
А половината ректори на ВУЗ са с вили в Гърция.А някои и с хотели.
5
1
 
3
 
! Отговори
войните са виновни , преди 7 месеца
а ЕС не даде нищо за образование . От БАН , пак ще стачкуват . Много са университетите . 2 милйона без здравни осигуровки, а целия бюджет за бонуси и заплати на чантаджий . Кембридж е с голями заплати . Инфлацията отнема стойността на средствата . Нов заем се задава . 8 000 университета с клонове и колежи , а професорите от 34 годишна възраст . Приближени има до някои партии . Нерешим казус .
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви заплати, какви пет лева ви гонят бе, взимате си парите даром, нищо не правите за образование на децата, излизат неграмотни, не знаят да пишат, не знаят кой е Левски, не знаят елементарни неща... Отбелязвате само присъствие, нищо друго.
3
0
 
7
 
! Отговори
Стига да се преди 7 месеца
Оплаквали.Наскоро исках да даря една голяма колекция от книги на една библиотека.Не приемали дарения .
2
6
 
3
 
! Отговори
за пълни чекмеджета преди 7 месеца
Парите за образование в бюджета отново не достигат
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Важното е на Асанка да му стигат парите и да обяви, че се справя с бюджеъа и всичко е цветя и рози. Какво тук значи някакво си образование. То и без това нищо не е дало на Асанка Василева.