Нямало саботаж и изтрита информация в МВР

Калин Георгиев: Апаратурата е аварирала, а записите са дадени на прокуратурата
Обновена: 17 апр 2013 14:56 | 17 апр 2013 10:14,
485
Нямало саботаж и изтрита информация в МВР
Главният секретар на МВР Калин Георгиев вярва на колегите си. Снимка: БТА

Служителите на МВР, срещу които върви разследване заради незаконното подслушване, не са саботирали проверката на прокуратурата и няма изтрита информация. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Калин Георгиев пред БНТ.

Не става въпрос за умишлено увреждане на техника и унищожаване на записи, както стана популярно, категоричен беше той и допълни, че въпросната техника е аварирала.

„Трябваше бързо да бъде възстановена, нямаше как да се получи това нещо без спешна намеса. За да не бъде затрита информация, тази информация е препратена, записана на няколко други места и е на разположение на прокуратурата. Това ми казаха колегите при разговор с тях“, заяви още главният секретар на МВР. 

На въпрос щом те са съхранени, защо е необходимо прокуратурата да назначава експертиза тези записи да бъдат възстановени, Калин Георгиев заяви, че не може да дава оценка на прокуратурата.

Още по темата
„Но мисля, че е правилно, за да бъдат сравнени тези записи, с които ние разполагаме, които са на разположение на прокуратурата, и това, което те искат да извлекат като информация от преформатираните дискове на специалната апаратура, с която ние разполагаме. Нормално е да се провери дали няма нещо променено“, отсече главният секретар на МВР.

По думите му апаратурата не може да извършва секретно запис на глас - не може да подслушва.

"Тази техника, с която ние разполагаме, по данни на моите колеги, не може да подслушва секретно. И повече от това нищо не мога да кажа", подчерта Калин Георгиев.

Началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров, който беше отстранен от длъжност заради това, че е направил опит да осуети проверката на прокуратурата с отвертка, бил дипломиран инженер и един от най-кадърните специалисти в МВР, смята Георгиев.

Визираната отвертка не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги.  Така че отвертката е по-скоро една метафора, добави той. По думите му, ако някой от колегите му е искал да направи някакъв проблем, то би го направил много по-изтънчено и не би правил неща, които да бъдат видими.

„Фактът, че са повдигнати обвинения, не означава, че са виновни. Много ми се иска да вярваме, че накрая при завършването на проверката и след като приключат досъдебните производства, тези достойни офицери от запаса и двамата отстранени ще имат възможност да изчистят имената си“, добави главният секретар на МВР.

Той обясни движението на мобилната техника за подслушване в различни части на столицата, без това да е отразено в пътния лист, като случаен пропуск. В единия от случаите техниката действала по задача в борбата с тежката организирана престъпност.

Според Калин Георгиев в никакъв случай не може да се говори за незаконно подслушване. Той допълни, че главният прокурор и заместниците му никъде не са казали, че МВР подслушват незаконно, такива резултати от проверката нямало.
Той беше категоричен, че в министерството на вътрешните работи работят хора на закона, които уважават и изпълняват законите.

В понеделник от прокуратурата обявиха, че има предпоставки за незаконно подслушване. Според обвинението в СДОТО са допуснати нарушения при подслушването, прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


485
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
0
 
1
 
! Отговори
fori преди 11 години
Toya PARSHIVETS da se zanimava sas filoloshkite si znaniya a ne s MBR.Kalincho -golyamata KALINKA da svali generalskiya mundir ibez tova s nego prilicha na prepikano mushkato.............
372
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Всичко е ясно че е имало подслушване,Във всички правителства е имало незаконно подслушване,Ще бъдем всички свидетели че и този път с послушването ще се размине и ще се забрави и отмине,
371
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
*** , продажно ченге
370
0
 
3
 
! Отговори
Ицо преди 11 години
Егати държавата....щом тоя и е полицейски началник...
369
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом е нямало и МВР да го няма!
368
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 459, Ако има за какво да те подслушват, ще те подслушват по предвидения от закона ред.
367
1
 
0
 
! Отговори
Бай Шиле преди 11 години
Дрън, дрън ярина!
366
0
 
0
 
! Отговори
БМ-21 преди 11 години
До Анонимен А по данни на мои колеги ,преди 1989 г. ни подлушваха с много по примитивна техника. Така ,че сега с по съвременната техника , може да ни подслушват, когато си поискат. Пак по данни на мои колеги.
365
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЯ КРАСАВЕЦ ЗА КАКВО СА ГО ПОКАЗАЛИ ТУК,ЗА АВТОРИТЕТ ЛИ,ЗА АВТОРИТЕТ ЛИ,ЗА ДА НИ ЛЪЖЕ ЛИ?Я ГИ РАЗКАРАЙТЕ ТИЯ ***!ЩО СЕ ЗАЩИТАВАТ ЕДНИ-ДРУГИ
364
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЯ КРАСАВЕЦ ЗА КАКВО ГО ПОКАЗВАТ ТУКА,ЗА ДА НИ ЛЪЖЕ ЛИ? СРАМОТА ЗА НЕГО!СРАМОТА ЗА ТОВА,ЧЕ ЗАЩИТАВА ГЕРБ!
363
6
 
7
 
! Отговори
философ преди 11 години
И ко стана сега прокурорите са по голями *** и от полицайте могат да натопят всеки, дори полицайте. Проблема отново е в съдебната система - искаме мажоритарно гласуване за избор на прокурори и съдии. Не може плужяци и пияндета да издават присъди в името на народа, без народа да ги е избрал.
362
5
 
9
 
! Отговори
xxx преди 11 години
Гоя е едно поредното недоразумение в МВР! по-добре да си мълчи, че се излага
361
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП-български съюз на престъпниците
360
11
 
6
 
! Отговори
tanja преди 11 години
станишев знае как да манипулира хората с подслушването.във вcяка страна има криминална полиция която извършва подслушванията на криминалнo проявени лица. естествено със разрешението на прокуратурата.следователно,искайки да няма подслушвания,др.станишев защитава организираната престъпност в България.лошото е,че хората се хващат на тази въдица.
359
0
 
1
 
! Отговори
куку преди 11 години
"Шах с пешката за бързаците! Тая не е като оная! Бля-бля по телевизора и после .. ама какво стана?" Това за прокурорите ли се отнася?
358
8
 
5
 
! Отговори
zabrava преди 11 години
Атентатът в църквата Света Неделя е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света.Извършен е на 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата Света Неделя в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III.
357
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'Тази техника, с която ние разполагаме, по данни на моите колеги, не може да подслушва секретно. И повече от това нищо не мога да кажа'az bih kazal oksimoron, no za da bada pravilno razbran ot liceto 6te kaja: unikalni neunikati, 4estni razboinici, milosardni hieni ... nito stotinka pove4e za danaci,taxi i smetki ot moia strana niama da vidite, a vie prodaljavaite da podslu6vate netaino, zastanete na selskia plo6tad i deistavaite tapanari !!
356
0
 
4
 
! Отговори
69 преди 11 години
Шах с пешката за бързаците! Тая не е като оная! Бля-бля по телевизора и после .. ама какво стана?
355
4
 
2
 
! Отговори
калейчо преди 11 години
....днес случайно открих микрофон и камера вградени във вътрешната част на тоалетната чиния у дома..!!Продрис...потресен съм!!!!СЕ РЕ СРАНЕ ТО им разказва играта...УМНИК!!КАЛИН...ков!!!
354
1
 
10
 
! Отговори
коко преди 11 години
Калинчо, най- ефикасно хард диск се трие с 10 килограмов чук-не с отвертка.майстор коко