Борисовите "Тигри" летели, но закъде? Няма да се разбере!

Документи за полетите на бившия премиер са унищожени
Обновена: 31 май 2013 19:22 | 31 май 2013 16:22,
144
Борисовите "Тигри" летели, но закъде? Няма да се разбере!
Бойко Борисов и неговити "Тигри" с купата при ветераните по футбол. Снимка: Булфото

Писмените заявки за полетите на бившия премиер Бойко Борисов с "Авиоотряд 28" са унищожени.

Това става ясно от отговор на Министерския съвет на запитване на bTV, след като медията спечели дело срещу мълчалив отказ да й бъде предоставена информация за правителствените полети с държавния авиотдряд, станал печално известен с това, че освен за държавни цели, се ползваше и за задоволяване на футболните прищевки на премиера, като превози отборите на Витоша (Бистрица) и Чавдар (Етрополе) до Варна за приятелски мач помежду им.

Още по темата
Поисканите заявки за пътувания на премиера, свързани с полети на "Авиоотряд 28", имали координационен характер, се казва в документа, съставен по време на служебното правителство, но подписан от бившия съветник и пресаташе на Бойко Борисов - Николай Боев.

От отговора става ясно още, че в голям процент полетите те не съответствали на изпълнените задания поради технически причини или внезапно настъпили обстоятелства. Затова в Министерския съвет гледали на тях като на обмяна на вътрешна информация между логистичните звена (Протокола на МС и "Авиоотряд 28").

Поради това те не се извеждали с изходящ номер от деловодството на МС. "Няма практика да се архивират и съхраняват в Протокола или останалите служби", пише в отговора.

Според юристи, с които bTV са разговаряли, фактът, че писмените заявки до "Авиоотряд 28" не се архивират и пазят в МС, е признание за нарушение на закона и дори престъпление.

"Унищожаването на документи не по установения ред всъщност представлява престъпление по НК", смята адвокатът от "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов. "Другата възможност и другата вероятност е този отговор да представлява една лъжа и да не е вярно, че в МС не се съхраняват такива документи, такива заявки. Това обаче също е престъпление, тъй като тогава отговорът по достъп до информация представлява документ с невярно съдържание", допълва той. 

Според правилника за дейността на "Авиоотряд 28" писмените заявки би трябвало да съдържат данни за пътниците и товарите, летищата или площадките за излизане и кацане, разписанието на полета и данни за евентуалния въздушен ескорт.

От частната медия съобщават, че са пратили допълнителни въпроси до МС. От отговорите, които трябва да бъдат получени в 14-дневен срок, ще стане ясно дали има основание за сезиране на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
Хубавец е Боко, както и легенджиите около него. Много угодници и подмазвачи около вожда на команчите, добре, че снимката е архивна...
115
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прокуратурата е на ход ! Да докаже , че е независима !
114
0
 
5
 
! Отговори
*/* преди 10 години
"Сори ама"юфка се пише, а не ЮВКА....а защо не припомниш и зимата при обсадата на Ленинград?Аз пък искам да попитам само едно. Как си имал убит от партизаните"дедо" (разбирай репресиран е бил един вид) и после са те приели в партията? Това е все едно да кажеш по "татово" време"безпартиен полковник" или ***-генерал(оксиморон му казват).С една дума НЕБИВАЛИЦИ...с две ШМЕНТИ КАПЕЛИ.
113
1
 
9
 
! Отговори
Ванко преди 10 години
Ах тези мишки, пак да вземат да изядат всички документи! Дано мишоците не изядат и разходите за охрана и останалите привилегии които ползват! В коя нармална държава службите пазят един обвиням и от кого,колко струва на месец охраната им, защо прокуратурата не провери тези сигнали които налагат охрана и дали това не подарък на великия шеф на нсо към бащиците?
112
7
 
3
 
! Отговори
emigrant преди 10 години
eeee stiga ste revali predi vi klateshe samo BOIKO sega ve4e ste vi klatqt GEQ, BEQ I RODOOTSTAPNIKA ve4e ste na dalavera 3x1
111
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 113 Другарю!!! И д.р.Борисов се *** като карпатска мечка, не като вълк.Виждал ли си мечо ***. Зор ще видиш да го очистиш,особенно като е в гащите му. Пробвай!!!
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Баа!!! В демократична Европа са по-големи овци, щом си избират ****ераси за министри, кметове и налагат ,,еднополови бракове,,Нии сме цвете(все още).
109
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние българите сме си овце.Ако утре започнат от телевизиите да лансират някое магаре за министър-председател ще го избирем на изборите.
108
0
 
11
 
! Отговори
Марто преди 10 години
Това малко звучи като: българските политици ще спрат да крадът ама друг път.
107
20
 
4
 
! Отговори
бг преди 10 години
ха стига сте се ровили в лаината бе ,такво толково повозили ги сиромасите та и до дубаи да е кво лошо ........други на даржавна издражка обиколиха света и си изу4иха децата що не попитате как става така ааааааааа....нещастници сте вси4ки които се правите на големи моралисти ........
106
0
 
32
 
! Отговори
outsider преди 10 години
До 111: Вярвам, че шефът на авиоотряда има всички документи. Той само е изпълнявал заповеди. Парите са ги харчили гербаджиите начело с ба'т Бойко.
105
3
 
6
 
! Отговори
Тодор Живков ! преди 10 години
След осем 20"00 платените писачи приключват работа :)
104
9
 
13
 
! Отговори
Тодор Живков ! преди 10 години
Добре че беше Бойко да ни разнообрази живота :)
103
6
 
46
 
! Отговори
Дидо преди 10 години
Ако ГЕРБ беше взел власта , сигурно щеше да отпатуват за Барселона да направят един приятелски мач а Барса дори Боко ще пази Меси.... *** хората умират гладни а тоя е все едно като паша бей пръска много пари за НЕГОВИТЕ си глезотий.
102
6
 
46
 
! Отговори
az преди 10 години
видяхте ли се бе слепи и прости Гербери , видяхте ли се колко сте били глупави тоя да ви размотава и вие ревете за Боко и , че ГЕРБ щял да ни оправи , тоя крадял зад гърбовете ви и пръскал държавни парички изкарани от вашия гръб а вие още ревете за него , това си е тъпата тиква дери му кожата и то пак реве за тебе.. ГЕРБ е партия за мазохисти..
101
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко третираше България като собственост, а хората като слуги.
100
44
 
5
 
! Отговори
Не виждам преди 10 години
ГОЛЯМ ГРЯХ В ТВА, ЧЕ БОРИСОВ Е ВОЗИЛ ОТБОРА В ПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ СИ САМОЛЕТ И НЕ МИСЛЯ, ЧЕ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИЗВЪРШЕНО ПОСЛЕДНИТЕ 23 ГОДИНИ.*** БЕСЕПАРСКА ***- ОТ МУХАТА СЛОН ПРАВЯТ. А НЕ СИ ГЛЕДАТ ТЕХНИТЕ *** КОЛКО СА ***.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОВЕЧЕТО МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ СА НА ПЕЕВСКИ И РАЗНИ ТАМ ДРУГИ СИМПАТЯГИ..ТАКА,ЧЕ
99
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами прахосването на средства не е ли престъпление
98
4
 
8
 
! Отговори
На бсп-то министерск преди 10 години
да си разправя каквото си ще.Шефът на авиоотряда каза, че при него са всички документи, никой не му е искал информация
97
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато данъчните или държавата ви поиска някакъв документ им отговорете по същия начин. ***.