Все повече пациенти отказват линейка в София

Част от тях преценяват, че със свой транспорт ще стигнат по-бързо
Обновена: 14 яну 2015 07:31 | 14 яну 2015 07:30,
13
Все повече пациенти отказват линейка в София
Снимка: архив, Impact Press Group

Все повече пациенти на столичната Спешна помощ, която обслужва най-големия ни град и близките 38 села, се отказват от линейка, макар да са я повикали чрез телефон 112, пише "Труд".

През 2013 г. 7,56% от всичките 136 694 обаждания или точно 10 340 пъти реанимобилът е бил върнат от позвънелия. А през 2014-а процентът се увеличава на 8,13 на сто, което прави точно 10 145 случая (всичките обаждания са 124 711).

Масово обадилите се за спешна помощ стигали до отказ от линейката, защото по време на разговора се установявало, че състоянието им не е животозастрашаващо и може да се преодолее с взимането на медикамент или ако се отиде до най-близката болница.

"Става дума примерно за случаи на болки в корема или за висока температура", разказа пред "Труд" д-р Иван Димитров от столичната служба. Но според практиката в близо 1/4 от тези над 10 000 отказа близките са върнали линейката, защото са решили, че със собствен транспорт ще стигнат много по-бързо до лечебно заведение.

"Например, ако дете от "Люлин" трябва да получи помощ, по-добре ще е родителите му да го отведат до близката Трета градска болница с личен автомобил, отколкото ако трябва да чакат екипа, намиращ се някъде в "Младост", обясни д-р Димитров.

Пък и на смяна от около 15 линейки, в най-добрия случай 19, само 2 от тях са с екип, в който има педиатър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: линейкаспешна помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
до 3 и 9 преди 9 години
Представете си ,че работите в предприятие в което работят 20 човека,а работата е като за сто.И клиентите ви искат да ви бият защото не смогвате.Това е положението на работещите в спешна помощ.Мислите ли,че те са виновни затова,че са малко.Защо досега няма нито един протест пред министерството на здравеопазването,президентството,министерски съвет,парламента?Ако искате нещата да се променят там протестирайте!
8
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
zaglavieto ne e pravilno napisano!po vreme na razgovora gi savetvat da se otkajat ot lineikata,zashtoto ne e speshen sluchai.sega *** shte triabva da si plashtat pregleda
7
4
 
5
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Заслужено ги бият, кво ги защитава Москов!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Razbiram che Balgaria e samo Sofia. Drugite gradove i sela ne sa faktor v tazi stana . Mnogo osha centralizacia na balgarskoto naselenie
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един път виках линейка за детето си в 4.30 след обяд, след 20 мин ми се обадиха да кажат че ще имат педиатър чак след 7, та ако ми е спешно да си карам детето сама в болница, е ми много ясно че отказах линейка, каква е тази "спешна помощ" за малко дете след два часа и половина
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз като си изместих рамото, въобще не чакахме спешните медици те можеше и след два часа да дойдат - баща ми ме хвърли в колата и ме отведе в Пирогов заседем минути.
3
0
 
8
 
! Отговори
Лебовски преди 9 години
И на мен ми се е случвало да чакаме 1 час да дойде линейка почти в центъра на София. След няколко позвънявания казваха: ами нямаме екипи, дори операторката на 112 си позволи да каже "това си е ваш проблем" и затвори телефона. В крайна сметка прибегнахме до собствен транспорт. Последваха жалби и уж са я наказали тази нагла жена. Дано да имате възможност за собствен транспорт до болница, ако разчитате на бърза реакция от линейка много лошо...
2
0
 
10
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Защото пристига веднага, нали хора?????
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1Те от такива като теб здравната система е на този хал. Къде в света има педиатър да е в екип на спешна помощ ?