Колаж на седмицата

Ако сте изпуснали нещо през изминалите дни
Обновена: 28 фев 2015 10:46 | 28 фев 2015 10:45, Анисия Иванова
4
Колаж на седмицата

Показното убийство на руския опозиционен политик Борис Немцов до стените на Кремъл късно в петък със сигурност ще е акцент в следващите седмици. Немцов беше застрелян в центъра на Москва с четири изстрела от преминаваща кола. Той беше един от най-яростните критици на руския президент Владимир Путин, който видя провокация в покушението. Ще бъдат ли открити виновните, предстои да видим.

Във вътрешен план парламентът даде зелена светлина на искания от кабинета заем от 16 млрд. лв. през тази седмица. До развръзката обаче се стигна след драматично и почти инфарктно заседание в НС. Съдбата на новия заем до последно не беше ясна, почти изглеждаше обречена, което дори обвиваше в мъгла бъдещето на кабинета и поставяше въпроса дали страната не отива към нови избори. Заради важността на решението МС отмени редовното си заседание, а премиерът Бойко Борисов прати министрите си в НС да присъстват на дебатите и гласуването. Самият Борисов не дойде, обмислял да дойде, ако се наложи да подава оставка, при положение че заемът не бъде приет.

От миналата седмица се знаеше, че ГЕРБ и РБ подкрепят идеята, но всички останали в НС бяха против и това внасяше несигурност дали ратификацията ще мине. Затова финансовият министър Владислав Горанов лично се опита да убеди партиите в НС, че алтернативата на дълга е да се печатат пари, но това го можела само Мая Манолова, визирайки нейните „горановки“. Финансистът обясни, че без заема няма да си платим сметките и ще се изложим пред света. В подкрепа на думите си заля депутатите с факти и цифри, а на ропота в залата отвърна: „Упреквахте ме, че не ви обяснявам, сега ме упреквате, че ви обяснявам“. При дебатите се стигна почти до бой и размяна на обиди между Волен Сидеров и Валери Симеонов.

Патриотите останаха категорично против дълга въпреки специалното внимание на Горанов към тях и опита му лично да ги убеди. Драма имаше и при другия коалиционен партньор – АБВ. Техният вицепремиер Ивайло Калфин каза, че е готов да се оттегли заради разногласията между ГЕРБ и АБВ, защото той лично бил „за“ заема. Изненадващият обрат настъпи след поредни совалки в НС и устното обещание на Горанов два милиарда от заема да не се харчат.

Това удовлетвори АБВ, ДПС и БДЦ също обявиха, че дават подкрепата си. Така новият заем мина в зала със 161 гласа. Изненадващо, Радан Кънев от РБ гласува на първо четене "против", като обясни, че вотът му бил знаков –  да предупреди, че не трябва да се поставя под съмнение стабилността на мнозинството.  В недоволството си БСП призова президента да наложи вето на „позорния заем“ и обвини АБВ и ДПС в продажност.

Часове след развръзката премиерът Борисов благодари във Фейсбук на всички парламентарни сили и призова  отговорното им поведение да продължи. Президентът Росен Плевнелиев пък отсече, че не мисли да налага вето на закона. Денят му вдъхнал оптимизъм за бъдещите важни и тежки решения.

На следващата сутрин страната се събуди със заявката на лидера на АБВ Георги Първанов, че подава оставка, защото не е съгласен с подкрепата на парламентарната му група за дълга. А ако тя се приеме, това щяло да бъде знак, че завинаги си тръгва от политиката.

За него гласуването „за“ било „грешка“ и против волята му. Първанов бил убеден, че редуциране на дълга нямало да има, а поведението на Борисов и Горанов определи като високомерно. Лидерът на АБВ обаче беше категоричен, че партията му е останала чиста - не е получавала обещания за привилегии от ГЕРБ за подкрепата си.

Новината за оставката на Първанов предизвика куп коментари. Радан Кънев заяви, че е щастлив, това било най-хубавата новина. "Голямо гайле ми падна. Знаете ли колко е трудно да убеждаваш седесарите какво правиш с агент Гоце, който ги мачкаше до вчера", възкликна Реформаторът. Групата на АБВ в НС пък си призна, че подкрепили дълга зад гърба на шефа си. Но уточниха, че трябва да се прави разграничение между координация и комуникация. Първата липсвала поради неработещи телефони и затова Първанов не бил уведомен за новото им решение. Комуникацията между партията и ПГ била на ниво, там проблеми нямало. Депутатите от АБВ категорично заявиха, че не са предатели и определиха лидера си като честен човек. В защита на Първанов се обяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков, който драматично заяви, че лидерът на АБВ бил нужен на политическия ни живот.

През седмицата президентът Росен Плевнелиев започна традиционните всяка година разговори с парламентарно представените партии. Преди това в анонс той разкри, че има идея да свика референдум за изборното законодателство по време на местния вот през есента, и даде знак, че по време на разговорите ще сондира партийното мнение по въпроса. Разговори обаче имаше само през първите два дни на седмицата. На третия ден те бяха отложени заради гласуването на дълга в НС, а в четвъртък пък Плевнелиев замина за Брюксел.

Така при президента се изредиха малките формации - АБВ и ПФ, без лидерите си, и БДЦ. "Атака" бойкотира срещата и я обяви за пиар.

По темата за вота АБВ подкрепи президента, Патриотите обявиха, че ще внесат законодателна поправка за задължително гласуване преди местните избори, а БДЦ поискаха кръгла маса. Сред останалите обсъждани теми били реформите, международната обстановка, националната сигурност, енергетиката, здравеопазването. След внезапното прекратяване на консултациите така и не се разбра кога те ще продължат.

Седмицата в спортен план беше белязана от победата на втората ни ракета в женския тенис Сесил Каратанчева, която се класира за 1/2-финалите на силния турнир в Акапулко, Мексико. Тя се наложи над пуерториканката Моника Пуиг, а на финала ще срещне швейцарката Тимеа Башчински, която е 37-а в световната ранглиста.

На същия турнир обаче най-добрият ни тенисист при мъжете - Григор Димитров, претърпя неуспех. Хасковлията не успя да защити титлата си от миналия сезон, както и спечелените точки за класацията на АТP. Американецът Райън Харисън спря победния ход на Гришо на втория кръг. Нашето момче беше разочаровано от бързото си отпадане, но призна, че вината си е негова.

Тазгодишното раздаване на "Оскари"- те отново събра световния елит на киното. Филмът на режисьора Алехандро Гонсалес Иняриту „Бърдмен” грабна "Оскар" за най-добър филм и още три от статуетките - за режисура, за оригинален сценарий и операторско майсторство.

С четири статуетки от „Долби тиътър” си тръгнаха и създателите на филма "Гранд хотел Будапеща". Лентата на режисьора Уес Андерсън получи "Оскар"-и за музика, за сценография, грим и за прически и костюми. Три награди на престижната церемония спечели филмът "Камшичен удар". Той отнесе статуетките за най-добър актьор в поддържаща роля на Джей Кей Симънс. С "Оскар" за най-добър актьор беше удостоен Еди Редмейн за "Теорията на всичко". Статуетката за най-добра актриса грабна Джулиан Мур за "Все още Алис".

Една от звездите на церемонията в "Долби тиътър" бе и Лейди Гага. Тя се появи, преди да бъде обявен носителят на наградата на Американската киноакадемия за оригинална музика. Оказа се, че церемонията по връчването на наградите е била гледана от рекордно малък брой зрители за последните 6 години - 36,6 милиона.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: парламентдългколаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Некадърен коментар
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президентчето много високо сте го сложили...Трябва той да е на мястото на Григор, а Сесил да го налага с ракетата по тиквата!
2
0
 
1
 
! Отговори
BB преди 9 години
Goze Kalfin kumoneto te predade a i dr ot abv taka Kakto ti predade Sergei4o eto vsi4ko se vraschta taka lukanov predade banev i jivkov predatelite sa vinagi komunagite koito se prebojadisaha v dr partii kato gerb dps i tn Kalfin e masnik i sluji na 4ujdi interesi nai ve4e na svoite i na schantonerkite ot vanschno kato veselo maschinopiska posle mu besche Sekretarka Majat i se samoubie saradi Kalfin 4e e s Jena mu bog da go prosti h.paskalev
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
некадърен колаж