Фондации със зов: Дайте шанс на ромите да излязат от гетата

Искат граждански одит на средствата за интеграция
19 юни 2015 19:07, Красимир Ангелов
153
Фондации със зов: Дайте шанс на ромите да излязат от гетата
Снимка: Булфото

Да се даде шанс на ромите да излязат от гетата и да се интегрират в българското общество, призоваха на пресконференция представители на фондации, свързани с проблемите на малцинствата.

Лилия Макавеева от "Асоциация Интеро", заяви, че е крайно време да се направи прозрачен граждански одит на средствата, предназначени за интеграция на ромите. “Българската държава не отделя такива целеви средства в държавния бюджет”, заяви Макавеева, която е представител на ромската общност.

По думите й държавата се явява единствено бенефициент по европейски проекти, по които се дават пари за ромска интеграция, но резултатите от проектите са неефективни.

"Настояваме Сметната палата да предостави пълна информация за средствата и дейностите, предназначени по европейски проекти за така нареченото ромско включване през последните 15 години, за да се спре манипулацията по темата за неуспешно похарчените средства, заяви Макавеева, цитирана от БТА.

От неправителствените организации поискаха още да се утвърди етнически и верски толерантна медийна среда и да не се допуска публично говорене, което да насажда омраза към малцинствата.

По думите на Калина Бозева, която е журналист и представител на НПО, ако има повече роми във висши държавни институции, както и в медиите, отразяването на техните проблеми ще е различно.

Неправителствените организации, обединени в коалицията "Интелект", са изготвили отворено писмо до парламента, президента и Министерския съвет, както и до главния прокурор, с искания да се спре процесът на маргинализиране на ромската общност и да се поеме политическа отговорност за решаване на натрупвани с години проблеми, свързани с ромските гета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: ромиинтеграция на роми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
фондациите са гробокопача на българската нация.
86
0
 
10
 
! Отговори
Lol преди 8 години
Е колко пъти да даваме шанс?
85
0
 
11
 
! Отговори
rrrr преди 8 години
Не може да се интергрира нещо което не иска да се интегрира . Ако имаха и най малкото желание за интеграция щяха да ходят на училище щяха да се държат като цивилизовани хоравсичко останало е само прах в очите
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До MenБЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ 26ГОДИНИ НЕ МОГАТ ДА СТАНАТ ДЕМОКРАТИ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ИМ ИНТЕГРАЦИЯ ВСИЧКИ СРЕДСТВА ОТПУСНАТИ ОТ ЕВРОПА НА БЪЛГАРИТЕ СЕ ИЗПОКРАДОХА И НИЩО НЕ СЕ ПОДОБРИ И ВСЕ ТАКА ЩЕПРОДЪЛЖАВА ЗАЩОТО НАЦИЯТА Е КРАДЛИВА ЗА РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ ЗА ДЕКАДАТА СЕ ОТПУСНАХА ОТ ЕВРОПА 6.2МИЛИАРДА ОТ КОИТО 000000000 ЗА РОМИТЕ ПЪРВАО ПРАВИТЕЛСТВОТО НАПРАВИ ДИРЕКЦИЯ ,В КОЯТО ПАРИТЕ ЗА РОМИТЕ ОТИДОХА ЗА ОФИСИ И ОБОРУДВАНИЯ НАЙ ВЕЧЕ ЗА ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ НА БЪЛГАРИТЕ КОИТО "ИНТЕГРИРАХА" РОМИ
83
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
сметната палат да им направят искания одит и то много стриктно.и да не крият резултатите-да видим лидерите ромски с колко са забогатели в резултат на тези европрограми
82
0
 
16
 
! Отговори
Според Я.Асан иКолев преди 8 години
70% от ромчетата не знаели бълг. език, КОЙ да има грижата да ги научи, ако не собствените им родители? С какво се занимават по цял ден, след като са безработни?Другото обвинение срещу цялото ни общество е, че близо 18 000 столипиновски роми нямали нито лични карти, нито адресна регистрация. Ама защо ние да сме виновни за това, бе, аланкоолу?! Ами да идат на село, където за тях има работа! От къде и защо са придошли в Пловдив, след като там не могат да си намерят работа? Чакат да ги храним ли?
81
0
 
14
 
! Отговори
И друго прочетох преди 8 години
Някои си Яшар Асан и Асен Колев, като представители на ромите от Столипиново, също имат мнение по въпроса как да се намали напрежението между ромите и не-ромите в България днес.Но, за съжаление, и тяхната концепция има само една-единствена ключова дума "ДАЙ" - най-безочливо изброяват какво още трябвало ДА СЕ ДАДЕ на ромите, за да се интегрират. Най ме вбеси обвинението срещу цялото ни общество, че не давало достатъчно пари, та ромчетата да научат български език преди да тръгнат на училище!
80
0
 
13
 
! Отговори
555 преди 8 години
Куче от приюта да взема, все ще се научи на нещо, а тези - и ги траеш, и ги храниш, а те те лаят!
79
0
 
9
 
! Отговори
иван преди 8 години
До До 70 Благодаря за подкрепата. Ако не се научат да работят нашите така наречени братя нищо добро не ни чака. А междувременно минусите вече са 15. Явно, много са братята, които четат тук.
78
0
 
3
 
! Отговори
olovna bateria преди 8 години
ot zlaten fond "BG med" kupuvame ednoposochen bilet za bruxel na vseki bg rom "slanchev blik".
77
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ ОРГАНИЗАЦИИ СА АНТИБЪЛГАРСКИ ,ТЕРОРИСТИ4НИ ,ДИСКРИМИНИРАЩИ, КРАЙНО ЖРЕМ Е ДА БЪДАТ ПРОГОНЕНИ ДАНС ДА СЕ ЗАЕМЕ. КАКТО И ТОЗИ САЙТ ФАШЕСТКИ ПОДДЪРЙАН ОТ ТУРЦИЯ ЦЕЛЯЩ РАЗЕДИНЕНИЕ И ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ
76
6
 
11
 
! Отговори
до и преди 8 години
Приказки на търкалета.Ти възползва ли се от 25 годишния си шанс,успя ли да се интегрираш в Европа.Колко души живеят като европейци и колко души получават европейски заплати и пенсии?На чужд гръб сто тояги са малко,ти защо не успя.Виж европейския манталитет,виж българския,нали си евриопеец,мислиш ли като един немец,защо не се интегрира.
75
1
 
20
 
! Отговори
и преди 8 години
25г. имат шанс.Като за начало образованието е безплатно, не се искат много усилия да намериш вратата на училището и с социалната помощ да си купиш тетрадки/учебниците са безплатни/, купуват се само помагалата.В крайна сметка могат да започнат от там.Второ и основно е да си намерят работа, но тя не може да бъде директор ако нямаш образование.Трето спират да крадат и не си търсят оправдания, че го правят, за да се издържат. И четвърто раждат толкова деца, колкото могат да отгледат.
74
7
 
6
 
! Отговори
??? преди 8 години
Да прав си,че на нас не са дали пари,но и ние никога не сме живели в гета.Ако беше така, все още щяхме да се бършем с хартия от циментови чували и щяхме да се къпем само в неделя.В гетото си откъснат от реалния живот,живееш примитивно.
73
1
 
14
 
! Отговори
Държавата на Мутрите преди 8 години
опит за убиистводанс Запалихте автомобила ми !там ли ви е силата да убивате и крадетеДанс и нац. сигурност организират износа на бели роби !
72
0
 
32
 
! Отговори
Смаях се преди 8 години
Неправителствените организации, участвали в тази конференция НАСТОЯВАТ ЗА ЦЕНЗУРА, КОЯТО ДА ПОТУШАВА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ !!!Те настояват "да не се допуска публично говорене, което да насажда омраза към малцинствата" - значи искат да се забрани на хората да се възмущават и да протестират срещу ромските издевателства, грабежи и неспазване на законите!Аз предлагам да им се потърси отговорност по съдебен път! Кой им е разрешил публично да агитират за подкопаване на демокрацията и на правата ни?!
71
1
 
13
 
! Отговори
До 70 преди 8 години
До ИванНе ми е ясно защо са ти сложили 12 минуса. Изглежда, 12роми са прочели коментара ти и са се уплашили, че управляващите може да те послушат.Аз те подкрепям!
70
0
 
24
 
! Отговори
До 77 преди 8 години
До ??? На нас кой ни е давал пари, "за да влезем в правия път"?Защо на ромите трябва да им се плаща, за да благоволят да спазват законите и да ходят на училище?Комуто са нужни пари, да иде да работи и да печели!Парите, които Европа "дава" за интегриране на ромите, са всъщност от нашите годишни вноски, които сме длъжни да правим като държава-член на ЕС. Това са си наши пари, а Европа ги преразпределя - казва ни за какво по колко да харчим. Откъде накъде ще ни изнудват да храним мързеливци?
69
0
 
26
 
! Отговори
От държавния бюджет преди 8 години
целеви средства трябва да се отделят за подпомагане на млади, образовани, работещи български граждани, които нямат жилища или са с ниски заплати и затова отлагат създаването на семейство и раждането на деца. Така те ще остават в Бг и ще създават бъдещите учени и трудещи се. От такива хора Бг има нужда.На онези, които предпочитат да са в гетата, да не учат и работят, но да се женят малолетни и да раждат по 10 деца МОЖЕ ДА СЕ ПОМОГНЕ, като им се спрат помощите, за да започнат да работят!
68
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При капитализма никой на никого не е длъжен. Всеки трябва да получава според акъла и труда си. Единствените помощи, които държавата е длъжна да дава са пенсиите(за старост и по болест).