Политическата нестабилност и КТБ увеличили сивата икономика

Фактор за това е и липсата на реформи
Обновена: 22 юни 2015 14:38 | 22 юни 2015 14:38, Надежда Бочева
1
Политическата нестабилност и КТБ увеличили сивата икономика
Снимка: архив, БулФото

Политическата нестабилност и кризата с КТБ през миналата година са увеличили дела на сивата икономика. Това отчетоха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на форум, на който представиха за поредна година индекса „Икономика на светло“.

Според композитния индекс (обобщен показател за икономическите отношения) от 2010 г. до 2013 г. делът на икономиката на светло расте от 64,7% до 69,19%. През 2014 г. обаче тенденцията се обръща и има лек спад, като според предварителните данни индексът е 68,28%.

Други фактори за този спад според АИКБ са липсата на мерки за подобряване на бизнес средата в страната, липсата на реформи в секторите енергетика, здравеопазване, МВР и образование, административното повишаване на минималната заплата и минималните осигурителни доходи, замразяването на оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“.

Има и външни фактори за спада на индекса - кризата в Гърция, войната в Украйна, санкциите на Европейския съюз срещу Русия и контрасанкциите на Русия, войната в Сирия и бежанския натиск, както и продължаващата икономическа криза в ЕС и България.

"Според нашите изчисления сивият сектор намаля от 35% през 2010 г. до 32%“, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Според асоциацията България трябва да си постави като цел до 2020 г. делът на сивата икономика да намалее със 7 процентни пункта.

Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари