Румяна Бъчварова зове: Не напускайте МВР!

Тя и Горанов обещаха по-добри условия за работа срещу орязаните пари
Обновена: 3 ное 2015 16:27 | 3 ное 2015 14:33, Веселина Йорданова
239
Румяна Бъчварова зове: Не напускайте МВР!
Снимка: БТА, архив

Вицепремиерът Румяна Бъчварова призова полицаите да преосмислят решението си за напускане на системата. По-рано се проведе среща на МВР шефа със синдикатите, в която участва и финансовият министър Владислав Горанов за социалните пакети на служителите в сферата за сигурност.

Още по темата

И Бъчварова, и Горанов аргументираха орязването на обезщетението при пенсиониране от 20 заплати до най-много 10 с възможността за работа при по-добри условия.

"Ако трябва да изплатим обезщетенията на всички, това означава около половин милиард само в системата на МВР", уточниха те.

Бъчварова пък посочи, че до момента ресурсите, с които разполага МВР при тази численост не дават възможност на ведомството да работи максимално пълноценно, а предложеното решение е най-щадящото.

Освен по-малко заплати при пенсиониране, се намаляват отпуските на полицаите от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.  За утре униформените готвят протест.

Горанов обясни, че 95% от бюджетите на силовите министерства отиват за заплати. Според двамата министри отлагането на това решение ще задълбочи проблемите в МВР.

"Оставайки, служителите получават сигурност, възможност за кариерно развитие и възможност да работят при по-добри условия", изтъкна още веднъж Бъчварова. Тя призова да не се спекулира с темата, защото няма идеално решение. Като аргумент тя посочи това, че разликата в броя брутни заплати при напускане би позволила на съответния полицейски служител да е без работа по-малко от година.

Вътрешният министър даде да се разбере, че за новопостъпващите в системата условията ще са други.

Бъчварова съобщи, че в последните дни рапорт за напускане са подали около 250 души. При намаляване на обезщетенията, в бюджета ще остават около 25 млн. лева годишно.

Финансовият министър отново напомни тезата си, че трябва да се намаляват разходите и съответно дефицитът иначе всяка есен темата за дълга ще бъде на вниманието на политиците и на българските граждани.

По думите му целта на тези предложения не е да се противопоставят едни държавни служители на други, а да се насочи ресурсът за реални политики, свързани с отбраната и сигурността.

Горанов каза, че системите за сигурност са важни, но измежду всички приоритети ограниченият ресурс трябва да бъде насочен максимално ефективно.

Диалогът със синдикатите по темата продължава, предстоят две четения на бюджета в НС, напомниха Бъчварова и Горанов.

На извънреден брифинг синдикатите обясниха, че е нарушен социалният диалог и приетият на тристранката бюджет е бил без тези текстове. От думите на Горанов и Бъчварова пък стана ясно, че подготовката на бюджета текла в предизборна обстановка и всяка тема можело да се използва за популистки цели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
0
 
! Отговори
ТТ преди 8 години
А защо не са подобрили досега условията за труд на тези хора дето им ги обещават ? Защото не стават за тая работа . Най-добрия вариант при тази сигуация е ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.
158
1
 
0
 
! Отговори
Sa dia преди 8 години
Ste gi razvedem po vzaimno saglasie, ama da si platiat predvaritelno v plik!:-)
157
1
 
0
 
! Отговори
Koceto преди 8 години
До тези ,които слагат под общ знаменател всички служители на МВР, БА и ДАНС: Кажете тези недомислици на семействата на служителите, загинали по време на изпълнение на своите задължения. Подкрепям изцяло протеста както на служителите, така и на докторите. А за останалите - започнете най-сетне да отстоявате основните си права (труд, здравеопазване, социално осигуряване). Стига сте спали, агънцаааа!
156
1
 
2
 
! Отговори
дино преди 8 години
До Анонимен 195Много си отворен бе! то не останаха млади хора в тая герберска територия. как всички тикви разбирате от всичко.....и особено от конгреджилейшън.
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая простотия на т.н. "управление" на държавата е култова!Не съм виждал такива простаци!Съжалявам, че гласувах за тях - страшно са ***. *** то за и кой да гласува човек...
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не напускайте моля!След Нова Година с Лилето Павлова ще вдигнем винетките на балъците- шофьории пак ще имате хубави заплати,голям отпуск и 20 заплати при пенсиониране.
153
5
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
знам ли , защо протестират другарите милиционери , когато след кражби не си вършат ЗАДЪЛЖЕНИЯТА и при самозащита констатират , че аз съм виновен - дисциплинарно уволнение на всички милиционери които протестират ! АЗ съм народа , те получават от моите данаци заплата , нищо не вършат с изключение на ЯДЕНЕ И АКАНЕ !!!
152
1
 
6
 
! Отговори
До 204 преди 8 години
Заплата на полицай с 10-тина годишен стаж:-някъде около 700 лв.чист-обяд в стола : фасул,две-три кебапчета с хляб и безалкохолно 4-5 лв.-пенсиониран на 40 г.-няма такъв дзвер-виж какво пише по не толкова дебелите книги-Закони разни,ако можеш да ги осмислиш!-1000 лв.-пенсия -най-високата е 930 или 40,ако не се лъжа в момента и виж,как се пресмята и колко стаж и каква заплата трябва да си получавал.-За задоволяването на жените-питай ***!
151
1
 
3
 
! Отговори
кофти а преди 8 години
Ха-ха не напускайте ще се сетите ти и онова нещо наречено вонен министър като останете само с министерската си прислуга и новоназначените си калинки ,но тогава няма да има кой да спира народната любов още един път ха-ха.
150
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 204Ама ти сам си отговаряш!Що така ?204 отговаря на 204?Те т'ва не го разбирам! Ама щом си приказваш със себе си, вероятно имаш усещането, чее си приказваш с умен човек!
149
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5555555:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))***
148
1
 
3
 
! Отговори
5555555 преди 8 години
До АнонименНе не на малко по друг пазар съм от тях и с моите данъци им се плаща доста добре(не само с моите,а с на всички работещи.....да подчертая работещи,щото доста от тях *** за зеле не става.И това си е самата истина,кофти истина ама си е точно така.
147
3
 
1
 
! Отговори
5555555 преди 8 години
Тази да не ги призовава тия глупости,ами направо да ги почва с дисциплинарните уволнения.Е.ееее те много неоправдани се изкараха тия заплатаджийковци бе!
146
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще гледаме как престъпниците ще организират всенародни тържества.От утре ще могат да крадат на спокойствие - като цагиромите и дупетатите.
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама Румяно,Кой ще ти слуша простотиите?Ти имаш ли идея за какво иде реч?Едни ром не можеш да спреш да не крадат, както и дупетатите също!Аз не знам що ти плащам заплатата...
144
1
 
2
 
! Отговори
+news преди 8 години
Chudesno, da napuskat - parite ostavat v trezora za voiskata i za sadebnata systema!:-)
143
4
 
8
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
БЪЧВАРОВА, НА МЕН МИ СЕ СТРУВА ЧЕ ЩЕ СЕ ЛИШИТЕ ОТ ЕДИНСТВЕНАТА СИ ЗАЩИТА ОТ ЛЮБОВТА НА БЪЛГАРИТЕ КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПРЕСТЪПНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.СЕГА АРЕСТУВАИТЕ СИДЕРОВ И ЧУКОЛОВ ПОКАЗНО И ЩЕ НАЛЕЕТЕ ОЩЕ МАСЛО В ОГЪНЯ,А КОГАТО НЕМИСЛЕЩИЯТ И ПОСЛУШЕН НАРОД РАЗБЕРЕ ЧЕ ВЗЕМАТЕ НОВ ЗАЕМ ОТ ШЕСТ МИЛИАРДА,ЩЕ СТАНАТ ОБЩО ДВАДЕСЕТ И ДВА МИЛИАРДА ВЗЕТИ ОТ Г.Е.Р.Б. И НЕЗНАИНО КЪДЕ И ЗА КАКВО ОТИВАТ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ.
142
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Някой да вее, нищо няма да има.....всички ще си оттеглят рапортите, само плашат гаргите!
141
4
 
4
 
! Отговори
Баба ви преди 8 години
Нямаме нужда от тези простаци.Гледам двама униформени на ъгъла на Левски и Дондуков ядат слънчоглед и плюят на метър и половина. Нищо не ги интересува. Слушам ги че си говорят за някакви схеми за кинти, а народа си минава на червено /пешеходци и коли/, на тях цървулите не и им пука. Нито работят, нито се борят с престъпността, нито се държат прилично, излагат професията и униформата, а сега отворили усти да налапат и нас с парцалите. Дано се задавят. Ако държавата отстъпи отивам да протестирам.
140
3
 
1
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Ще има много свободни места вече в МВР, така че стига сте спамили ами работете за Републиката.