Вековните ни гори в Балкана – Кандидати за ЮНЕСКО

Включваме се като част от Общото наследство на Европа
3 яну 2016 18:15,
10
Вековните ни гори в Балкана – Кандидати за ЮНЕСКО
Снимка: Архив Bulphoto

Вековните букови гори в резерватите на територията на Националния парк "Централен Балкан" - "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем", са на път да получат световно признание. България е поканена да се присъедини към Европейския сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО - "Букови гори - общо наследство на Европа", съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

От там отбелязват, че Министерският съвет е дал одобрение на кандидатурата, след като тя е била подкрепена от местните общности. Номинацията ще бъде представена в Секретариата на ЮНЕСКО в Париж през втората половина на януари 2016 година.

В изпълнение на този проект вече са идентифицирани най-представителните букови гори в Европа, които притежават необходимите качества за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Освен в България, предложени са също гори в Австрия, Албания, Белгия, Полша, Румъния, Словения, Украйна, Испания, Италия и Хърватия.

Новият обект е разширение на вече съществуващ обект на ЮНЕСКО, обхващащ вековни букови масиви в Карпатите, на територията на Словакия и Украйна, както и стари букови гори в Германия.

Буковите гори в Националния парк "Централен Балкан" са разположени върху 29 000 ха и са сред най-обширните естествени букови масиви в Европа. Характерно за тях е, че са изцяло с естествен произход и със съхранен естествен облик. Над три четвърти от тях са на възраст над 100 години. 150-годишните букови гори заемат повече от 14 хил. ха, а на отделни места съществуват жизнени гори на възраст над 240 години. Много от естествени гори спадат към категорията на "девствените" гори, което означава, че на практика хората не са се намесвали в тяхното развитие.

Защитата на горите на територията на парка започва още в средата на миналия век с включването им в резервати, първият от които e "Боатин", обявен през 1948 г. Най-представителните букови гори на територията на националния парк, с площ около 11 000 ха, са предложени за обект на ЮНЕСКО.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
0
 
! Отговори
Гадни екотетористи преди 8 години
Мръсни гадни екотерористи. Прецакаха още едно прекрасно място за дърводобив и обрекохте на глад хиляди хора. Изсичането на горите е единственият поминът на живеещите в Балкана и сега сте на път да унищожите напълно местното население.
5
0
 
0
 
! Отговори
габърдъци преди 8 години
Полите,полите да играят.Балканът е диво място...
4
0
 
7
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Горите в Източна България се секат на поразия- целогодишно! Никой не взема никакви мерки! Явно е участието от "висшите " ешалони на властта. А" защитниците на природата" си затварят очите и чакат да получат от някъде за нещо пари, за да "протестират"! През лятото се възмутиха граждани - да се сече гора" на зелено " е грехота ! Дойде полиция --- и си подви опашката ! На това се казва държавна, властова мафия !!Тези гори по Лиса, Матор и Удвой не са ли ценни !?!?!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ги показвайте замълчете Докато не ги е нападнала Горската Плага
2
2
 
4
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Ама то остана ли нещо още което да не е бастисано от дървената мафия и мадридския пенсионер.
1
1
 
8
 
! Отговори
Браво, Браво... преди 8 години
А междувременно дървената мафия редовно сече във забранени територии. Последните примери са в Парк централен Балкан. Във Родопите пък това е всекидневие. А наскоро дори на Витоша имаше незаконни сечища. (точно под носа контролните органи)......