Без такса за детска градина – повече ромчета ще ходят

В забавачката обаче малчуганите не научавали повече от вкъщи
Обновена: 15 юни 2016 21:17 | 15 юни 2016 21:10, Камелия Цветанова
30
Без такса за детска градина – повече ромчета ще ходят
Снимка: Булфото, архив

Не финансовите стимули за родителите, а по-ниските такси увеличават посещаемостта на децата от уязвимите групи в детските градини. Това е извод от проекта за социално включване, осъществен с финансова помощ на Световната банка, и от проекта "Готови за училище".

Двата проекта бяха представени на дискусия "Инвестираме отрано: Укрепване на системите за ранно детско развитие в България", организирана от Световната банка и Министерството на труда и социалната политика, съобщи БТА.

Сега 82 на сто от българските деца посещават детска градина. Целта е до 2020 г. посещаемостта да бъде 95 на сто, каза Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.
По думите му според различни изследвания децата, които получават услуги за ранно развитие, имат 25 процента по-високи заплати като възрастни.

Проектът "Готови за училище" е обхванал над 5000 деца от 136 изолирани общности, извън София и основно ромски.

Целта е била да се прецени с различни интервенции кое ще стимулира посещението на децата в детски градини.
Използвани са информационни кампании, премахване на такси за детските градини, раздаване на ваучери на родителите и други финансови стимули. Оценката на различните интервенции показва, че най-стимулиращо за посещението на децата е премахването или намаляването на таксата за детска градина.

Информационната кампания няма ефект върху цената, а променя очакванията на родителите за това какво ще постигнат децата в бъдеще, кога ще сключат брак, кога ще спрат да учат, посочиха експерти. Финансовите стимули за родителите също не увеличават посещаемостта на децата в детските градини.

Интересен извод от проекта е, че посещението в детски градини не подобрява уменията на децата за броене и езикови способности.

Според специалистите това е така, тъй като родителите по-малко играят и допълнително се занимават с децата, когато те посещават детска градина.

Затова те препоръчват, паралелно с посещението в детската градина, да има и информационна кампания, която да съветва родителите да обръщат повече внимание на децата.

По проекта за социално включване, финансиран от Световната банка, е въведен нов интегриран подход в грижите за децата, като в 26 общини са изградени общностни центрове за деца и семейства, които са предоставяли социална, здравна и образователна услуга на едно място, отчете началник на отдел "Програми за социално включване" в социалното министерство Илиян Саралиев.

Назначени са над 1400 специалисти, от лекари до медиатори, а в 31 общини са разкрити 1867 нови места в детски градини.

Тестовете на децата за училищна готовност, направени през лятото на 2015 г., показват, че успеваемостта на тези деца е 80 процента при целева стойност 40 на сто, посочи Саралиев. По думите му услугата с най-много потребители е била здравната консултация - почти 40 хиляди са се възползвали.

За ефекта от отмяната на таксите в детските градини говори Станчо Ставрев, заместник-кмет на община Тунджа.

Той разказа, че през 2010 г. със законодателната промяна за задължителна предучилищна подготовка, в общината са решили да отменят таксите в детските градини за деца на 5 и 6 години, което е довело до почти пълен обхват на децата в предучилищна възраст в общината. След проучване на ефекта общинските съветници единодушно са решили миналата година да отменят всички такси за деца в детски градини и ясли, допълни Ставрев.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщи, че занапред от министерството обмислят да въведат изцяло нов интегриран подход за превенция на рисковете още в ранна детска възраст, като ще се работи активно и със семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
.... преди 7 години
Ама вие сте много зле бе хора, ама че сте *** народец. Четете бе, четете и след това коментирайте неандерталци такива!В този проект не са включени само ромчетата, които така ви тревожат 50% от децата в проекта са БЪЛГАРЧЕТА, които са на по-ниско ниво от ромчетата, четете бе мързеливи, гнусни, мишки, такива като вас оставили коментарите по долу дърпат тази държавица надолу. Цял живот ще сте робове и мрънкала и цял живот някой друг ще ви е виновен. Смръдлив народец сте!
11
1
 
6
 
! Отговори
не разбирам преди 7 години
Идеята на детската градина е да си оставиш децата там, докато ти и половинката ти сте на работа и съответно няма кой да ги гледа. Тия всички знаем с каква работа се занимават, оттам нататък каква точно е причината децата им да киснат в детските градини? За да се интегрират ли?
10
1
 
7
 
! Отговори
ХуреЙшио преди 7 години
Гледайте ромчетата да са добре, гледайте да не остане някое необразовано недохранено или нещастно! Ние останалите плащали данъци и сметки цял живот, принудени да работим и да оставяме децата си ненавършили година, отново, за да работим и за да плащаме данъци да има за ромчетата, нямаме право на детска градина!!! Нямаме защото работим и нямаме социални критерии можем да си плащаме частни детски градини и да виждаме децата си по 1- 2 часа вечер защото трябва да работим!!! гледайте ромчетата!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безобразие игеноцид.Бледоликите плащат и птава няма, безплатен обяд - също, а де що е, щото трябва да бъденасърчаван в деянията си. Кой плаща данъците в тая скапана държава и откъде идват безплатните почерпки на ?!
8
1
 
34
 
! Отговори
egbdafga преди 7 години
абе преди 4 години ми се разказа играта да намеря градина за детето и намерих с триста зора в съседен кваратал за 80 лева с консумативите а тия ще ги приемат директно без пари баси смотаната държава българите сме просто роби мачкани от правителството и полицията ,истискват ни всички пари като данъци, за да има помощи за ц...те ,и след като остареем ни захвърлят на произвола истинските граждани и господари в тази напоена с кръв земя са малцинствата
7
2
 
19
 
! Отговори
Детска учителка преди 7 години
Предлагам "кспертите" от Световната банка и "умниците от МОН да дойдат да ги учат ! Може пък да ги научат и да " счупят " новите държавни стандарти в образованието.А пък аз после ще им водя статистика на " постигнатите успехи " и ще им изнасям доклади.
6
1
 
28
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
В момента в София за едно място се борят около 60 деца, готови да плащат такса всеки месец за да могат майките да работят, а на безработните **** децата на безплатна детска !?!
5
3
 
9
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
А бе ко ривете бе!? Не виждате ли кой се е загрижил за ***?!?! Щом Световната (евр.) банка го прави, ко?!? Така се прави социално и етнически нагнетена обстановка и при нужда управляем хаос!!! В хаоса на държавата евр. капитали си текат като Искаро през дефилето! Ама чете бе хора, стига ревали, има площади, там бехте ербап през 1990 г. Сега къде сте? У мишите си дупки,!
4
1
 
20
 
! Отговори
коко преди 7 години
Имам двама внука близнаци .Държавата не им е дала и ЕДНА стотинка.Дядовци, баби, мама и тати плащат всичко.За рометата има всичко . Могат да крадат без наказано , деца раждат деца .Така е защото трябва да се гласува за парламент.За Президент.За кмет .Така се интегрират българите.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ромчетата в ДГ, когато родителите им започнат да плащат данъци!И въобще, не разбирам защо се разрешава на децата на неработещи родители да посещават ДГ, след като за децата на работещите няма места. Все пак ДГ са създадени именно за да помагат на работещите, които нямат възможност да си гледат децата през деня, закото работят, а не висят цял ден по кафетата ипред ТВ.
2
1
 
64
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Работя , плащам данъци , сметки , осигуровки и т.н. , когато отида на лекар направления, няма . Места в детските градини ,няма . Въпроса е следния , до кога НИЕ българите ще търпим? Не съм сигурен ,кои сме малцинство и кои са мнозинство. Нямаме единна гражданска позиция , с която да излезем и отстояваме.
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То няма детски градини за всички деца иначе похвално са се сетили.Не че нещо ама няма ли да ни дойде малко на нагорно за държавата ако хрантурим римляните навсякъде?