Над 10 млн. лв. за 6 месеца ще струва храната за бежанците

Подготвя се голяма поръчка, защото лагерите се препълват
26 сеп 2016 07:52, Елка Василева
48
Над 10 млн. лв. за 6 месеца ще струва храната за бежанците
Снимка: архив, Reuters

Изхранването на бежанците през 2017 г. вероятно ще надхвърли 10 млн. лв. заради препълването на лагерите. Държавната агенция за бежанците подготвя обявяване на мащабна поръчка за цялата година за доставка на храна в поделенията в "Овча купел", "Военна рампа", Враждебна, Харманли, Баня и Пъстрогор, пише „Сега“.

Досега поръчките се провеждаха през половин година и бяха за по 4.36 млн. лв. Те обаче бяха за изхранване на много малко хора. През последния месец ситуацията се промени и общежитията преливат в резултат на затегнатия контрол по българо-сръбската граница.

Още по темата

В момента агенцията разполага само с 1000 свободни места за настаняване на кандидат-бежанци, които скоро ще бъдат запълнени. Това означава, че парите за храна ще набъбнат значително. Точният брой на настанените в лагерите у нас не е известен. МВР съобщава само проценти, а агенцията сочи, че от януари до август статут са поискали 12 164 души. Голяма част от тях обаче успяха да избягат в Западна Европа, преди Сърбия да затвори границата си с България.

Разходите за храна ще се увеличат и заради домовете на дирекция "Миграция" в Бусманци и Елхово, които също са пренаселени. Вероятно и там ще има двойно увеличение на средствата за храна, тъй като те са 174% запълнени.

През последните години изхранването на бежанците беше съпроводено със скандали. В началото на 2014 г. дори се наложи армията да помага - военните поеха грижата за над 4000 бежанци. Много доброволци и БЧК също изпращаха храна в лагерите, съществена помощ оказаха работещите в България арабски заведения. По-късно бяха правени няколко опита да се организират поръчки за доставка на храна.

В крайна сметка бяха подписани договори, които доведоха до смяна на предишното ръководство на ДАБ, защото се оказа, че в момент, в който лагерите са празни, част от доставената храна се разваля. Тогава беше променен регламентът на доставките - не накуп, а периодично и в момента чужденците се изхранват именно с храната от тази поръчка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: бежанцихрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 33Ех, Динко, Динко, ти трябва да станеш президент, вместо да понасяш ***, лицемерни, нагли, безочливи антибългарски коментари от страна на *** и продажни политици, журналисти, паразитни НПО-та и тем подобни користни твари.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 18До тебе - може, питай майка си или комшиите, те ще ти разкажат. Вепроятно на това се дължи стремителното промиване на мозъците на ***, които да се хванат за "родството" ни с афганистанците. А може пък и да е наследено генетично увреждане на мозъка ти вследствие на дъвченето на бетел и опиум от прадедите ти. Щом сте си родА.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Не се ядосвайтеА ти, *** бавноразвиващ се, си роден в оная комунистическата, фалирала България, ял си хляба на тия, които сега са пенсионери, и сега им ядеш парите, нефeлна твар. Разчиташ на това да излъжеш някой пенсионер по телефона, но те станаха рядкост, затова плюеш малoyмия срещу възрастните. Но скоро законът ще ти почука в 6 ч. сутринта на вратата. Приготви си дебело бельо.
32
4
 
5
 
! Отговори
Не се ядосвайте преди 7 години
Нашите пенсионери си дават парите за Тото и на Ало-измамници, работили са за фалиралата комунистическа България, гласуват за БСП - е, как искате да имат пенсии като западняци?Сами са си виновни!Ако тези мръссни мигранти са под контрол няма проблем, ще ги върнат у тях си.Ще ползваме европейски пари за храната, има такива авоари в Европа.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бежанците изядоха главата на баба меркел и така на боко колко и да приказва празни прикакски и обещания
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баба ми изкарва със 150 лв месеца, в което и е данъци на къщата, храна, ток, вода и всичко което всеки човек може да се сети.това са по 5лв на ден!а тези изедници получават по 20 без да са положили грам труд за страната.х4, което е повече дори от средната работна заплата, без да работят....
29
0
 
26
 
! Отговори
Да преди 7 години
А в същото време няколко стотин хиляди български пенсионера едвам оцеляват с по 200 лева.Гнус ме е от цялата ви скапана система!
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъпотията на управляващите е безкрайна. И не само на нашите, а и на цяла Европа.Втори такъв казус: Районният съд в Цареви съди по 14 пъти едни и същи каналджии - афганистанци, на които се дава пак и пак услован присъда (14-17 пъти). Защо след като сте ги хванали веднъж не сте ги вкарали в затвора??? Нали първо имат условна присъда за незаконно минаване на българо-турската граница?Държава - разграден двор!Страхливи съдии, а можге би и подкупни!Нещастен, беден, подигран народ!
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъпотията на управляващите е безкрайна. И не само на нашите, а и на цяла Европа.Ето такъв казус: Бежанец с условна присъда на 6 месеца затвор за незаконно преминаване на българо-терската граница. След това 30 пъти сърбите га хващат на българо-сръбската граница и ни го връщат. И нашите убавци пак го настаняват в лагер от отворен тип. Нали има условна присъда, която е нарушил - защо не е в затвора, е на свобода?
26
0
 
9
 
! Отговори
gtf преди 7 години
До гешев 31 прави 40 млн. лв. но и това не е малко, като се има в предвид, че това не са бежанци а мигранти, от които повечето са платили по няколко хиляди евро на каналджии - сума, която за много българи е мираж.
25
0
 
11
 
! Отговори
+ преди 7 години
Каквото остане като се наядат да го хвърляме на пенсионерите, да не ходи зян?
24
0
 
26
 
! Отговори
гешев преди 7 години
Управляващите ви лъжат бе! И то на едро!На всеки бежанец на ден разкладката е 22 лв и това прави: 10 000 х 22= 220 000 лв на ден! А за шест месеца сумата за храна на амуджите е: 400 000 000 лвАми квартирни и здравни?Ами бързо се събира милиард!група кан Телериг
23
0
 
34
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
А за социално слабите пенсионери, които с двете си ръце цял живот са давали на тази държава, колко милиона лева са предвидени за храна? Щото със 100-ната лева пенсия едва ли им остават много за храна, след като си платят тока и лекарствата...
22
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бабите и дядовците с малките пенсии да оцеляват както могат.
21
13
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Марш в Сибир комунист!
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ПРОФЕСОРЕ"-ДЕЖУРНОТО ДЖУРНАЛИСТЧЕ НА КОМПЮТЪРА НА "ДНРИС.БГ"САМО ДА ТЕ НАБАРАМ СЪВСЕМ ЩЕ ТИ ОМЕКНЕ ГНИЛАТА ТИКВА!
19
26
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Само така Бойко! Мачкай кyмaнизитe!
18
1
 
32
 
! Отговори
ГЛАВНИЯ ГОТВАЧ преди 7 години
ДА ГИ НАХРАНИМ СЪС СВИНСКО , ФИЛИЙКА С МАС , ПАСТЕТ ОТ *** И С ТОВА, КОЕТО ЯДАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ НИ И 70% ОТ НАРОДА НИ !!!!! СЪС СЪЩАТА РАЗКЛАДКА - 3ЛВ. НА ДЕН !!!!! ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ ДА ВИ ............. !!!!!
17
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Takav tap narod kato nashiq nqma nikade po sveta. Ne mislite nishto. Kakva e tazi omraza, nie ako bqhme v tqhnata situaciq, dali shtqhte da mislite pak po sashtiqt nachin. Ne ste nauchili da spodelqte. Ne ste hora. Nikoi nqma da ostane kol na tozi svqt
16
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСТОРИЯТА ЩЕ ЗАПОМНИ ТИКВАТА ПОД ПРЯКОРА-***!ЖАЛКО ЧЕ Е МАТРАК ИИ МЪЖКА БЮБОВНИЦА И НЯМА ПОКОЛЕНИЕ ЧЕ ЕДИН ДЕН НАРОДА ДА СИ ОТМЪСТИ!