Стряскаща статистика: Над 2 хил. случая на физическо насилие в училище

Немалко деца са и жертви на кибер тормоз
Обновена: 31 яну 2017 11:25 | 31 яну 2017 11:25, Веселина Йорданова
38
Стряскаща статистика: Над 2 хил. случая на физическо насилие в училище
Снимка: flickr

Данни на Министерство на образованието показват, че само през 2016 г. има 2270 случая на физически и над 2700 на вербален тормоз в училище.

Според статистиката има и 1493 случая на кибер тормоз, предаде bTV.

Още по темата
Според новия закон предупреждение и преместване в друго училище не се прилага за ученици от класовете от начален етап.

Именно това беше причината да се стигне до безизходната ситуация в столичното 19-то училище, където един ученик тормозеше цял клас.

След отзвука в медиите, момчето ще бъде преместено в друго училище.

Процедурата за противодействие на училищния тормоз също е много сложна и трудна за прилагане. След скандала, учителите поискаха промяна на спорните законови текстове и подобряване на механизма срещу училищния тормоз.

"Има не малко текстове за децата и учениците в риск в новия закон, но тук идва и трактовката на този текст. В случая, като дете в риск се е смятал ученикът, който бие другите", каза Юлиан Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Общото желание беше да има една по-активна роля от страна на родителите, но не може да става за сметка на тяхната безотговорност. В случая става така, че когато училището иска информирано съгласие от родителите, най-накрая топката отново се връща в училището и отговорността е тяхна", допълни Цветан Цветански, изпълнителен директор на Центъра за образователни инициативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
bakumba преди 5 години
До Анонимен Ненормално е да даваш мнение като анонимен, това е остатък от комуноидните нрави. Дебилството и опростачването не само на децата, но и на целия ни народ почна още на 09.09.1944 г. Демокрацията и европейските ценности ти дават свободата, да се изявиш напълно що за личност си. В онези времена се възпитаваха родителите на сегашното поколение, и резултатите са на лице... факт!
19
0
 
0
 
! Отговори
bakumba преди 5 години
До ПрепатилНапротив, партизански, или деца с превилегии винаги е имало, особено в онова време назад в годините. До толкова, че дете на директор на предприятие комунист, пълен несретник като ученик, беше пробутван с хиляди врътки и мазнене от страна на учителите напред, само и само "тате" да не се разсърди, а деца с ум и отлични оценки бяха отритвани настрани, отблъсквани като ненужна плява! Идея си нямаш какво представляваше ТВУ, като реалност и последствия за детската психика!
18
0
 
9
 
! Отговори
Пълни глупости преди 7 години
Учителите си имат друга работа-да обучават, възпитанието е от семейството.Невъзпитани,безотговорни и нагли родители, какви да са децата им?После в затвора било пълно-все с "добри" бивши дечица!
17
1
 
13
 
! Отговори
Препатил преди 7 години
Бой и тормоз винаги е имало, просто преди беше в поносими размери и ако някой прекаляваше, се взимаха веднага мерки по въпроса и нямаше партизански деца и тинтири-минири, както лъже номер 15 (всъщност цялата му писаница е лъжа). Сгазиш ли лука, първо детска педагогическа стая, а после ако трябва и в ТВУ.
16
2
 
15
 
! Отговори
Сега!!! преди 7 години
Няма значение кога е имало повече тормоз, важното е това да престане, Сега !!!
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да позволят отново на учителите и директорите да посягат както беше през 80 -те години. Не си спомням някога учител или директор да е прекалил. Винаги при тези случаи даденият съученик беше меко казано прекалил.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Челядта на чалгарите !!
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мддаАбе пикльо, едно време като сте се били в училище се удряхте в рамото и най-много да се търкаляте по земята. И то само вие гадните хулигани и побойници - нормалните деца си учихме уроците и внимавахме в час. А сега като се бият, се бият със злоба, вадят си ножове. Не можеш да сравняваш едно време когато имаше доблест и чест със сегашните години.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то като погледнеш нивото на родителите... какво очаквате.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само при пълна отговорност на родителите, детето ще се възпита правилно. Методиката на номер 8 може да е приложима вкъщи, но не и в училище. Представяте ли си учителят да седи цял час и да не обръща внимание на децата докато се лигавят или бият като форма на наказание? За всяко провинение на детето трябва да се търси отговорност от родителя и децата трябва да се отнемат от семейството не когато нямат пари за живот или добър дом, а когато родителите системно не поемат отговорност за тях.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива проблемни деца които тормозят директно във ТВУ или да се изключват
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мддаЖестокостта на съвременните ученици и случаите на насилие над по-слаби от тях, няма нищо общо със случаите, когато някой се сбие с някого. Днешно време има случаи мачкане, малтретиране, унижаване на достойнството на деца, че и учители.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е, че учителите нямат власт и право да налагат наказания. Ако едно дете набие друго, родителите на битото дете съдят ... училището. А училището не може нищо да направи за да предотврати това - не можеш да накажеш дете, което прави проблеми, не може да следиш п кой кого и как бие и в същото време да се предполага да преподаваш и да учиш децата на нещо. Когато родител прати детето си на училище следва да носи 100% отговорност за всичките му действия. И ако детето се бие отговорен е той
7
1
 
16
 
! Отговори
мдда преди 7 години
лелее ние някога как сме се били в уч-ще... бедна ви е фантазията. на другия ден пак сме си приятели и никой не занимаваше нито родители, нито учители. Е от време на време ни викаха при директора де - наведем глава, подсмърчаме, обещаваме, извиняваме - и на другия ден пак същото. Ама и родителите ни "съветваха" по често - ей така за респект. А сега - малките лигльовци - всеки им играе по гайдата
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са само регистрираните случаи, колко много още има бедна ви е фантазията. Дори знам за случаи в училища, където учителите си затварят очите за насилие над деца, само и само въпросните училищата да не изпуснат дадени ученици и делегираните бюджети с тях.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борисов е виновен ! Оставка ! Оставка ! Оставка !
4
0
 
16
 
! Отговори
Марин преди 7 години
Тук говорим за тормоз в училище. Който е бил подложен на това знае за какво става дума.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почти наравно са физическото, вербалното и кибернасилието, имаме баланс :)
2
6
 
22
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Без Шамаренко никакво възпитание не е ефективно!Пълна илюзия на хора,никога некомуникирали с деца е, че с "убеждения" и говорене (на практика крясъци) НЕЩО може да се постигне!Ама толкова много се демократизирахме,че отрекохме тотално поне 20 хил. додишни традиции във възпитанието на децата.Пък после се чудим що резултата бил плачевен!Не,че боят трябва да е основно възпитателно средство, но има моменти когато САМО той помага!А това хиперактивно дете сега е обречено от нас в бъдещия си живот
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е при евроатлантизма и демокрацията, вече целият народ е опростачен и подебилчен, какво остава за децата и за младите които още се изграждат и те виждат, че по-силният налага волята си с насилие над по-слабия.