7 деца дневно минават границата ни, сами! Съдбата им – неясна

Почти половината са без семейства, трафиканти ги водят на Запад
44
7 деца дневно минават границата ни, сами! Съдбата им – неясна
Снимка: Булфото, архив

По 7 непридружени деца бежанци търсят закрила у нас всеки ден, показват данни на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) за 2016 г.

През изминалата година в страната ни са влезли 6572 деца, 42% от които са пристигнали у нас без семейство или възрастен роднина. Така в сравнение с 2015 г., когато непридружените деца са били 1816, през миналата година броят им нараства до 2772.

Още по темата

Най-многобройни са били невръстните мигранти от Афганистан - 2048. 310 от тях са били малолетни, а останалите 1738 непълнолетни, като повече от половината са били на възраст между 16 и 17 г.

Непридружените деца се настаняват в бежански лагери, но в отделни помещения от възрастните мигранти.

Към момента над 450 самотни деца живеят в специализираните центрове, а за други 17 са били предприети мерки за настаняване в социални услуги като защитени жилища и центрове от семеен тип, пише "Монитор".

За всяко дете без настойник кметът на общината или района назначава представител, който се грижи за интересите и защитата на детето.

"Фактът, че има места, където един човек е представител на стотици деца показва, че това е формална длъжност", заяви Ева Жечева, зам.-шефът на дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права на човека" към омбудсмана.

Затова от институцията на обществения защитник предлагат представителството на непридружени деца бежанци да бъде признато за професия.

Според Жечева неправителствените организации имат капацитет и умения, за да осигурят тези служебни представителите, с което ще се облекчи и местната власт. 

Друга идеята на екипа на обществения защитник е всички непридружени деца мигранти и служебните им настойници да бъдат вписани в специален регистър, до който да имат достъп всички институции.

"Това ще реши и проблема с липсата на синхрон между различните институциите които отговарят за тези деца", твърди Жечева.

За липсата на синхрон между институциите свидетелства и фактът, че никой не знае какво се случва с децата, след като напуснат бежанските лагери.

През миналата година 4052 са си тръгнали от специализираните центрове у нас.

"По-голямата част от тези деца, след като получат статут, напускат България по начина, по които са влезли, най-често с помощта на трафиканти", обясни Жечева.

В доклада на омбудсмана за непридружените непълнолетни мигранти се казва, че децата признават, че са платили между 300 и 1500 евро, за да стигнат до Европа. Сумата се плаща при потегляне от родината им или при пристигането им в крайната точка - Западна Европа.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се изпращат първо малолетни 16 -17 момчета(често само на книга, затова на Запад им правят и антропологичен тест за възрастта) е добре известен номер, най-вече на народността Хазара в Афганистан. По някаква причина на тях им издават автоматично статут на преследвани от Пущуни-талибани. Така семейството си спестява много пари за трафиканти, защото по закон малолетния може да си докара съвсем законно останалото семейство.
38
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Деца не плащат на трафиканти и не напускат, след като вземат статут!
Деца са само тези до 12 годишна възраст, а тези от 15 нагоре са си ачик джихадисти.
37
0
 
7
 
! Отговори
йо преди 3 години
Сигурно пак ще изтрият коментара, но ще го напиша. Явно в нашите служби има хора които се занимават много успешно с трафик на деца, (те - децата - не могат да съобщат от къде са, кои са техните родители и как са достигнали нашата граница) за да могат спокойно да пропускат имигранти (като гледам снимките) бойци на ИД с аргумента събиране на "семейства".
36
0
 
17
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Днес невинни, мили дечица, но пък утре почват да се взривяват по европейските метра, летища и площади, щом Аллах ги "призове" от отвъдното... Жал към такива ли, НЕ!
35
2
 
2
 
! Отговори
До Russia the best преди 3 години
the best , ама друг път ... същата рабзита кочинка като бг ... отиди малко до Ню Йорк , САЩ .. паляче :)
34
0
 
16
 
! Отговори
А Н Т И преди 3 години
Внос - износ.
Далаверимпекс.
33
0
 
16
 
! Отговори
ТТ преди 3 години
300 евро от Афганистан до Европа? Ай стига, бе! Много скромно.
32
1
 
28
 
! Отговори
Малолетен мъж преди 3 години
Въпросните 16-17-годишни деца никакви дечица не са. Често са пълнолетни, които лъжат за възрастта си, защото така им е изгодно. Дори и това да е действителната им възраст, те идват от култура, в която момчето вече се счита за мъж.
И отде, ще ме извините, тия младежи имат пари за трафиканти? Пътят от Афганистан до България и от България към Западна Европа не евтин и най-легално да се движиш. А тук става въпрос за огромни суми.
Ай не ни вземайте на бъзик. Дечица!
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук ги чака по-голяма демократична мизерия и от Афганистан.
30
0
 
35
 
! Отговори
Съмнение преди 3 години
Сега гледах един клип на швед, който се вайка че в родината му имигрантите просто декларират че са непълнолетни и автоматично влизат в групата на непълнолетните под 18 години. Показа случай когато над 30 годишни мъже мамят систената като декларират че са непълнолетни. Та въпроса тук е тези малолетни и непълнолетни от статията, как разбрахте че са такива? Преминали целия път от Афганистан дотук сами? 5000 км?
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паркомясто на Резовска река...
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** от Под игото

Не забравяй и морето.
27
0
 
10
 
! Отговори
Мунчо от Под игото преди 3 години
До Анонимен
Вие повярвахте ли, че е било за паркомясто ?!
----------------
аз вярвам ,ама паркомясто до телената ограда;))
26
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние дето си гледаме сами децата, нямаме право и на 30 лв. детски, защото работим за да храним бежанци:(
25
0
 
28
 
! Отговори
Циник до Явор преди 3 години
....ами айде почвай замяната - вземи у вас 5-6 афганистански таанета...ама вечер ги проверявай за краста, въшки, и лаишманиоза...и гледай да не правят много бомби.
Пфуууу аман от толерастчета!
Явно и у нас - има от лицемерната им порода!
24
0
 
32
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Айде пак медийна пропаганда. Въпросните 16-17 годишни изобщо не са като дечицата на снимката, а са 25-30 годишни арабели, които лъжат за възрастта си. Дечица са колкото 12 годишната девственица от Параграф 22, която се оказа 28 годишна к.***.
23
27
 
3
 
! Отговори
Явор преди 3 години
Верно сме ***. По коментарите си личи.
По-добре тези деца да ни заменят.
22
5
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 3 години
До фсд и т. н. А бе, червен мушмул, Боко вече не е на власт, обърни се към новия бай Тошо.
21
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номерът е следният: Пускат децата след това възрастите: “Ние идваме при децата си“ И по този начин искат да превърнат България от християнска в мюсюлманска държава.
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 18
как така я минават??? Това граница ли е, или разграден двор?
......

до 18
как така я минават??? Това граница ли е, или разграден двор?
------------------------------------------------------------------------------
Което не става с пари, става с много пари.
Затова го стреляха Митьо Очите.
Вие повярвахте ли, че е било за паркомясто ?!