Благородно дело или една обикновена лъжа: Истината за Ахмед

Мъжът, отстъпил реда си за трансплантация на момче, излъгал
38
Благородно дело или една обикновена лъжа: Истината за Ахмед
Снимка: Bulgaria ON AIR

Проверка в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) показа, че Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек. Освен това, в ИАТ не са открити данни за извършена трансплантация на 14-годишно дете през цитирания в медиите период, сигнализират от агенцията.

Още по темата

Преди няколко дни Dnes.bg, както и останалите медии, ви информирахме за мъж, отстъпил реда си за трансплантация на 14-годишно момче, докато той самият има спешна нужда от операция, защото състоянието му се влошава.

Ахмед Моллов от Пещера, страдащ от хронична бъбречна недостатъчност, преди 5 години попада в болница, заедно със съпругата си, по повод на това, че е открит подходящ донор. В този момент обаче лекарка го попитала дали е склонен да отстъпи реда си за трансплантация на младо момче. Ахмед се съгласява безвъзмездно.

"Аз съм живял, вика, колкото да имам две щерки, имам внуци, а това детенце какво е видяло в живота", били думите на мъжа, разказва съпругата му Кери.

Тази година здравословното състояние на Ахмед се влошава, а семейството започва да търси подкрепа, за да му бъде извършена операция по спешност. Съпругата му решава да стане донор, като изследванията показали, че е подходяща за това, но за операцията в Турция не им стигат средствата. Поради тази причина беше разпространена дарителска сметка, на която всеки, който има възможност, може да преведе определена сума, с която да помогне на Ахмед.

Тази история, разказана пред медиите от самите Моллов и съпругата му, трогна хиляди хора.

Какво се оказа обаче?

Ахмед Мустафов Моллов е включен в Служебния регистър на Изпълнителна агенция по трансплантация като нуждаещ се от бъбречна трансплантация на 25.01.2011 г.

За периода от 2011 г. до момента няма информация, че Моллов е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации.

Не е извършвана и трансплантация на 14-годишно дете, за която Ахмед Моллов да е отстъпвал реда си. Това няма и как да се случи, защото децата под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации.

"За бъбреци, осигурени от трупни донори на възраст до 35 г. и непопадащи в категорията "гранични органи", първо се търси реципиент на възраст до 18 г. При намиране на такъв, съвместим по кръвна група АВ0 и със HLA съвместимост, органът се предлага първо за него. При липса на съвместими чакащи до 18 г. възраст, реципиентите се подбират по стандартния ред на т. I до VII.", това пише в Наредба № 17 от 27 май 2004 г. за условията и реда за включване на лица, нуждаещи се от присаждане на органи, в служебния регистър на изпълнителната агенция по трансплантация и за подбор на конкретен реципиент на орган, тъкан или клетки.

За резултатите от проверката по случая "Ахмед Моллов" е уведомен вчера и министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все пак се е нуждаел от трансплантация...
21
2
 
6
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Що за заглавие е "Благородно дело или една обикновена лъжа"?! Това е подвеждащо - загатва, че може да е благородно дело, а очевидно не е. Напишете си го директно, че е измама.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се съсредоточавайте върху етноса. И българите не сме цвете за мирисане. КТБ не е ли лъжа? Здравната система не е ли лъжа? Ами целият преход? А той просто се бори за живота си.
19
2
 
21
 
! Отговори
/./ преди 4 години
Не ги е срам, мошенници такива. Излъгаха пред цяла България, само и само да им дадат пари хората. Това е подсъдимо. Измама с цел финансово облагодетелстване. Но освен тях, да озъдят и медиите. Най вече ДНЕС.БГ и Нова Телевизия, защото именно по нова, в търсене на сензации, раздуха новината че трябва да му се помогне на този, видиш ли, беден човек с "голямо" сърце. Срам и позор. Веднага на съд, всичките. Той, жена му и двете медии които го представиха като светец и хората да му дават пари.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубавата работа, ама турска. Да излъже цяла България, мен ще ме е срам, но това е защото съм българин. Другите етноси нямат срама от лъжа.
17
1
 
17
 
! Отговори
Кой е виновен преди 4 години
Тъпите медии са виновни.

Човекът, че е чошеник хе мошеник. Трябва да си невменяем да помислиш, че е възможно отстъпване на трансплантация, по начина по които го описваха "медиите".
16
2
 
11
 
! Отговори
Лъжа преди 4 години
Това си е направо чиста долна миризлива искам някой да ми обърне внимание лъжа.... и този път са го хванали след проверката.
Няма нищо благородно а по-вероятно е на някой измислицата
15
2
 
6
 
! Отговори
Ислямовед преди 4 години
И какво сега, поредната ПиАр акция по насаждане и индокринация на ислям се провали май?
14
1
 
21
 
! Отговори
Нико преди 4 години
Имам чувството,че половин София се прехранва от пращането на SMS-и за щяло и нещяло като за това имат особена заслуга така наречените медии.
13
4
 
32
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Сега е редно всички "медии" и фейсбук-писачи, спомогнали за разпространение на измамата, ДА СЕ ИЗВИНЯТ на зрителите и читателите. А държавата да си влезе във функциите и да върне парите на измамените, както и да накаже измамниците.
12
1
 
29
 
! Отговори
БУЛГАРИСТАНЕЦ преди 4 години
и така се опорочава самата идея,да се помага на нуждаещи се когато можем и с колкото можем,и най вече чистисърдечно.а нуждаещите се трябва да имат това в предвид,и че на лъжата краката са къси.много хора ще се почувстват подведени,и излъгани.
11
15
 
7
 
! Отговори
справедлив преди 4 години
И как така агенцията по трансплантации знае всичко и реагира толкоз бързона тази,,лъжа'',за което съм 100 процента сигурен,че човека не лъже,та тези там реагират бързо на тованещо,а пък мотаят с месеци горкият Байрям,и ще докарат нещата дотам ,че да го ъморят,а уж децата били с предимсто за тях?! Ама че наглеци!
10
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излъгал, защото много му се живее и иска да пререди другите, манипулира хората, като се представя в благородна светлина и иска да "прецака" системата. В мен цялата тази история предизвика погнуса. А ако е съшита от началото до края с бели конци, нещо като "проучване на обществените нагласи" и реакцията на обществото с цел бъдещото му манипулиране в желана посока?
9
5
 
36
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Това е подигравка със съдбите на наистина страдащите хора и с добротата на дарителите. Дано да ги осъдят и да върнат парите на дарителите.
8
2
 
55
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Когато преди няколко дена изразих съмнение по този въпрос и написах,че няма как въпросния Ахмед да е отстъпвал ред на дете,защото децата винаги са с предимство и,че тук въпроса изкуствено се раздухва за да се демонстрира човечност от човек с турско име към дете с българско и то преди избори,коментара първо ме беше оплют от "състрадалци" а после и изтрит...Продължавате да вярвате на всичко изсмукано от пръстите на "вестникарите"и да пълните банкови сметки за фалшиви каузи...
7
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците не лъжат, лъжат лекарите.
6
9
 
36
 
! Отговори
tarbuh преди 4 години
Дори да е излъгал, всеки човек иска да живее и то що-горе нормално. Шест години ходене по мъките, всеки би се отчаял. Дори да е излъгал човекът, не го съдя, в крайна сметка получава шанс да живее нормално, а кой не би излъгал за това? Не е наранил никого все пак.
5
3
 
33
 
! Отговори
Питам преди 4 години
А дали тази лекарка не е повикала наистина Ахмед да изкарат някой лев зад гърба на Изпълнителната агенци по трансплантация и чавека да не лъже? Кой ще ни каже?
4
4
 
47
 
! Отговори
Вуйчо преди 4 години
И кво ся, да мре ли?! Отстъпил, неотстъпил, важното е да му се помогне защото е болен.
3
5
 
58
 
! Отговори
не го преди 4 години
Не бъдете съдници! Да не ви се случва на вас.