Разликите в храните у нас и на запад – малки и не масови

Не става въпрос за вредни храни, смята Порожанов
1 юни 2017 09:45,
81
Разликите в храните у нас и на запад – малки и не масови
Снимка: Reuters, архив

Разликите в качеството на храните, предлагани в България и на Запад, не са масови, обясни земеделският министър Румен Порожанов.

"Те са в определени продукти по отношение на съдържанието на етикета на идентичен продукт. Например, процентът на какаото в шоколада, който е по-нисък при нас. Също така замяна на захарта с фруктоза. Има установяване и на различен физико-химичен състав на самия продукт от гледна точка на това, което е обявено", каза той пред Нова тв.

Още по темата

Порожанов направи уточнението, че не става въпрос за вредни за здравето храни.

"Иззели сме 31 продукта от три големи вериги у нас, както и от Германия и Австрия. Става въпрос за шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Изследват се в две лаборатории, а анализът ще бъде на три етапа. Първият е сравнителният анализ на информацията на етикетите. Ще се изследват типа и плътността на продуктите, както и физико-химичния им анализ, тоест съдържанието", поясни земеделският министър.

"Трябва да се обединим с останалите страни-членки и да сезираме комисаря за защита на потребителите на ниво ЕС от гледна точка да има еднакви стандарти на продуктите, които се предлагат", коментира Румен Порожанов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И българското не е качествено,като знам как се правят саламите!!!Но все пак има и доказани марки за млечните продукти,е по-скъпички са,но пък и живота ни е скъп,колкото и да искат управляващите и бизнеса да го принизят.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено само тук в БГ ще изкарат ,че няма никаква разлика в храните,които ядат германците и ние.Нали трябва да се защитава, интереса на големите вериги.Словенците са *** нали,те да си говорят за тяхната държава,ние пък ядем" най-качесвените"продукти на Германия.Направо от кофата им за ***.Колко нещастни гъзоооблизци сме.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък знам резултата на изследването още преди да е публикуван. Добавките в нашите храни са по хубави от западните !!!!!!!!!!!!!! Ха ха ха!
46
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Даже микроскопични са разликите, тотална дискриминация -количествена,качествена,вкусова и ценова.Аман от двойни стандарти
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хаВярвам ти. Знам един дворен котарак, който не яде кренвирши - подушва ги и ги оставя. Но нали знаеш, че 80% от състава на кренвиршите е вода? Слагали им и някакво специално нишесте, благодарение на чието набъбване получава някаква гъстота кашата от месни отпадъци и оцветители. За тази технология прочетох в една статия.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми трябва никакъв експерт за да усетя разликата в качеството, а отделно и цената при нас на много неща е надута яко. Сека се сещам за шоколада Линд, който в Испания е 1,15 евро, а тук е златен, даже ако не се лъжа там и грамажа беше повече от тук.
43
1
 
12
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
На пазара почти не е останал сладък продукт с чисти съставки всичко е с палмово масло или маргарин за да спестят 1-2 ст. от производствена цена на бройка които после ги дават за реклама щото никой не иска да го яде това. Мизерници
42
2
 
1
 
! Отговори
Даола преди 6 години
И в Германия ядат *** - с консерванти, хидрогенизирани мазнини и бои. Колбасите им изобщо те са това, което бяха преди 20 години.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой написа под първата статия по темата, че ще излезе, че у нас ядем и пием най-качествените продукти от цял свят. Прав беше!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хаами дай им колбас с месо. Има го на пазара, е малко по-скъпичък е.
39
4
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
Една от опорните точки на ТАСС, RT и Россия 24 - падна.
38
0
 
10
 
! Отговори
ха преди 6 години
До АнонименДа бе, моите котки не искат да чуят за колбас. Бягат и мяукат все едно ги тровя)))
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давам елементарен пример - колбас, който не се яде от животно - например котка или куче, не става за нищо! А ние хората, понеже сме по-умни, ги ядем тези луканки, суджуци, кренвирши и шунки.
36
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До WArning тровятДай подробности?
35
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Един българинДоказано от кой? Кога? Аз давам мнение и не задължавам никой.
34
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 6 години
До азНе и стигна мястото да довърша Хляб - не консумирайте или рядко.
33
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 6 години
До питанеЗащото, там им бият антибиотиците и хормоните.
32
2
 
23
 
! Отговори
аз преди 6 години
Понеже това работя да изкажа мнение, Млечни продукти - в тях няма мляко, най добре да се употребяват рядко.Месото в 95% е с изтекъл срок на годност, тука се препакетира и се продава,пълно е с хормони, антибиотици,и солни разтвори,избягайте го. Особенно пилешкото.Салами - там няма месо ,най добре да не се яде въобщеЗеленчуци -през зимата абсолютно препоръчително да не се ядат.Най -добре да се правят турший.Сладки неща -в никакъв случай, най-добре си правете в къщи.Ужасно звучи съжалявам.
31
0
 
20
 
! Отговори
питане преди 6 години
Порожанов може ли да ми обясни защо в магазините на Т-маркет се продават само ЛЕВИ пилешки бутчета! Пилетата само ЛЕВИ бутчета ли имат? Къде отиват ДЕСНИТЕ бутчета? Или тях ги ядат западняците, а на нас ни пробутват само ЛЕВИТЕ, в които се инжектират ваксини, антибиотици, хормони и всякакви ***!
30
0
 
23
 
! Отговори
ей писна ми преди 6 години
Абе какво ни правите на луди бе. Няма продукт без палмова мазнина. Няма продукт без глюкозно-фруктозен сироп. Всичко се заменя с тези евтинджоси и плнежи. И то в индустриални количества. По тези ширини кога нормално ще ядем палмова мазнина или глюкозо-фруктозен сироп? Точно никога! Какво ни правят на ***. Не принципно не били опасни, ама никой не знае в комбинация или в големи количества какво ще стане. Абе има ли и най-малко съмнение - забранява се! Здравето е по-важно.