Съединението – дълбоко обмислен акт на един вдъхновен народ!

Отговорът е в единението, настоя държавният глава Румен Радев
Обновена: 6 сеп 2017 22:04 | 6 сеп 2017 21:58,
47
Съединението – дълбоко обмислен акт на един вдъхновен народ!
Снимка: БТА

Съединението е първият бляскав и успешен епизод по трънливия път на модерна България. То е дълбоко обмислен, колективен акт на един вдъхновен народ. Народ, опиянен от свободата и готов на жертви в името на благородната цел - националното обединение и отхвърлянето на всяка зависимост. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 132 години от Съединението на България на площад "Съединение" в Пловдив, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

"През септември 1885 година един възкръснал народ взе съдбата си в свои ръце и заличи границите, начертани от великите сили", заяви държавният глава и припомни, че Берлинският конгрес остави под властта на султана половин България.

"Опожарената след Априлското въстание Тракия, мъчениците от Батак и Панагюрище, които с кръвта си откупиха българската свобода, станаха заложници на интересите на близки и далечни страни, но Съединението поправи тази историческа несправедливост", заяви президентът.

Румен Радев подчерта, че Националното обединение и чистата и свята република на Апостола са свещените идеали, които ХХ век не сбъдна, но те останаха въжделеният хоризонт, към който българите крачеха през войни, въстания и вътрешни сътресения десетилетия наред.

"Вече 132 години се връщаме към този славен момент - Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Опитваме се да проумеем как тъй на седмата година от свободата българите се оказват по-зрели, отколкото сме днес, способни да постигнат национална цел с един почти безкръвен акт. Достатъчно силни да отстоят Съединението при Гургулят и Сливница два месеца по-късно и способни да превърнат младата си държава от зрител в актьор на балканската и европейската политически сцени", каза президентът.

Държавният глава изтъкна, че отговорът е в единението, но мнозина спекулират с тази дума и личната корист я ерозира отвътре. Затова днес страдаме от разединение и липса на вяра.

"Нихилизмът не е изход. Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г. В личната отговорност и спомена за времето, когато политици и граждани се възприемат и действат като актьори на историята, а не като нейни безпомощни заложници", заяви Румен Радев и подчерта, че по празниците не ни трябват възхвали, а разум и почит към смелите, които плащат цената на малодушните.

На площад "Съединение" в Пловдив хиляди пловдивчани и гости на града се събраха да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румели.

Тържествената заря-проверка започна с приемане от президента Румен Радев на строя на представителните подразделения на 68-а бригада "Специални сили".

Преди тържествената част официалните лица посетиха Регионалния исторически музей, където бе открита изложба под мотото "Непозната война".

Пред паметника на Съединението бяха положени венци и цветя от името на всички държавни институции, представители на местната власт, политически партии и обществени организации, от граждани.

Честването 132-та годишнина от Съединението на България приключи с красива заря, която озари небето над Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eничарите "русофили" не признават Съединението, те признават Съвкуплението с Русия.
34
0
 
0
 
! Отговори
Hosbuld преди 6 години
Starcheski dom "Tsar Simeon" i negoviat medikosanitaren i hotelsko-kuhnenski pensionerski personal ...
33
1
 
2
 
! Отговори
БГ-Гражданин преди 6 години
Единение, но на каква основа, на основа на Обединена Европа и НАТО, или на основата на контактите на *** с ген.Решетников и Единая раССия. Радев май предпочита втората версия, за което загатна с изказването си, че Крим е "рушки", въпреки че като бивш натовски офицер би трябвало да отрича това ... ?!
32
0
 
3
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Кога ли,"Връщането на Добруджа" ще стане национален празник.
31
2
 
4
 
! Отговори
OO преди 6 години
2017 г. - Разединението, дълбоко обмислен акт на един *** народ !
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В точното време и с малко дипломати.
29
2
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Разгледайте само селяшките су´рати на снимката които управляват в територията!!!
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянци са абсолютни ceляндури.
27
8
 
5
 
! Отговори
Срамна Гледка преди 6 години
Един черен ден за историята на Пловдив.Най развиващият се град по това време, светлинни години пред селска софия се предава и остава на задната седалка.
26
12
 
12
 
! Отговори
Баба Рада преди 6 години
Във Варна има улица Баба Рада. Тя е известна с това че по време на Кримската война руската артилерия стреля по българските къщи. Баба Рада отива и пита" Вие нали сте във война с турците? Защо разрушавате българските къщи?Дори когато са воювали с турция, русите са целели унищожението на българите.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** това вярно ли е ? верно ли говори така президента ? като ученик в 6 клас ...
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо България беше разединена?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне днес да покажем единство. Разногласията могат да почакат следващият ден.
22
0
 
4
 
! Отговори
струва си преди 6 години
направиха си палати в чужбина ,,велики крадци,, а ние сме тук обикновените да живеем и вярваме и борим за светлото бъдеще на цяла България и поколенията след нас разбирате ли народе бг като устояваме семейните традиции на патриархалното семейство велика победа над злото струва си за да имаме добро име а не пачки понетени от ураган
21
0
 
6
 
! Отговори
за нищо не сте преди 6 години
изменници които си напълниха джобовете като ,,предадоха,, България
20
5
 
3
 
! Отговори
извън протокола преди 6 години
трябваше и уважаемият господин президент Путин да бъде а не на 3ти март
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия активира старата си мечта,да завземе Проливите,а не да освободи България.Съпротивата ѝ срещу Съединението,разпокъсването на българските земи и насъскването ,заедно с Австроунгария,на Сърбия да ни нападне в гръб и унищожи като държава,изтеглянето на руските генерали и офицери от България,не успява да спре героичните усилия на българите да възстановят своята държава,след 5 века османско робство.
18
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен Радев да престане да превъзнася ролята на Русия за възстановяването на Третото българско царство и за победата над фашизма,с което доказва,че освен комунистическата история,писана в Москва,нищо не е научил в училище.Съединението"оцелява",въпреки съпротивата на Русия,която,заради него,изпраща заедно с Австроунгария,Сърбия да ни нападне и унищожи,като държава.Русия участва в разпокъсването на българските земи в полза на Сърбия.Съюзниците побеждават Хитлеристка Германия,не само СССР.
17
2
 
20
 
! Отговори
fil преди 6 години
СТРАХОТНА РЕЧ НА ПРЕЗИДЕНТА . ТОТЕВ ЕДВАМ СИ ПРОЧЕТИ КАКВО СА МУ НАПИСАЛИ
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам каква изм-ет се възползва от Съединението за да си прави PR и направо ми се повдига!Заради такива като Боко, Валери Винкела, Каракачанов и Сидеров ли умряха ГЕРОИТЕ??? Че те ако бяха живи, първо по тях щяха да обърнат пушките...