Нередовни кантари! Всеки седми търговец ни удря в грамажа

Най-често ни цакат по пазарите и тържищата
28 мар 2018 07:00, Елка Василева
14
Нередовни кантари! Всеки седми търговец ни удря в грамажа
Снимка: архив, Булфото

Всеки седми търговец ни удря в кантара и ни продава по-малко количество стока, отколкото изписаното на везната. Това показват данни на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), цитирани от „Монитор“.

Оказва се, че от инспектираните през 2017 г. общо 5597 везни за 817 или 14,6% е установено, че не отговарят на законовите изисквания.

261 измервателни уреда пък не са разрешени за използване за търговски плащания.

545 (близо 10%) теглилки са били без знаци, удостоверяващи резултати от извършена проверка, а за 11 броя са открити други несъответствия с изискванията на Закона за измерванията и приложимите наредби като техническа неизправност и неправилна употреба.

С всяка изминала година обаче нарушителите се увеличават.

През 2015 г. фалшивите кантари са били 12,2%, през 2016 г. – 14,2%, а миналата – 14,6%. От държавната агенция обясняват, че този ръст се дължи и на факта, че инспектираните везни са с 1530 повече спрямо тези през 2016 г., както и на засилените масови проверки на пазари и стокови тържища и на проверките във временни пунктове за продажба на сезонни плодове и зеленчуци през летните месеци и есента.

„Нарушенията се дължат предимно на липса на валиден знак от последваща периодична проверка. Везните се проверяват всяка година. Повечето нарушения, които откриваме, са за везни с изтекъл срок на валидност. Второто по големина нарушение е ползването на кантари, които не са от одобрен тип по Закона за измерванията“, коментира Павлина Данаилова, директор Дирекция „Метрологичен надзор“ в ДАМТН.

Според държавната агенция с неизправни кантари най-често ни цакат по пазарите и тържищата, където близо 34 на сто от проверените устройства са били нередовни. 31,5% пък са хванатите кантари в обектите за измерване на големи товари.

Освен това обаче се оказва, че масово ни мамят и в малките магазинчета, главно в провинцията. На кантарите на тези търговци не им били направени нужните проверки, които да доказват, че всичко им е наред.

За да припечелят някой лев отгоре, бабите и дядовците, които продават по улицата плодове и зеленчуци, произведени в двора, също си спестяват по килце. В повечето пъти обаче те не го правят нарочно, а просто използват кантарите, които имат подръка. „Там се използват най вече везни, които не отговарят на законовите изисквания, т.нар. черни везни. Не се знае как точно измерват и каква е тяхната стабилност. Това са теглилки, които не са разрешени за използване с цел измерване за търговски плащания“, разясни Данаилова. Много често подобни нарушения се срещали и по временните тържища за продажба на грозде, където хората се отбиват, за да си купят материал за вино и ракия.

Трудно е обаче ние като потребители да разберем дали мерилото е разрешено за търговска употреба и дали е преминало изискуемата проверка. Ако има такава, то на уреда трябва да има поставен знак.

„За потребителя е важно да се убеди, че преди да му бъде измерена покупката, везната показва 0. При ценоизчисляващите везни да се убеди, че правилно му е въведена цената за 1 кг от продукта. При съмнения за невярно измерване потребителят следва да поиска повторно измерване на продукта, а също и да измери покупката си на контролните везни, каквито има монтирани на пазарите и в големите търговски обекти и да информира управата на пазара за това или да подаде сигнал в ДАМТН“, категорични са от контролния орган.

Сигнал за това, че можем да бъдем излъгани в грамажа на покупката, може да бъде много ниската обявена цена за 1 кг продукт спрямо обявените от другите търговци цени за същия продукт.

От 200 до 500 лева пък ще трябва да платят юридическите лица, в това число и едноличните търговци, ако бъдат хванати, че правят далавери и цакат клиентите си в грамажа.

През миналата година инспекторите на ДАМТН са съставили 688 акта на лицата, които нарушават закона. Санкции са наложени и на двама майстори, които ремонтирали устройства за измерване.
 


14
Още по темата: кантартърговци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
най-после преди 8 месеца
Държавна агенция за метрологичен и технически надзор...Откри топлата вода.
___От години не стъпвам на пазари защото те са окупирани от прекупвачи,надули цените мнгократно,не можеш да си избереш плодовете и зеленчуците които ще си купиш и консумираш.Продавача ти пробутва това което на него му е угодно(но той не го яде).Удря те в грамажа.Не издават касова бележка.Държи се нагло все едно ти дава нещо без пари.Пазарите са сборища на джипсита което допълнително допринася да избягват такива места.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Народ сме.
11
1
 
6
 
! Отговори
АМИ ДА преди 8 месеца
Нали сме правова държава и търговците по пазари и тържища имат право да не ни показват показанието на кантара . И го правят . В правовата държава такава търговия не се наказва по никакъв начин . Нито от управата на пазарите нито от държавата . Това се нарича правов ред в правова държава . Така че мълчете и търпете !
10
0
 
9
 
! Отговори
покупател преди 8 месеца
Все си мисля, че е обратното... Всеки седми-не ни удря в кантара!
9
0
 
11
 
! Отговори
?! преди 8 месеца
Има ли нещо нормално в нашата държава?
8
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
пьрвото проявление на демокрацията преди 28 години беше да ну ударят в кантара
аз на женския пазар не сьм стьпвала от 20 години затрупани кантари с камари
плодове и зеленчуци и нищо не се види на случаина забележка цитат иди се
оплачи в милицията или заминаваи да ровиш в билла
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това че нямат лепенки, не значи че ни удрят в грамажа. Подвеждащо заглавие, съвсем на жълт вестник се обърнахте...
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вярно е, че голямото надлъгване в България върви със страшна сила. НАРОДОПСИХОЛОГИЯ. Но в интерес на истината, ти не ми се е случвало да ме лъжат на пазара. Имам свое кантарче и понякога проверявам. Не е имало разминаване. Може би, защото купувам от едни и същи продавачи.
5
3
 
32
 
! Отговори
Udaren преди 8 месеца
Търговците ни удрят с кантарите.
Докторите ни удрят със здр. каса.
Управниците ни удрят със заплащането.
Топ. и ел. счетоводството ни удрят със сметките.
Накрая гръм да ни удари и да се знае!!!
4
9
 
14
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
плюйте плюйте все едно не сте същия манталитет. просто не ви кефи вас като ви цакат на пазара
3
1
 
33
 
! Отговори
Жо преди 8 месеца
НЕ ОБИЧАМ пазарите и селските тарикати, които продават там! Освен че не ти разрешават сам да си избираш стоката /която заплащаш/, но те лъжат безочливо и в грамажа.
Веднъж купувах диня, която ми я измериха на един от тези, плоските кантари с плъзгач. Динята беше измерена като 6,5 кг. Взех динята и накарах продавача да тарира пред мен кантара. Оказа се, че ме е излъгал с кило и половина. След тарирането, динята тежеше 5 кг.
Оня нищо не каза, но съм сигурен, че после пак е разбутал кантара.
2
1
 
36
 
! Отговори
Няма закон! преди 8 месеца
Еми няма закони! Всеки втори развява мантрата, че видите ли има добри закони...! Има, ама с обширно поле от вратички! Трябва да има ясен и единствен закон за тези търговци, примерно хванеш ли го в мошеничество закона е един - 5000 лв глоба първи път, втори път прекратяване на търговската дейност на лицето за 5 години и закриване на фирмата!
Това е, кратко и ясно! Да видим ще лъжат ли!
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това ние много добре го знаеме - така беше и при социализЪма. А това че банкянския ни удря с всичко какво ще кажете? - скъпи дупки, скъпи пътища, скъпи горива и.т.н