Учените за уволнението на шефа на НИМХ: Реваншизъм!

Ръководството на БАН нямало мотиви да го освободи
16
Учените за уволнението на шефа на НИМХ: Реваншизъм!
Снимка: Булфото, архив

Учените от НИМХ – БАН скочиха срещу ръководството на Академията заради решението му да освободи шефа  на Института проф. д-р. Христомир Брънзов.

Още по темата
Според тях това е наказателен акт, с който се потъпква позицията и мнението на всички работници и служители в Института.

"За пореден път заявяваме, че мястото на НИМХ не е в структурата на БАН“, настояха те в декларация, след като вчера останаха без шеф.

Синоптиците смятат, че „със своеволието на Управителния съвет на Академията явно се нарушават всички договорености и споразумения, постигнати на срещата на 29 август, проведена след поредните протестни действия на служителите на Института“.

"Твърдим, че решението на Управителният съвет на БАН е лишено от мотиви, като липсват фактически основания. Това решение на Академията за пореден път поставя под въпрос адекватността на досегашния модел на управление на БАН, което затвърждава общата позиция на служителите в НИМХ, че мястото ѝ е извън рамките на БАН“, посочват синоптиците.

Те настояват на предстоящото заседание на Общото събрание на БАН пред септември, да се отмени взетото решение за освобождаване от длъжност на проф. д-р Христомир Брънзов.

"Считаме, че Общото събрание следва да даде становище и да вземе решение относно възникналата криза в едно от структурните звена на Академията, чиято дейност е с важно национално значение, в това число и за националната сигурност на страната ни“, пише още в декларацията.

От НИМХ призовават акад. Ревалски в качеството си на Председател на БАН, до отмяна на решението на Управителния съвет, незабавно да назначи за изпълняващ длъжността Директор на НИМХ-БАН проф. Христомир Брънзов.

В противен случай работниците и служителите на НИМХ отново са готови на протестни действия, във всякаква законова форма, включително и гражданско неподчинение.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реформиране на БАНИзобщо не трябва да има БАН. Университетите развиват фундаментална наука с много по-голям успех. А отраслевата наука - в научно-развойни звена.А в БАН да останат българския език, култура, история и изкуство е абсурд.Културата и изкуството са пазар.Историята е замърсявана политика.Институтът по български език е вреден - утвърждава израждането на езика, не възстава срещу идиотичните чуждици и napaзити -"случи", "уоу", "ваканцувам", "входирам" и ред други yродства
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А беА бе, какво ти обещаха (платиха) за да възбудиш съмнение в качествата на проф. Брънзов? А щом си работил в БАН цели 10 г. не знаеш ли, че професор се става и без дисертация, защото е длъжност. И как на колко хора седесаризираната ВАК с пияни гении не одобри проектите по "идейни" причини. Други - по "остаряване" на темата, щото към 3 години минаха докато ВАК-та се ремонтира и заработи - щяха да се поядат, кой "неоалкохолен гений" да влезе и демократично да завижда и сече даровитите.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До плагиатКой "тоя",бе?
12
0
 
1
 
! Отговори
запознат преди 3 години
Редовен аспирант в Ленинград 1980-1983 с р-л проф Качурин
11
0
 
0
 
! Отговори
плагиат преди 3 години
https://offnews.bg/obshtestvo/udar-pod-krasta-ban-prekrati-mandata-na-direktora-na-nimh-tcialoto-r-687186.htmlСтефан 30.08 2018 в 17:07Е, най-накрая и в БАН да заработи имунната система.А то днеска ХМС-то, понеже имало метеостанции, утре ИКИ-то, понеже имало курсове за дронове, други ден Институтът по опяване на разумът. Понеже също има бизнес. С погребения и панахиди.Всички дългогодишни директори, правят глупости преди пенсия. Тоя надмина предшестващите го.Хубаво - вземи си каквото ти трябва от кабинета, и каквото смяташ за свое от апаратурата. Лично ще те подкрепям, с всички си
10
0
 
0
 
! Отговори
Stan преди 3 години
До А бе: nacid.bg/bg/dissertations/ :)
9
0
 
0
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Шумотевицата събуди любопитството ми. От 25 години не сън в БАН, а поработих малко в Германия. И сега се занимавам с развойна дейност за една германска фирма. Но не съм безразличен към проблемите в БАН - там минаха 10 години, когато бях млад и амбициозен.Направих справка в регисъра на ВАК и в регисъра на академините длъжности, ама не намерих дисертация от директора на НИМХ проф (след закриването на ВАК) Брънзов. Дали е защитилисертация някъде другаде и не е предложена за признаване от ВАК?
8
1
 
5
 
! Отговори
Реформа на БАН - 2 преди 3 години
Висшистите без научни степени и най-младите асистенти, за които не достигнат места в университетите, ще преподават в училище. Никой висшист няма да остане без работа, да не се офлянкват!Има ли логика мастодонтът БАН да продължи да съществува в този си вид, само за да се запазят работните места на останалите служители - шофьори, чистачки, общи работници, известен брой счетоводителки и лаборантки?БАН да остане средище за научни дискусии, обсъждания, ползване на научните архиви и библиотеки.
7
1
 
5
 
! Отговори
Реформиране на БАН преди 3 години
Хората, занимаващи се с проблемите на българския език, култура, история и изкуство - към университетите. Останалите - в съответните министерства,където могат да се разкрият научни звена.И едните,и другите ще получават по-високи заплати, отколкото сега в БАН.Защо много от тях отхвърлят този вариант?Защото в БАН можеш да се мяркаш само от време на време и да не правиш нищо или почти нищо, а в университета задължително трябва да четеш определен брой лекции.В министерствата пък има работно време
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАН Е ТРЕСАВИЩЕ, В КОЕТО БЕЗВЪОЗВРАТНО ПОТЪВАТ СТОТИЦИ МИЛИОНИ НАРОДНА ПАРА.ВСИЧКИТЕ СА КУХИ ЛЕЙКИ. ЦЕЛИ СТАДА ДОКТОРИ, ДИСЕРТАЦИИТЕ ИМ СИ ПРИЛИЧАТ КАТО БЛИЗНАЦИ.
5
3
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
БАН трябва да се закрие. Безполезни са. Ако там наистина имаше мозъци, щяха да се самоиздържат и да носят много пари в бюджета. А те реват за заплати и чакат държавата да финансира "научната" им дейност
4
1
 
7
 
! Отговори
Продължение на Един преди 3 години
колективен субекТЗащо да остане дублираща структура в БАН, която щяла да се занимава с наука? Кой е луд да остане в БАН за по-ниска заплата, ако може да работи същото, но за повече пари извън БАН?Ами ясно е защо - в БАН ще останат връзкари, които ще правят кариера под протекция, ще взимат заплати и ще си докарват още пари от странични дейности.Но това ще ощети бюджета, за да напълни гушките на група връзкари!
3
1
 
7
 
! Отговори
ЕдинКолективен субек преди 3 години
иска да напусне определена структура, за да получава по-добри заплати и да се сдобие с по-съвършена апаратура, за да си върши работата. Откъде накъде друг ще му пречи?И защо ще се дава възможност за дублаж? Къде е писано, че наука може да се прави само в БАН? Ако научен работник от НИМХ върши извън БАН същата работа, с която е бил ангажиран в БАН, но получава по-висока заплата, тогава защо и в БАН да остане същата по вид, дублираща структура, където друг ще работи за по-малко пари? Защо?
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :):)Наистина злобни старчета, неизвестни, завистливи. Подличко, шушумигско отмъщение. В последния момент, защото излезе ли извън сферата на БАН не може да го уволнят. Не че професорът ще стои без работа, но дребните душици искат да създадат все пак някакво неудобство.Фундаментална наука, а! С европейски проектиЗатова трябва да се развиват отраслевите институти. Реално те движат прогреса в техниката и технологиите. И успешно решават и фундаментални проблеми, не са откъснати от практиката.
1
4
 
21
 
! Отговори
:):) преди 3 години
абе Дянкоя мн хубаво им го каза , злобни старчета това са БАН....да се закрие тоз паразитизъм в науката.