Ценко Чоков - от селски барон, уиски и кючеци до екскмет с 15 болести

Любимецът на всички партии вече е забравен и с присъда
29 дек 2018 09:47, Александър Попов
119
Ценко Чоков - от селски барон, уиски и кючеци до екскмет с 15 болести
Снимка: Булфото, архив

Ценко Чоков определено е феномен сред хората, които са били избирани за кмет в България. През последните години той бе постоянен "гост" в медиите заради методите си на управление и гуляите, които организира в Галиче. Село, за което не веднъж е казвано, че е държава в държавата.

С тъмни очила, огромен златен ланец и уиски в ръка Ценко Чоков играе кючек около бял джип, паркиран пред ресторант във врачанското с. Галиче. Вътре приближените на кмета празнуват новата придобивка. В джипа е седнал дебел фолкпевец, който реди рими в прослава на вечния кмет, който кара хубави коли и спи с хубави жени.
Ценко черпи с марково уиски, а на трапезите му има изобилие от ядене. Годината е 2015-а, а кметът е на върха на своята слава, припомня историята му "24 часа".

От този разгул и демонстрация на власт не е останало нищо. Днес Чоков страда от 15 болести, вече не е кмет и има присъда от 4 г. и половина за отвличане, побой и палеж.

Още по темата
В Галиче мнението за бившия им управник е разделено на две - някои смятат, че е въвел ред в селото и присъдата му се дължи на показанията на негови завистници. Според други е извършил толкова престъпления, че размерът на присъдата му е смешно малък.

Пътят към кметския стол

В мътното време на първите години от прехода звездният час за бъдещия управник на Галиче настъпва около 1990 г. Чоков не пропуска шанса си да се включи в играта като охранител в СИК, сдобива се с мощна западна кола, бухалки в багажника и само за година натрупва 4 висящи дела за рекет и самоуправство. Разследват го и за опит за убийство, след като стреля с незаконен пистолет срещу трима на селски пазар.

Десетки са пребитите от него собственици на магазини, на малки фирми или просто хора, които са му възразили. Дори участвалите в какво ли не мутри на СИК в Белослатинско и региона се стряскат от неговите изцепки и неуспешно се мъчат да го укротят.

През 1991 г. Чоков пробва силите си на първите местни избори след промените у нас, но тогава не успява да стане кмет на Галиче. Но пък взема властта в селото чрез окупация на местното ТКЗС.

За първи път Ценко става кмет на Галиче през 1994 г. Хората в селото и сега си спомнят за многобройните заплахи, побоища и палежи, чрез които Чоков се добира до заветния стол. А още преди да влезе в кметството, вече е превърнал Галиче в частна собственост, заграбвайки по-голяма част от имуществото на бившето стопанство и плодородните земи около селото.

Новият кмет налага свои разбирания за законност и ред в Галиче. Той е полицай, прокурор, съдия и палач едновременно. Така превръща селото в територия извън държавата. Наложеното от него лично правосъдие все пак стряска институциите и Чоков е принуден да си подаде оставката през юли 1997 г.

Завръща се отново в кметството след 3 г. Чоков все още върти бухалката като от времената на силовото застраховане и десетки си патят от гнева му. Единици обаче се оплакват в полицията.

Ценко лично издирва крадци, връзва ги за стълбове в центъра на Галиче и ги наказва с публичен линч. Много от възрастните хора го боготворят, защото им помагал в трудни ситуации - спасявал животните им при наводнения, давал им пари за хляб, чувствали се сигурни. Други тихо негодуват от тормоза.

През следващите си мандати кметът се сдобива със стотици декари земеделска земя в района и се превръща в истински селски барон. Фирмата на жена му обработва нивите, а Ценко лично кара трактори и комбайни, за да събира реколтата. Вземал е и субсидии за обработваемите площи. В същото време винаги успява да се измъкне от опитите на правосъдието да спре сделките му, извършвани на ръба на закона. Властта е неспособна да се справи и с групата около него, които безчинстват в околията. В схемата на Ценко Чоков за придобиване и прехвърляне на имоти са участвали нотариус, неговият помощник и адвокатка от Бяла Слатина. По-късно те бяха разследвани за нарушения при сключване на сделките.

Многобройните имотни измами на Чоков и сигнали за лихварство, палежи и рекет принудиха прокуратурата да се намеси през 2016 г. В края на май същата година той беше арестуван показно в Галиче. Тогава стана ясно, че оформилата се група от негови лично предани хора държала в страх Галиче и се разправяла жестоко с всеки, осмелил се да се противопостави на исканията на кмета. Наречената от прокуратурата организирана престъпна група действала като шпицкоманда на Чоков и налагала със сила разбиранията му за ред.

Чоков бе подкрепян от различни политически партии и движения. Предишни мандати печели като кандидат на ГЕРБ, а последните два - от листата на ДПС, но никога не е бил член на тези партии.

Мехти Касъмов, който почина навръх Коледа в Пампорово, е един от най-близките приятели на Ценко Чоков в последните години. Той беше тарторът на ромската махала в Галиче.

Дългогодишният активист на ДПС бе известен в селото и региона като човека, без чиято тежка дума нищо не можеше да се случи. През първите години на прехода и кметуването на Ценко Чоков Мехти е уличаван многократно като съучастник на многомандатния селски управник в заграбването на земеделски имоти с неизяснени наследници. Двамата успяват да заграбят хиляди декари обработваема земя в няколко врачански села.

Години наред той беше известен като най-големия брокер на гласове във Врачанско, а в Галиче с вота на ромите, привърженици на ДПС, осигуряваше сигурната победа на Ценко Чоков в изборите за кмет. Ромският барон, който не криеше пред медиите, че циганите гласуват по неговата воля, бе и общински съветник от ДПС в Бяла Слатина. Кандидатира се неуспешно за кмет на града, както и за депутат от движението на Доган.

На отстъпен парцел от имота на ромския барон в Галиче бе построена джамия и с пари от различни мохамедански фондации населението на циганската махала бе тотално ислямизирано. В махалата Мехти Касъмов бе известен като благодетел, готов винаги да помогне на бедните си събратя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Ценко Чоков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
99% са такива, които драпат за власт.Но, тоя се е самозабравил, и това му е изяло главата... Току що гледах по ТВ едно интервю с Ветко Арабаджиев, на когото са запорирани бизнес и хотели. Той каза нещо много умно.Над 70 години вече, и от 30 години пък направо, не се дават никакви примери за подражание, как се употребява власт и пари, в полза на обществото.Нито кино, нито тв, само насилие, и филми за крадци и бандити.Нито личен пример от управляващите.Нито ясна национална цел и стратегия.
82
0
 
5
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
А един певец-ром му пееше:''Най-хубавите колиии ги каарат тари катииитее.."
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ценко Чоков дори беше кмет веднъж от ГЕРБабе....бегай бе......трагикомична България
80
0
 
2
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Първо самоуправство, после узаконяване, после подпомагане. Че това не е ли навсякъде?
79
0
 
4
 
! Отговори
Мустафа преди 5 години
В Турция такива ги избират са Султани,а родата-министър до министъра!Факт!
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз кой беше ....аааа още една мутра . Ами цветята и подаръците къде са? Да живее България....
77
1
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
до 89: един такъв веселяк, какъвто е и юнкер не ходи окован... видимо. но все отнякъде му биват дърпани конците..
76
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не е бил оковаван и конвоиран като Иванчева.
75
0
 
15
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
цеко чоков е Реалността, но не само за "правосъдието" в българия, а за целия "преход" към "демокрация"-та, която закопа и малкото демократично останало след бай тодор...
74
1
 
18
 
! Отговори
681 преди 5 години
Защо ни занимавате с такива трашове като тоя? Ако има съд в България ще му отпере присъда от 20г каторга и да отива да сече тухли и толкова, кво го приказвате и величаете?
73
10
 
5
 
! Отговори
отврът преди 5 години
Социалистите са много силни в северозапада.От там е този кмет. От там е и ***.Затова са на това дередже.
72
0
 
7
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Интелектуалец..... краси България
71
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те, социалистите винаги са ни ползвали за мръсната работа.Някой по-едър социалист стои зад цялата далавера. Сега той ще папа, пък човека ще лъска наровете.
70
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От време на време ни занимават с един такъв кмет с цел да си мислим че има справедливост, но в бг няма справедливост.
69
16
 
1
 
! Отговори
бранко преди 5 години
Кво правосъдие бе? Това е един човек от народа.правил го еза благото на хората! Кви софри е слагал и на старите хорапомагал. Сега някакви си ми там дет нищо не знаят ще позорят човека.Докога ще ги търпим тези Бойковци и другите там политици ама една сопа де и да ги видим колко са бабаити че
68
2
 
20
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Ценко Чоков: Нагледно олицетворение за манталитета на полиция, лекари, адвокати, съдии и ПОЛИТИЦИ.
67
2
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
В поведението и историята на Чоков, няма нищо изненадващо. Както казвах и преди, Ценко е Бойко (СИК) като кмет на село. Направее го мин.председател, за да сте честити;)))
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа и още нещо нали е болен и е пот домашен арест какво прави ваф заведенията уш за тортичка хаххахаххх *** ситриат кмет Ценко чоков за тортичка ваф ресторант хахахаха еииии хора грехотабе пуснете го кмета той не е виновен за нищо *** мафиоти те са тези кметове опит за убийство палежи лихварство вземане на имоти от медните хора побои отвличания иииии *** смешна та присъда мо дадоха затова България е на това дереже като има такива мафиот ски кметове обират држават и после нищо
65
6
 
22
 
! Отговори
съндърлъ мъндърлъ преди 5 години
ЧОКО И БОКО , еманация на българският преход и тотално пропадане
64
6
 
14
 
! Отговори
съндърлъ мъндърлъ преди 5 години
ЧОКО И БОКО , еманация на българският преход и тотално пропадане