НИМХ готви проект с МВР за наводненията

Казва кой замърсява въздуха в София извън столицата
9

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По актуалната тема за замърсяването на въздуха ще работи НИМХ от тази година.
Още по темата
Институтът продължава с всичките си научни проекти, започва работа и по нови, съобщиха пред журналисти директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов и бившият директор на института проф. Христомир Брънзов.

Работещите в НИМХ чрез научни методи ще определят кой от двата източника - транспорт или битовото горене, замърсяват повече, тъй като в обществото има дискусии и спорове по този въпрос. Втората нова тема, по която ще работи НИМХ, е замърсяването от източници извън столицата, като трябва да се определи какъв е процентът, тъй като в момента се колебаят оценките между 10 и 50 процента, което е голяма разлика, уточниха учените.

Проектите са по инициатива на Столичната община с подкрепата на МОН. Те са заложени още в средата на миналата година. Очаква се след година да има резултати, предаде БТА.

Очаква се и съвместен проект с МВР за усъвършенстване на предупредителните системи за наводнение.
От 1 януари 2019 г. НИМХ излезе от структурата на Българската академия на науките и се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката. 

Просветният министър Красимир Вълчев каза, че институтът има възможност за пълноценно функциониране, няма разлика между дейността му от 31 декември 2018 година и 1 януари 2019 година. Продължава целият обем от функции и дейност на института с всички необходими средства и имущества за това.

Останаха неизяснени въпроси около няколко имота или по-скоро части от имоти, по които трябва да се уточним, каза Вълчев в отговор на въпрос дали са останали неясноти между БАН и НИМХ. Тези имоти досега не са се ползвали пълноценно нито от БАН, нито от НИМХ. Министърът изрази убеденост, че следващата седмица ще се намери решение.

"Има заведено дело за една сграда, за която трябва да се уточни как ще се ползва, от кого, дали ще се раздели, като това е единственият неизяснен въпрос, тъй като тя беше определена и за седалище на новосъздадения институт към БАН", каза министърът в отговор на въпрос. Той апелира и към двете страни да продължат взаимната работа.

Създадена е междуведомствена работна група с представители на НИМХ и БАН, която трябва да уточни спорните въпроси. 

Вълчев уточни, че НИМХ остава научна организация, той ще осъществява и научна дейност, въпреки че основната му дейност е хидро-метеорологичното обслужване и постоянните наблюдения. 12 от общо над 700 работещи от НИМХ са останали в структурата към БАН. 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Министърът да не се преди 3 месеца
офлянква!
Наглостта на БАН няма граници!
За да се ширят 7 човека, оставащи в БАН, искат да изхвърлят на улицата 30 служители на НИМХ заедно със специализираната научна библиотека!
Защо не питат нас -данъкоплатците, дали сме съгласно БАН да прави дублиращ институт?
На какво отгоре ще настояват, че само в БАН може да се прави наука? Как е възможно да са толкова нагли? Във всеки институт избуява вече ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ шуробаджанаци, които са го окупирали по роднински като частно феодално владение!
8
0
 
1
 
! Отговори
само питам преди 3 месеца
някой сети ли се да погледне картата и стойностите на замърсяване в София около час след като се обяви новогодишната вой..., пардон, пукотевица?
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Раздвижват се нещата там, след като се махнаха от феодалната БАН.
6
6
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 3 месеца
Е, в БАН няма вече хрантутници. не може да се говори вече, че и щатът на БАН е раздут. Сега 700 човека без научна продукция са към МОН. Досега им беше крив БАН. Кой ли ще им е крив оттук натам за грешните прогнози?
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен4
Разсъжденията ти са погрешни.
През зимата е мокро и неизмитите улици не играят.
Ама замърсяване на въздуха има. Нали? Значи не е от улиците.
А през лятото, когато е сухо, вдига се прах от неизмитата улица, но безпристрастната машинка НЕ отчита да има запрашеност.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой замърсява най-много - зависи от гледната точка. Примерно, ако отоплението замърсява 20 дни в годината за 100 единици, при норма 50 единици, а неизмитите улици замърсяват всеки ден по 10 единици, то общо за годината неизмитите улици замърсяват за 3650 единици, средно по 10 ден, а отоплението за 2000 единици, средно по 5 и половина единици на ден. Така ни манипулира Фандъкова - 10 е повече от 5,5, но наднормено замърсяване има само когато замърсяването е заради отоплението.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дълги години обществото беше манипулирано от ГЕРБ, че автомобилите са най-големият замърсител. Резултатът е, че сега много хора наистина са убедени, че автомобилите замърсяват много, а Европейската комисия ще ни глобява за замърсения с ФПЧ въздух и пълната липса на мерки против това замърсяване. Според доклад по поръчка на Столична община, 96% от замърсяването приписвано на автомобилите е заради вдиганите във въздиха ФПЧ от пътя при движението на автомобила - автобус и тролей еднакво замърсяват
2
4
 
1
 
! Отговори
НИМХ преди 3 месеца
Нане пита Вуте кaкво работи
- Научен работник
- Е, кво е това научен работник - пита Нане
- Глей са, правим разни опите, докоментираме и протоколираме. Та значи фанахме една стоножка, откинем и единио крак и речем "Оди ма!". Она оди. И ние пишем у протоколо - "она оди". После откинем още един крак, пак и речем "А оди ма!". Она па оди и ниа пишем у протоколо "она па оди". И така доде й откинем сите крака. Викаме й "А оди ма!", а она ни мръда, ни шава. И ние пишем у протоколо "она оглуше"...
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-големият замърсител на въздуха в София са фойерверките на Нова година.
А най-големият замърсител на въздуха от източници извън София е провинцията, защото там като пр-днат всичко директно отива в столицата.