Завръщане към соц-а? Големи жилищни сгради, за да е по-евтино

Партерните етажи пак гаражи, вместо магазини
151
Завръщане към соц-а? Големи жилищни сгради, за да е по-евтино
Снимка: архив, БулФото

В последните две-три години все повече жилищни проекти в големите градове започват да изглеждат мащабни. Не става дума само за затворени или отворени комплекси - самите жилищни сгради започват да стават все по-големи, с повече апартаменти в тях.

Тази тенденция става отчетлива и по всяка вероятност ще продължи и в близко, а и в по-далечно бъдеще, казаха наскоро от Националната асоциация на строителните предприемачи, цитирани от "24 часа".

Причините са основно две. “Стремежът към по-мащабни проекти не е израз на някаква грандомания, а просто това позволява по-ниска себестойност на строителството и предлагане на жилища на по-достъпни цени”, казва членът на управителния съвет на асоциацията Ивайло Митев.

“Реализирането на една по-голяма сграда в сравнение с няколко по-малки облекчава и административната тежест. Това заедно с по-ниските разходи и икономиите от мащаба предопределят до голяма степен решението при проектиране”, казва той.

Според него спестеното по този начин от предприемачите им позволява да влагат и повече средства в заобикалящата инфраструктура. За съжаление, става дума само за непосредственото обкръжение на новите жилищни сгради. По-добрата среда за живеене не се изчерпва с един или с няколко тротоара и детска площадка.

Например в големия град трудно се намират места за паркиране. И това определя друга тенденция в жилищното строителство напоследък. Защото малцина помислят да купуват апартамент особено ново строителство, ако няма осигурен паркинг или поне място за паркиране.

И строителните предприемачи все по-масово се принуждават да променят проектите си и да префасонират партерните етажи от търговски площи в гаражи.

Печалбата за тях е същата, тъй като гаражът за разлика от паркомястото е имот със свой идентификационен номер, може да се продава, наследява и отдава под наем. Цените на гаражите в някои жилищни проекти на практика са изравнени с цените на най-маломерните апартаменти на пазара.

И все повече нови жилищни кооперации заприличват на строените в края на социализма. Те бяха пълни с партерни гаражи, които след демокрацията постепенно се превърнаха в търговски обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През соца се копираше строенето на големи блокове като във големите градове на САЩ, Холандия, Франция...Не е измислено тук.
135
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв соц, да видите какви блочища на по 40 етажа има в Хонконг който винаги е бил капиталистически.
134
5
 
16
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Нема страшно , след 2 години като се пребройте и видите че сте останали 6 милиона мишлета .Като въведете подобаващ данък за всяко не второ , а трето - ще се окаже че има място за всички в София ,Пловдив ,Бургас и Варна .А не сега да си държим парите в по 10-15 апартамента и само да плюскаме и дебелем.И от колите си не слизаме - после що има мръсен въздух - ромите виновни...а и рано или късно те ще ви живеят в многото апартаменти
133
10
 
14
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До НИКОГА 132 То и да искаме соца няма как да се върне. Той почина в световен мащаб.Ама някои още не са разбрали и се надяват.
132
1
 
13
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
След 1920г. В "Царство България" започва да се създават кварталите като "Банишора", "Надежда", "Орландовци", "Връбница", "Малашевци", "Овча купел",с маломерни парцели(от по 200-250м2) в които да се настанят и построят къщи бежанците от Тракия, Македония и Западните покрайнини. След 1944г. се създават гиганти като "М-завод Кремиковци", "индустриална зона Илиенци", "Градски транспорт" и за тях трябват бачкатори. За да се настани някъде работната ръка от(някъде си) започва сриване на къщурките и строежа на гигантски панелни "кутийки", жк."Младост", "Люлин", "Надежда", "Обеля" и останалите други
131
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завръщане към соц-а?...Но "другарЕтЕ" вече свикнаха в затворени комплекси и имения да живеят.Това строителство за плебса ще е дело на тяхната строителна мафия защото соц. другарите са си пак тук но вече дегизирани като цоц.капиталисти.
130
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...е то затова преди 1945 София е била коптор до коптор. София е станала хубав град при социализма. Сега вече не е.
129
3
 
5
 
! Отговори
ПО-ГОЛЯМ преди 5 години
Селянин и ГАНЪОВЕЦ от местния шоп не съм виждал...От мръсния въздух ще да е
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селянизацията я направи демократът Жeлeв, като махна жителството.------------VERY ми е интересно:в ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ОТ ПРЕДИ 1945 НЕ Е ИМАЛО ТАКОВА НЕЩОКАТО ШОПСКО ЖИТЕЛСТВО
127
6
 
5
 
! Отговори
НИКОГА преди 5 години
Завръщане към соц-а
126
2
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
До ДО АНТИ- 115Кажи тогава, колко живота, трябва да работи и спестява работника, за да си купи и обзаведе жилище ?!
125
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз се "гърча" в панелка 110 квадрата в хубав столичен квартал. Наблизо построиха нови кооперации, в които наистина има гърчене!
124
9
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Да се гъчкат в панелки дето всичко и нищо е твое, това е мечтата на селяка . Признание че е станал гражданин, традиция от времето на комуняшкият режим на "байтошовци"!
123
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Панелка 100 квадрата си е 100 квадрата. Ново строителство 100 квадрата са 60 квадрата. Нещо неясно?
122
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селянизацията я направи демократът Жeлeв, като махна жителството.
121
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И с едни дълги, дълги и тесни коридори като комунистическа почивна станция. Лъскава бедност.
120
7
 
7
 
! Отговори
...тъжно... преди 5 години
Айде сега си извади голямата червено бетонна глава от гъзa, помисли отново и ми кажи това не е ли грабеж на хората от градовете.Защо сега хората с възможности (на казвам с култура) се отделят в собствени квартали, далече от плебса. И защо по време на масовата урбанизация (селянизация) към градовете, пришълците не заживяха в собствени квартали и решиха да се натикат в кварталите не хората от градовете. И кой спечели от всичко това?
119
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
алоооу, от цената на новия апартамент се приспадаше размера на обезщетението за стария имот, а за останалото - ако нямаш кинти - се отпускаше заем.
118
10
 
7
 
! Отговори
...тъжно... преди 5 години
До Анонимен 109И тъй като очевидно си голяма червена бетонна глава ще ти говоря с факти:Къщата на родителите на майка ми: двор 700 кв.м, рагърната застроена площ - 250 кв.м. (на 2 етажа) съборена от Партията майка. На парцела построен блок с 11 етажа. За всичкото това те получават правото да си ЗАКУПЯТ със ЗАЕМ 2 (два) апартамента с площ съответно 68 кв.м. и 80 кв.м.Пример 2: Къщата на родителите на баща ми: двор 250 кв.м. РЗП - 80 кв.м. с право да си ЗАКУПЯТ със заем 1 апартамент.
117
8
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Днес за да отидеш да работиш в града, всеки ден трябва да плащаш по 10 - 15 лева само за транспорт-А, ти искаш само да живееш на село, а иначе да работиш на бюро! Море, пусто дърво неокастрено! Една лопата и едни гумени ботуши за тебе и цел ден да ринеш гюбре, *** гаден...