Новата кампания: Забравете за сламките, спасете природата!

Пластмасовата пръчица може да се смени с пшеничена
10

Доброволци и екозащитници започват кампания срещу сламките. Призивът на кампанията е ''Кажи НЕ на сламката'', а целта е хората да променят ежедневния навик да използват пластмасовия продукт. Проучване сочи, че използваме сламките за не повече от 10 секунди, докато разбъркваме напитките си.

Доброволци обаче ни предлагат алтернатива, а Денимир Димитров от сдружение "Нулев отпадък" обясни в ефира на "България сутрин", че за разбъркването на различни топли напитки или коктейли, има алтернативи, които дори могат да са по-евтини от пластмасата.

"От тази година "Нулев отпадък" влиза в училище, започваме да информираме младите как да генерират по-малко отпадък. Съответно и те, след като се приберат вкъщи, информират техните родители, запалват ги", разказа Димитров.

Той посочи още, че скоро ще излезе и сламка, която е от пшеница и се разгражда сама за няколко дни.

"Бизнесът започва да се готви за тази промяна и търсят алтернативи, които няма да засегнат финансовия им доход. В идните месеци ще има такива алтернативи, които не са от порцелан или дърво, които да засегнат техните финанси и те могат да се насочат към тях", подчерта още Денимир Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR Александър Петков от "Гири от смет" беше категоричен, че за повечето неща не ни трябва сламка.

По думите му промяната на манталитета, както и това да започнем да рециклираме или да не замърсяваме толкова с пластмаса, е въпрос на навици. Според него всичко става стъпка по стъпка.

"За рециклиране и нещо подобно, много са важни малките стъпки. Начинът, по който аз го направих беше, че си казах, че аз ще рециклирам хартия", добави още Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България още няма един завод за рециклиране, а камо ли да се въведе разделно събиране, но се започват разни безумни кампании. Имаше едни полимерни чанти от дегрален, та още намирам разпаднали се някъде пликове из къщи. И на запад урковщината е постояно явлвние. И какво ако едни спрат, ако Африка, Азия и Латинска Америка продължат да ги използват и изхвърлят където намерят за добре? Много е късно. Индустриалната алчност взема своите жертви.
7
0
 
3
 
! Отговори
gogo преди 4 години
А, добро утро. При соца всичките сламки по сладкарниците бяха пшенични. Сега, след 28 години отново правим завой към соца.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно спирането на употребата на сламките ще оправи природата...
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не ползвам сламки, но в името на тази кампания ще си купя няколко пакета. Всяка екокампания обслужва интереси. Не бива хората да стават жертва на подобна пропаганда.
4
1
 
1
 
! Отговори
11 преди 4 години
Не може - отровна е и съдържа глутен.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уениците произвеждат пластмасови сламки пият боза с тях и после не ги рециклират, учениците замърсяват и въздуха.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде се дискутира за технологичната нишка на проблемите с природата, но рядко се изтъкват като проблем свръхраждаемостта, пренаселването на градовете и консуматорската култура.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сетиха се. В Англия от една година го въвеждат и вече силно намаляха. аз лично не съм виждал напоследък, но може и да са останали на доизживяване.Пък там не ги забраняват централизирано или със закон, а фирмите и организациите на фирмите си подписват меморандуми и ги следват.Предполагам че и в другите държави е така.