120 проверки на къщи за гости, в половината има нарушения

Наложени са санкции за 10 млн. лв., които още не са върнати
Обновена: 2 май 2019 09:58 | 2 май 2019 09:58,
51
120 проверки на къщи за гости, в половината има нарушения
Снимка: БулФото

Към момента са назначени над 120 проверки за злоупотреби с евросредства по програмата за развитие на селските райони и строежа на къщи за гости. При 62 от тях са установени нарушения и са наложени финансови санкции в размер на 10 милиона лева, които все още не са върнати.

Още по темата
Това каза пред bTV министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той коментира и оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд земеделие Иванка Мизова. Вчера стана ясно, че нейният телефон фигурира в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола и след намесата на премиера Бойко Борисов, тя подаде оставка.

"Аз поисках оставката й. Тя работи над 20 години в ДФ "Земеделие", минала е през цялата експертна стълбица. Веднага извиках г-жа Мизова, разговаряхме по темата. Нейната хипотеза е, че е искала да помогне, оставила е телефона си там и е забравила за това нещо. Този обект функционира като къща за гости, направен е като такъв, има сайт", коментира Порожанов.

По неговите думи, работата на чиновниците от ДФ "Земеделие" е да проверяват внесените проекти и да извършват плащанията по тях.

"По мое време - 2015 г., когато за втори път влязох във Фонда, беше приключило договарянето по приема за туристически обекти. С моя заповед направихме анализ на проектите, появиха се много нередности - имаше договорени кемпери, каравани. По рибарската програма имаше договорени яхти. Нито едно от тези превозни средства не е било разплатено", обясни министърът.

Румен Порожанов заяви и че има редица къщи за гости, за които финансирането е спряно заради конфликт на интереси.

"За периода 2011 - 2016 година над 538 сигнала до прокуратурата сме изпратили. Бяха направени къщи за гости, все около морето. Веднага се появиха индикатори като едни и същи банкови сметки, поръчители по авансите, доставчици - въпросните къщи за гости бяха разследвани и дадени на прокуратурата. Имаше опит за заобикаляне на правила" - изтъкна Порожанов.
 
Той коментира и информацията, че неговият син също се е облагодетелствал по програмата за развитие на селските райони в периода, когато самият той е бил негов директор.

"Той никога не е работил и не е разпределял в одитния екип на Фонд "Земеделие" и мога да декларирам ясно, че синът ми не е участвал в екипи, проверявали фонда", категоричен беше Румен Порожанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
ганчо преди 4 години
заради такива рушветчии като тоа оядения в европа ни сочат с пръствреме е браконера да почне да уволнява урболешката оти мноо се разпищолиха
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гласувам СРЕЩУ ГЕРБ! Те сами няма да се осъдят, затова трябва да дойдат други, които ще го направят!
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смрад, смрад, смрад! "Живот ли бе да го опишеш! Разровиш ли го ще мирише, ще горчи като отрова...." Колкото повече ровят, толкова повече мирише...
44
0
 
11
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Абсолютно същото е и с ВЕЦовете-построени върху държавни земи.Само няколко ,от близо 150 ВЕЦ-а ,са законни.Ако имаше държава ,трябва да си влезе в ролята и всички платени пари да се върнат.Същото е и с фотоволтаичните паркове.ГРАБЕЖ ,ГРАБЕЖ ,ГРАБЕЖ-ТОВА Е ШАЙКАТА ГЕРБ!
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Построили си луксозни вили с европейски пари. Европа дава на богатите да станат още по-богати.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кажи си Бероне с връзки си
41
0
 
15
 
! Отговори
стига лъжи преди 4 години
Какво се правиш г-н Порожанов на ни лук ял-ни лук мирисал. На кой е финалният подпис на всичките тези одобрени проекти на къщите за гости?????? Твоят е, защо не си признаеш поне веднъз за стореното, но е по-лесно да уволняваш тези под теб. Толкова много има за какво да ви наказва този отгоре. Но до тогава трябва да сте на друго място, а именно в затвора и цялото ви състояние да бъде конфицкувано от т.н. Държава, защото в това многогодишно управление на ГРОБ, Държава няма, има само кражба.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тоя министър оттече в канала
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връзкарски истории от земеделието
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не оставки, а конфискация и съд! Нека и на мен ми дадат 200-300 хил.евро, пък аз ще подам оставка! С тези къщи те си подсигуряват сигурен бизнес на старини. само съд и конфискация!!!!
37
0
 
14
 
! Отговори
ДО ЕЛ Президенте преди 4 години
Радев ,Разръчкай и Фотоволтаичните Паркове , ВЕЦ Частни на Реките ни , и Перките .
36
1
 
13
 
! Отговори
ИСКАМЕ ОЩЕ преди 4 години
Порожанов ,Къщите Откраднати от ЕС са 748 .Радев , мачкай гадните герберасти .
35
0
 
18
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Това не са никакви къщи за гости!Това са резиденции на властта и единствените гости, са си самите те.На кой европейски чиновник му дойде идеята да раздава милиони за никому ненужни постройки, обзаведени луксозно, но стоящи заключени с години?! След като са абсолютно ненужни, то средствата вложени в тях, са далеч под отпуснатите средства и по-голямата част от разликата е в касата на партията-майка, а останалата-в скромните коалиционни касички.Отвратително, но за Борисов са достатъчни само оставки
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин навремето е управлявал по същия начин - оставял ги е да крадат 2-3 години, после ги праща на каторга и той излиза от ситуацията бял и пухкав. 30-те години по времето на големите строежи затворите са били пълни с разхитители на държавни средства. Стари комунистически номера.
33
0
 
21
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
Ако се прилага закона справедливо ,тази крадла и шева и Порожанов, трябва да са в съседни килии с Иванчева!!!Незабавно!!!Да ,ама крадлив гербер закон не го лови.
32
0
 
22
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Цялата система е проядена. Нелечимо е! Похабени средства, изхарчени без необходимия ефект. 12 г в ЕС и резултат плачевен - каква по горчива оценка и повод да си отидат завинаги от властта??? Какво - сопите ли трябва да заиграят?
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах му интервюто с Хекимян. " Не мога да ви кажа, не помня, трябва да проверя". Това бяха отговорите му. А помни ли поне колко хиляди здрави животни убиха и защо? Или амниезията му е пълна?
30
1
 
25
 
! Отговори
Приятел преди 4 години
Чакам първия осъден гербераст.Чакам търпеливо вече 10 години.Не е ли странно ,че в държавата с най-голяма корупция и с най-много служби за борба с корупцията ,няма нито един осъден гербераст?Вместо тежки осъдителни присъди ,герберастите се разминават с оставки.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българи, бека си признаем един път завинаги че на нас така ни ХАРЕСВА, всеки е бил или е от старната на облагодетелствания - дали ще се предреди на опашка, дали ще тръси роднина или познати по полиция, съд, КАТ и прочие инситуции да си 'оправи' проблема...ние не моженм да си представим по друг начин - да не си помисляме да НЕ спазваме правилата а когато го направим и ни хванат да наведем глави и да си понесем ЗАСЛУЖЕНОТО наказание...мнооого висока топка но рано или късно ще се случи!!
28
1
 
10
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
До БайфиданАбсолютно ,Байфидане.Както признавам че самият ти си *** гербераст и комунист!А няма нищо по-противно от дърта *** ,предрешила се на демократ!Като теб самия.