Ще обелязваме ли заедно с Македония деня на Гоце Делчев?

Идеята предизвика бурни реакции
Обновена: 12 юни 2019 22:16 | 12 юни 2019 22:05, Нели Христова
57

Северна Македония предложи общо честване на Гоце Делчев, което да бъде на 7 октомври. Това е денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Идеаята обаче предизвика бурни реакции.

Българската страна заяви твърдата си позиция, че е абсурдно да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито, а Междуведомствена комисия между България и Северна Македония трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни.

"Българската част в тази комисия държи на историческата истина и изпълнява задълженията си съвестно. Това, че имаме обща история със Северна Македония, не означава, че трябва да я делим", коментира депутатът от ВМРО Красимир Богданов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му постигането на споразумение за Гоце Делчев може да стане само на базата на общата ни българска история.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът коментира и предложението партийната субсидия да бъде 1 лев, което депутатите приеха на първо четене.

"Подкрепихме предложението. От ВМРО винаги сме настоявали за намаляване на държавната субсидия. В миналото Народно събрание внесохме предложение за 6 лева, беше прието да бъде намалена от 12 на 11 лева. Мислим да направим подобно предложение. Спряли сме се на 5 лева на глас", обясни Богданов.

Според него тези средства биха били достатъчно за нормалното функциониране на партиите.
 


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе стига с тая Македония да се причисляват към когото си искат заради това парче земя Б-я губи Беломорска Тракия пък те все не са доволни не са българи ами нека да са сърби тогава .Нашата история зависи от това което ще предадем на поколенията -не да итриват разни периоди от учебниците така че не са виновни они ами ние ние си трем историята .Когато им покажем характер и да видят че това зависи от България тогава сами ще ни се предложат пък сега и мижем да те лъжем
42
2
 
0
 
! Отговори
Окупатор преди 1 година
Присвояват си го, защото е от левицата на ВМРО и от него започва македонизма! Защо не си присвоят някой от десницата на ВМРО? Дори да се опитат, правят го на по ниско ниво и много тихичко! Но, факта е факт - не искат да са българи и има защо! Първо - нашите политици се нагаждат по конюнктурата и заповедите на началниците и го представят като ,,затопляне", па някой ден ще ги убедим как са нещата! Второ - коминтерновската политика, сталинистко - титовската и най вече поведението на нашите през ВСВ
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*FYROM
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези не знаят ли, че историята на БГ и Македония е обща, това е един народ. Ал Мaкедонски също трябва да се празнува заедно.
39
1
 
5
 
! Отговори
Да преди 1 година
И какво да му празнуваме заедно!?Какво им увъртаме на тия нахални македонци!?Няма дискусия, няма общи празници, защото откъде накъде да са общи!? Баста!!!
38
11
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 1 година
Няма по измислена история от българската.Когато цял живот си лъгал и даже си писал и си станал академик,как да кажеш истината.Общото между България и Македония е само турското робство/Отоманската империя/. В пределите на Отоманската империя са били между 19 и 21 държави и всички са се борили за своята свобода,както и Македония,така и България.
37
1
 
10
 
! Отговори
Не може преди 1 година
държавата България да не празнува с една от своите области !!! В случая област Северна Македония !
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 44 Такива са били и идеите на Г.Делчев-автономна Македония,а после заедно с България в южнославянска федерация-Югославия.
35
0
 
18
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
В османските архиви пише , че в тази област е български миллет, не говорете глупости!!! Да не говорим, че почти всеки българин е свързан с Македония! Или с гроб, или с люлка! Как не Ви е срам!..
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42: Аргументът ти е инвалиден. "Македония ... архиви не пише че живеят само българи ... ".Край на цитатот. Няма държава където да живеят само ... . роми,само българи, само американци. Дори и "цисти гърци" няма.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно област Сев.Македония ще си се върне обратно където и е мястото - при майка България,колкото това и да не се харесва на сърбите.А когато дойде време самите сърби да почнат да се молят за членство в ЕС,тогава да видим как бързо- бързо ще признаят българската общност в Западните покрайнини.Беше ви добре когато заграбихте цялата територия от Алпите през Адриатика та чак до Охридското езеро и направихте Югославия. Духайте супата сега без излаз на море и постоянно губещи територия
32
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интервюиращата да не е македонско девойче, че ми се вижда убаво. Или щото е 12: и сам на три ракии.
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма потомци на Александър Македонски по тези земи от 24 века.
.
Александър не е оставил живи потомци, още повече преди 24 века, защото е живял преди 23. В османските архиви също не пише, че в Македония живеят само българи
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато нашата България на Аспарух стига до земите на Македония
.
България на Аспарух никогаш не е стигала до земите на Македония
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За каква Македония се е борил бре. Тогава е нямало такова понятие
.
Айде бре, би ли ми казал тогава на какво отговаря буквичката "М" в абревиатурата на ВМРО, м?
28
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 1 година
Извинявам се, а кой и защо ги предаде костите на Гоце Делчев,нима не бяха българските политици??? Защо българските политици позволиха,даже и помогнаха да се създаде ''македонска нация''???
Аз съм Българин от Македония и съм много лют на политиците във България
27
0
 
2
 
! Отговори
Ванчо преди 1 година
Ма т. нареченото ВМРО или по -право МВРО са регистрирани по делото на хората, които македонизираха Пиринския край. А лицето Каракачанов, агент ИВАН на Държавна сигурност, го довеждат по нареждане на Пенчо Кубадински на Пиротска 5. Кой верва, че тия са неква вътрешна македонска организация? Те са си продукт на БКП и на синджир от Сарая - разбирай руския Дръндар!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комисията на ГЕРБ и ОП е измислена и не работи нищо. Просто цирк на ВМРО пред народа заради изборите че комунистите са виновни за всичко, но те не признаха македонски език, а ГЕРБ и ОП го направиха и накрая и НАТО ще ги притисне за историята.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо по-логично да празнуваме заедно.Нали сме едно.
24
2
 
1
 
! Отговори
Бай ЙОй преди 1 година
Ми да празнуваме заедно де! И лунатяните, и македонците са ОРА. И си имат Права! Оти да не празнуват с назе. Едно време и баба ми като тех оратеше, ама язе й разбирах! И сеги ги разбирам и тех! Нема лошо! Да празнуваме! Нищо, че не съ са развиле млого (като мене де)!